Свиквайте с ранното отпадане в евротурнирите

10:10
Свиквайте с ранното отпадане в евротурнирите
Помните ли как навремето биехме наред датчани и беларуси в евротурнирите? А сега вицешампионът на България отпада срещу третия в Дания, носителят на купата - от втория в Беларус и... И - нормално. Наистина е нормално, свиквайте.

Най-силно боли първия път. Гръмовният шум от провала на Левски срещу БАТЕ Борисов през 2008-а още кънти. После Литекс отпадна срещу същите "трактористи" с 1:0 и 0:4. Сега - Черно море от Динамо Минск с 1:1 и 0:4. Три поредни неуспеха срещу беларуси. Свиквайте. Защото днес Беларус е 22-ра в националната ранглиста на УЕФА. България падна до 27-о място. И е съвършено логично разни "батета" да ни бъдат "батковци" в играта.

Само по резултатите от настоящия сезон родината е 35-а от 54 държави по точки по критериите на УЕФА. А ще слизаме и още надолу, защото докато други играят нататък в Европа, ние ще гледаме.

Пред нас за 2015/16 г. са страни като Лихтенщайн (1-ви), Кипър (10-и), Азербайджан (11-и), Армения (14-и), Латвия (15), Уелс (16), Босна и Херцеговина (17), Беларус (18), Казахстан (24), Исландия (27), Молдова (28), Албания( 29), Естония (30), Македония (31), Черна гора (32), Словения (33).

През сезона само Фарьорските острови, Андора и Сан Марино останаха без отбори в Европа още след първата квалификация в двата турнира. Ние изгоряхме във втората. И с кого сме редом? Със Словения, Исландия, Грузия, Ейре, Латвия, Люксембурт, Черна гора, Литва, Северна Ирландия, Естония, Армения, Малта, Уелс, Гибралтар. Ето с тях сме на едно равнище - имаме сили до втори кръг. И не е инцидентно, справка - 2012 г., когато също никой от карето наши не мина втората квалификация в двата евротурнира. А после само Лудогорец вършеше подвизи. В миналите два сезона единствено Ботев Пловдив стигна трета квалификация през 2013-а, но отпадна от Щутгарт в Лига Европа.

А в официалната национална ранглиста на УЕФА, отчитаща последните 5 г., за месец слязохме от 25-о на 27-о място. Сърбия, Азербайджан, Словакия и Казахстан напират да ни изпреварят.

Не стигнахме черния рекорд от 2012 г.

Завършихме експресно настоящия сезон в евротурнирите едва с 2 победи, 2 равенства и 4 загуби. "Триумфите" се оказаха само на Берое с треньор Петър Хубчев и още в първата квалификация в Лига Европа - срещу Атлантас (Литва).

Поне отстранихме един съперник. И не счупихме рекорда от 2012-а, когато ЦСКА, Левски, Лудогорец и Локомотив Пловдив се спънаха още на първите препятствия. И записахме само една победа при 4 ремита и 3 поражения.
Тогава България прибави едва 0,750 т. към националния коефициент. Сега - цяла точка. Но иначе никога при сегашната система на евротурнирите страната ни не е слизала по 1,5 т., заработени за сезон. А това са общо 12 години...

Страшното за нашите предстои


Страхотиите за родния футбол в Европа предстоят. Отборите се сринаха още в клубните коефициенти. Изключение е Лудогорец, който натрупа точки в миналите два сезона.

Щом нямаш добър актив, ще бъдеш непоставен за жребий и ще срещнеш по-сериозен съперник.

Лудогорец е 72-ри в клубната ранглиста на УЕФА сега с 25,625 т. Това обещава да е фаворизиран в жребиите догодина във всички фази на турнирите без плейофа за Шампионската лига.

ЦСКА е 251-ви с 5,125 т. Следват Литекс (256-и с 4,875 т.), Левски (277-и с 4,375 т.), Ботев (283-ти с 4,125), а другите наши имат под 4 т.

Числата означават - догодина всички без Лудогорец ще бъдат поставени при жребия само за І квалификация за Шампионската лига и Лига Европа. Тази година "подът" за урните на по-силните във ІІ кръг в двата турнира бе 5,575 т. Така че през 2016-а дори Литекс и Левски най-вероятно още във ІІ квалификация ще играят срещу теоретично по-силен. Което е предпоставка за ново ранно отпадане.

Автор: Ростислав Русев, в."Труд"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

fivooo
26.07.2015 13:08

Колко пъри ще се повтаря една и съща тема?

El_Fenomeno_9
26.07.2015 12:28

Не им ли писна и на журналисти и на потребители да я дъвчат тая тема .. Ясно е , че всички се корени в клубовете , какво толкова може да стори БФС , да наложи забрана за купуване на чужденци ?? Да им наложи задължение да си оправят школите ??? Какво можеше да стори БФС при нелепо допуснатите голове на Литекс за да го спаси от отстраняване , какво можеше да стори БФС , че Лудогорец сами се прее*баха като купуват само боклуци последните година и половина - две и си изпуснаха най - добрите играчи и взеха масажист за треньор ??? Отворете си очите , това е реалността в момента

ivanov1982
26.07.2015 13:29

Ам тогава да го разпуснат това БФС....! То и полицията на мачовете с Левски не върши работа....за какво я наемат въобще тогава ако трябва да следваме твоята логига. И ти не си влизал в часовете ма майка ти и баща ти ти даваха парички зда пиеш кафенце. То щото като тебе такива в БГ под път и над път затова сме я цъфнали и завързали.

dbddimov
26.07.2015 12:25

Няма страшно тази година Монтана ще е ШАМПИОН *smile* а догодина А група ще е 8 отбора като фалират още няколко отбора. *smile*

sundza
26.07.2015 11:40

Явно в БФС свикват, но това не значи, че и ние трябва да свикваме.

ivanov1982
26.07.2015 11:00

Това е в следствие на некадърно управление както на ниво "глава" на БФС, така и на ниво собственици на отбори. Ерата Батков ще я пропусна. Перуката откакто е на поста в БФС нивото на футбола се сгромоляса с главоломна сила и да не коментира някой, че на миналата година Лудогорец били влезли в Шампионска лига.....тая година видяхме какво се случи. И няма как да е иначе след като надмениия Кирчо Домусчиев /наденицата или там както му викат/ летя толкова високо в небесата, че сега главата ще го боли от тежкото кацане. Каквато държавата-такъв и футбола.......

miro211
26.07.2015 20:24

Гледах "100 минути" по БТВ един съдия "отсъди", че за едни отбори БФС е майка, за други мащеха. И това е следствие от шуробаджинащината в БФС. Всичко е на основа корупция, от това, чий баща ще даде, повече пари за да играе детето му в представителния отбор, до купени мачове съдии и т.н. И с бездействието си или по- точно с действията си дебелокожият перукан, наглият плешивец и мазното кИфте, водят футболът ни към пълна разруха. Жалко но факт!!!