Кралев: Щангистите ни са невинни

19:58
Кралев: Щангистите ни са невинни
Резултатите на пробите в Германия показват,че българските щангисти са невинни. Това каза спортния министър Красен Кралев пред bTV.

Той добави, че все още не се знае истинският виновник за скандала. Припомняме, че в лабораторията в Хамбург бе доказано,че хранителната добавка, която са употребявали българските щангисти при даването на положителна допинг проба, е била замърсена със забранения препарат станозолол. Тя е била замърсена още на ниво производство. Във втора алтернативна лаборатория в Кьолн също ще бъдат направени допълнителни изследвания. За да се произнесе окончателно международната федерация по вдигане на тежести, трябва да се изчакат пробите в Кьолн. Едва тогава ще стане ясно и наказанието на родните спортисти.

Според Кралев замърсяването на добавката може да е станало при смесването на съставките в Нови Хан, заради неспазване на производствената хигиена. Друг вариант е замърсяването да е станало още в Китай, от където идва основен компонент на добавката.

Липсата на контрол за производство и търговия на хранителни добавки е големия проблем, който трябва да бъде разрешен според спортния министър.

На този етап няма да има промени в българската федерация до произнасяне на международната федерация. Ако забранените вещества са попаднали неволно в организма ще има минимално наказание, а най- тежкото е от 2 години до доживотна забрана.

Очаква се в най-скоро време на бъде приета национална стратегия за борба с допинга.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

sensea
20.04.2015 21:54

А бе .....що не си мият ръцете тези хора бе....