Сани Жекова със злато на Универсиада 2015

15:53
Сани Жекова със злато на Универсиада 2015
Българската звезда в сноуборда Александра Жекова спечели титлата в бордъркроса на Зимната Универсиада в Сиера Невада, Испания.
 
Сани стигна до последния старт с победи на ¼-финала и на полуфинала, преди това даде най-добри времена и в двете квалификации за директните елиминации. В големия финал тя се наложи над Хло Треспо(Фр), която взе среброто, бронзът остана за Симона Милер от Швейцария.
 
Това е второ злато за България на Световните студентски игри, с което страната ни записва 100 процентна успеваемост: две титли от двама участници. Преди 10 дни Владимир Зографски спечели в Осърбле злато в ски-скока от Зимна универсиада 2015. За първи път в историята световните студентски игри са с поделено домакинство в две държави: Словакия и Испания. С два златни медала от двама участника България заема 8-о място във временното класиране по нации.
 
"Поздравявам Жекова за големия успех и й благодаря за поредното престижно отличие за България в историята на Универсиадите", заяви президентът на Асоциацията за университетски спорт "Академик" доц. Златко Джуров. "Златните медали обаче показват, че студентският спорт у нас има много по-голям потенциал, стига отговорните фактори в държавата да подкрепят нашите усилия да предоставим повече възможности за спорт на младите. Надявам се сега институциите да заделят повече внимание и средства за физическата активност на студентите. Тези инвестиции се възвръщат многократно в бъдеще", обяви Джуров.
 
Българското участие на Универсиада 2015 ще завърши с представянето на сноубордиста Радослав Янков и скиора алпиец Георги Нушев, техните стартове са следващата седмица. Янков ще участва в паралелния гигантски слалом, а Нушев в слаломите. Радослав и неговият треньор Георги Атанасов Джоко в момента са за два старта през уикенда в Германия и ще пристигнат в Сиера Невада в неделя. Паралелният гигантски слалом в сноуборда е на 10 февруари, вторник с квалификации от 10.45 ч. и финал от 14.30 ч.
 
Скиорът алпиец Георги Нушев ще стартира само в техничните дисциплини. Гигантският слалом е на 12 февруари с двата манша от 11 и от 14 ч., а слаломът е в последния ден на Универсиадата – 14 февруари, събота, с двете спускания от 11 и от 15 ч. Всички часове са българско време. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация