Двама българи в Топ 16 на сингъл на европейското по футбег

20:31
Двама българи в Топ 16 на сингъл на европейското по футбег
Двама българи преминаха груповата фаза и се класираха за 1/8-финалите при сингъла на мрежа на 17-ото европейско първенство по футбег, което се провежда в столичната зала „София”. Росен Русев и Иван Станев успяха да преминат във фазата на директните елиминации, след като заеха съответно първа и втора позиция в крайното класиране на своите групи. В надпреварата на сингъл се включиха общо 30 състезатели, като 7 от тях са от България. Играчите бяха разделени в 9 групи, като в шест от тях бяха по трима, а в други три – по четирима. Жребият беше дирижиран, като играчите бяха разпределени в групите съобразно коефициента им в световната ранглиста. При сингъла се играе до два спечелени гейма при 15 точки на гейм.
 
Утре европейското първенство продължава със съревнование на фрийстайл и хек на мрежа при двойките.  Във фрийстайла всеки състезател представя своя хореография от различни трикове и комбинации с тях на фона на избрана от него музика. При хека на мрежа състезателите играят на игрище за бадминтон, където удрят топчето само с крака (от коляно надолу).
 
Футбегът или играта с хек e измислен е през 1972 година в американския град Орегон от Майк Маршал, който ритал ръчно направена торбичка пълна с боб, за да се възстанови по-бързо от тежка травма. Той е бил забелязан от Джон Сталбъргър, който развива тази активност в спортна дисциплина. В България футбег се играе от 1998 година, а първото международно участие на български състезатели е през 2008 година на 29-тото световно първенство в Прага. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари