Боян Радев: В спорта цената на успеха е много труд

13:06
Боян Радев: В спорта цената на успеха е много труд
"Олимпийски шампион се става само, когато искаш да си голям", каза двукратният олимпийски шампион Боян Радев. Легендарният борец беше удостоен с трофея на МОК "Спорт и изкуство".

"Горд съм с този трофей. Вече имам солиден триптих. Всички награди са трудни. И на тепиха е много трудно, и в изкуството е много трудно. В спорта цената на успеха е много труд. Трябва да търсиш голямото в спорта, да искаш да станеш олимпийски шампион и да живееш с мисълта да го постигнеш. Когато търсиш големите неща в живота е трудно. Пожелавам на всички български спортисти, които искат да станат големи шампиони да търсят голямото в спорта, да са всеотдайни и да искат да станат големи. Само тогава можеш да станеш олимпийски шампион, когато живееш с мисълта, че искаш да си шампион и искаш да си направиш къща на Олимп", каза Радев.

На официалната церемония в Националната художествена галерия присъстваха много големи имена на българския спорт като Александър Томов, Йорданка Благоева, Евгения Раданова и други. Радев беше награден от председателя на БОК Стефка Костадинова. Трофеят на Международния олимпийски комитет "Спорт и изкуство" се връчва на лица и организации със значителен принос към разпространяване на олимпийските идеи и опазване на културното наследство.

Боян Радев е първият българин двукратен олимпийски шампион. Печели злато в класическата борба на Игрите в Токио 1964 и Мексико 1968. Основател и дарител на Фондация "Български спорт", почетен член на Българския олимпийски комитет, колекционер на българско и световно изкуство, организатор на множество изложби на художествени произведения и ценни антични предмети. Дарител на над 20 български музея, сред които и Националния исторически, дарител и на Олимпийския музей в Лозана. През годините Боян Радев стана носител и на трофея на президента на МОК, както и на ордена "Пиер дьо Кубертен".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация