Простихме се с легендата Григор Христов

13:34
Простихме се с легендата Григор Христов
Десетки хора дойдоха в църква "Свети Седмочисленици" днес, за да се простят с легендата на българската спортна журналистика Григор Христов, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на БОК Стефка Костадинова, олимпийската шампионка Тереза Маринова и първата българска световна рекордьорка в леката атлетика Йорданка Благоева бяха сред присъстващите на поклонението. Именно леката атлетика бе голяма страст на Григор Христов, който почина в сряда на 74-годишна възраст.

Христов е един от доайените в спортната журналистика. Той е отразявал над 204 големи атлетически състезания от 1969 година насам, включително шест летни Олимпиади, всички световни първенства на открито и закрито, както и над 30 европейски шампионата. Пред очите му са били поставени 200 световни рекорда - 111 на открито и 89 в зала.

Кариерата на Григор Христов започва във в. "Старт", където работи 25 години. В последните пет е главен редактор на седмичника, който беше библия за любителите на спортната тематика пред 1989 г.

Преди да се оттегли от активна работа, Христов беше ръководител на спортната редакция на Българската национална телевизия (1997 - 2001 г.). Тогава първите си стъпки в телевизионната спортна журналистика направиха едни от най-известните имена в момента.

В последните години беше човекът, който стоеше в основата на организацията на ежегодните награди за спортна журналистика в памет на братя Ексерови.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация