ФИБА наложи международна забрана на Япония

12:52
ФИБА наложи международна забрана на Япония
Япония е изключена от всички международни баскетболни състезания, включително и Олимпиадата, след като в страната не успяха да обединят двете си национални баскетболни лиги.
 
"Бих искал да се извиня на играчите и целият останал персонал", каза президентът на Японската баскетболна асоциация (JBA) Мицуру Маруо. "В момента най-голямата ни цел е да вдигнем тези забрани възможно най-бързо".
 
Международната баскетболна федерация (FIBA), наложи забраната в сряда, като се обоснова, че Японската баскетболна асоциация не е спазила изискванията. Ръководството на местната асоциация не е успяло да слее професионалната bj Лига и националната баскетболна лига в страната на изгряващото слънце. Забраната за международни състезания включва и мъжкия, и женския национален отбор на Япония, което означава, че страната е заплашена от това да не успее да играе на квалификациите за Олимпиадата в Рио 2016 година. 
 
"ФИБА съжалява, че ситуацията стигна до такава необратима точка. Въпреки това сме убедени, че след години предупреждения и борба, както и за доброто на японския баскетбол е настъпил момент за сериозни промени в структурата на Японската баскетболна асоциация", каза генералният секретар на ФИБА Патрик Бауман. 
 
Крайният срок за преустройство на лигите в Япония е бил 31 октомври. JBA, NBL и bj лигата са подали отделни обжалвания, в които пледират, че полагат усилия за промяна според изискванията на ФИБА. Забраната на ФИБА може да бъде вдигната навреме за олимпийските квалификации, ако има реален резултат в Япония до следващото лято.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация