България - най-интересната футболна галактика

09:09
България - най-интересната футболна галактика
Скучно ли? Първенството ни е по-касов хит и от "Междузвездни войни"

Най-непредвидимото първенство! Наградата за 2015 г. се печели от България! Кой каза, че футболът ни е безинтересен? Не бил продукт... Продукт е, и то какъв...

Браво на всички отговорни - създадоха най-вълнуващия шампионат. Ако не на терена, поне извън него...

Българският футбол стана редовна тема на световните медии - е, и това ако не е успех! Дори в Китай вече са запознати със световния феномен и са склонни да съобразят китайския календар с календара на българския футбол. От 19 февруари 2015 г. навлязохме в годината на Дървената овца. Но от подновяването на мачовете в България на 27 февруари убедихме дори целия китайски народ, че това е по-скоро годината на Плачещата топка.

Че " Лудогорец" щеше да стане шампион за четвърти пореден път, нямаше никакво съмнение. Но че вторият в "А" група отиде в трета дивизия, а третият в елита - в четвърта, това вече беше началото на (извън)футболната поредица "Не на скуката".

Отнемането на лиценза на ЦСКА бе първият предизвестен и наложителен шок за българския футбол. И още през лятото започнаха "червени" междузвездни войни -

клонираните атакуват

Краят на ПФК "ЦСКА" АД доведе до разни опити за ново начало. Зад уж една идея се родиха много ЦСКА-та. В търговския регистър никнеха като гъби след дъжд - " ЦСКА 1923" АД, "ФК ЦСКА" АД, "ФК ЦСКА АД" АД, "ФК ЦСКА - София" ЕАД... В дума на годината за ЦСКА се превърна "спасители". А после я подгони и друга дума със С, която няма нищо общо със "спортен". В "червените" среди все по-рядко се чуваше "треньор" или "футболист", и все по-често "синдик". Феновете се разкъсваха от размисли и страсти на кой бог да се кланят, кой е "светлата страна" и кой е "тъмната страна". Още малко и да се стигне до референдум на тема "Оздравяване или сливане". За да е по-интересно, темата остава отворена...

Единственото обединение бе на трибуните на "Армията" и по новооткрити за "червената" география стадиончета. Обединение, вдъхновено от надеждата и укрепено от борбата за фенско себедоказване - че "армията" е зад "армейците" и в най-тежкия миг от историята. Това роди и култовата междузвездна хореография, с която аматьорският ЦСКА нахлу в топ 4 за купата на България.

Силата се пробужда!



Е, поне на трибуните. Реална оценка за наличие на ниво едва ли трябва да се дава, независимо от възбуждащите духа 23 победа в 23 мача и 94:3 голова разлика в аматьорския кръстоносен поход на "армейците" през 2015 г. В същото време се пробуждат и други - броят на кредиторите е по-голям и от сбора на победите и головете на ЦСКА... "Силата" и Дарт Вейдър в сектор "Г" обаче накараха целия свят да се позабавлява с оригиналното хрумване на българския фен, но и от най-престижните земни медии да опишат междузвездните футболни преживявания в далечната футболна галактика България.

Но пък представете си какво събуждане на аматьорския футбол сътвори изхвърлянето на ЦСКА от професионалистите... Какво ли им е на тези момчета, които могат да разнообразят работната седмица, училището или ходенето в местната дискотека с мач срещу легендарния ЦСКА? Нали от "играем мач за мач" били много по-важни масовият спорт и запалването на децата из страната. Е, браво, запалихте ги! Дано не изгорят от вълнението, наречено български футбол.

А докато се крояха планове как "червената" гвардия ще се завърне на бели коне в междузвездната ни "А" група - предвождана от Гриша Ганчев или Васил Божков, още по-неочаквано се сгромоляса най-обсъжданият вариант. Сливане на " Литекс" и ЦСКА за "червен" галактически хиперскок директно в лигата на необикновените професионалисти от "А" група.



Вече е аут и четвъртият в класирането от миналото първенство! "Литекс" бе изваден от елита по устав след тотална демонстрация на непознаване на устава и последствията от някога ненаказуемото сгъване на цирка по време на спектакъл. Българският футбол пак е тема в световните медии! Какъв завършек на 2015-а, каква поредна "футболна" драма! Но и тя бе оставена с отворен край. Неслучайно Джордж Лукас "предаде" "Междузвездни войни" в ръцете на Джей Джей Ейбрамс - той се е ориентирал към много по-касовия сюжет с изтрепването и завръщането на джедаите в неразгадаемата футболна галактика България. Някои може да твърдят, че ще намаляват парите от тв правата за "А" група след изхвърлянето на ЦСКА, "Локо" (Сф) и "Литекс", но пък представете си какъв потенциал за приходи от кинопрожекции има загадъчният ни футболен филм.

В следващия епизод, ако силата срещне ЦСКА и "Литекс" за купата, вероятно ще се разбере дали евентуални голмайстори за "оранжевата страна" няма в крайна сметка да бъдат припознати като реализатори за "червената страна". Колко непредвидимост крие българският футбол... Пак ще сме в световните медии!

След изваждането на "Литекс" от терена и групата зевзеци причислиха към футболния фолклор, че остана да бъдат отстранени първият в миналогодишното класиране ("Лудогорец"), петият (" Берое") и шестият (" Ботев Пловдив"), за да може седмият ("Левски") да стане шампион.

Когато никой не очакваше, изстрадалият "Левски" се превърна в конкурент за титлата на вирналия нос хегемон "Лудогорец". След редица антирекорди и подарени прединфарктни състояния на феновете, логично за нелогичното българско първенство, и на "Герена" се посъбудиха. Но явно ще трябва да се почакат още доста инфаркти, за да се прожектира

"Епизод 27: Отмъщението на "сините"



Проблемът към момента се крие в друга болезнена шега, родена след яловото "синьо" нападение и присъдената служебна победа 3:0 над напусналия терена "Литекс": "В края на годината класирането при голмайсторите на "Левски" за сезона е следното: Прохазка (5 гола), Краев (4 гола), БФС (3 гола), Костадинов (2 гола), Миланов, Карнер, Белаид, Бедоя, Де Ноойер, Гаджев, Борислав Цонев и Диаби (по 1 гол)."

И въпреки това "Левски" все още е в играта за междузвездната титла с равни точки с позадрямалия в неразвиваща се галактика "Лудогорец", за който уж се чака да превключи на светлинна скорост през 2016-а. Но българското първенство е толкова интересно, че размествания в класирането се получават дори когато няма мачове!

В нашата футболна галактика няма невъзможни неща, все пак сме в шампионата на чудесата. И ако в уж най-гледаното първенство - английската Висша лига, чакат кръга в деня след Коледа, за да се случват изненади, то родните футболни полиглоти биха обобщили ситуацията в българския футбол така: "Евридей ис Боксинг дей!"

Всъщност ситуацията стана такава, че ако спечелиш битката за оцеляване (в "А" група и по принцип), можеш директно да спориш за зона Европа... Че и за повече - нали всеки ден е Коледа, стават всякакви чудеса.

През 2015-а четирикратният шампион "Лудогорец" пък не спря да търси своя Дядо Коледа. За 5 месеца тимът бе воден от четирима треньори, като четвъртият всъщност е първият. В годината на чудесата "орлите" махнаха Георги Дерменджиев и го заместиха с Приятеля на Моуриньо, иначе известен и като Бруно Рибейро. Жозе явно отказа да праща играчи на "Челси" в Разград и Приятеля изгоря. В съблекалнята влезе Ераносян. Но и той излезе бързо. За да се прибегне към нова ера, която се оказа стара -

завръщането на джедаите

Или в случая - завръщането на дерменджиевите времена.




Почти сигурно непредвидимостта на футболния циркаджия в България е привлякла вниманието и на букмейкърите, които вече приготвят залози от типа "Златният, сребърният или бронзовият медалист ще бъде изваден първи от "А" група" и "Кога ще бъде поканен първият съдия от чужда галактика да свири на Земята".

И как да не минават през ума и такива идеи, когато при връчването на бронзовите медали играчите на Локомотив София реват на терена, че вече няма надежда, а клубът отива на село. Как да не включим в картинката и образа на един от новите съперници на "железничарите" в четвърта дивизия - "Банкя". "Вратарят е на 51 г., заедно със защитниците са на 200. Петима играчи са над 100 кг", разкрива играещият треньор. И продължава: "Банкя" е единственият отбор в Европа, а може би и в света, на който спонсор е погребална агенция. Колкото и брутално да звучи, се молим нашият спонсор агенция "Рай" да има работа..."



Така живя българският футбол през 2015-а.

И целият този междузвезден цирк в Годината на овцата. Какво ли да очакваме през 2016-а, при положение че е Годината на маймуната?!

В китайския календар от 8 февруари започва Годината на червената огнена маймуна. На 20 февруари у нас се подновяват непредвидимите футболни маймунджилъци с поредната междузвездна война - "Лудогорец" - "Левски".

Честита Нова година!

Автор: Найден Тодоров, в."24 часа"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Amador
31.12.2015 23:36

Как се нокаутирах преди нова година малиииииииииии*wonder*

night_wolf1984
31.12.2015 22:00

Пеевски+Бобчо...неочаквано добра комбинация..и спонсорчетата долетях

Chelsea86
01.01.2016 12:06

Същата логика гласи: Инджов+Доганчо+Захарно петле = възраждане по-всички възможни начини...

Rezors
31.12.2015 17:19

До коментар [@comment 1863449] от [@user bql_chovek]:

Къде пък е видя тая война,ако може да кажеш?

bql_chovek
31.12.2015 14:30

ц*ка в Елита само по кината и при нашите оператори

Chelsea86
01.01.2016 12:04

Адвоката на Пеевски е в Левски от преди 10 години. Тогава едва ли си чувал името Пеевски така, че само глупости без покритие дрънкате. ЧНГ и по-малко червена злоба и комплекс ви желая.

Rezors
31.12.2015 17:19

За тока и водата въобще не споря,ние също бяхме зле,тва е истина. *thumb_up* Но въобще не бяхте по-добре от нас в финансово естество,нито в спортно-техническо. Как пък изведнъж като дойде адвоката на Пеевски започнаха да се наливат пари в Левски,как пък Виваком,които е на Свинчо изведнъж реши да ви спонсорира.как някаква фирма,за която (също) се говореше,че е свързана с хора на Свинчо дойде да ви спонсорира,как се събраха изведнъж толкова много въпросителни свързани с клубът ви и Свинчо..не го приемай като заяждане,просто никога не видях от фен на Левски обосновани отговори на тези въпроси,всеки път се подминава темата с тези нови спонсори,надявам се,че ти поне ще ми отговориш.

El_Fenomeno_9
31.12.2015 16:52

Не знам само кой е бил без пари да си плаща тока и водата на стадиона , така че точно за тва да се захващаш е ПЪЛЕН смях !!! И преди предполагаемото "пристигане на Дебелян" , Левски си плащаше където трябва и КОГАТО трябва , феновете също събраха пари , СЪЩО ЗА РАЗЛИКА от едни други ...

Rezors
31.12.2015 16:21

Ейй,колко смешно,ти си следващата голяма звезда на комедийният жанр. *smile* Вие недейте да обръщате внимание на нашия "филм",ами гледайте да задържите Дебелян при вас,че току виж ви зарязал и пак останете без пари да плащате тока на Герена.

red_machine
31.12.2015 14:21

Очаквайте 'Империята отвръща на удара' след като ЦСКА се завърне в 'А' група.*wink*

Man_Red
01.01.2016 14:21

Човек, ти или напълно игнорира написаното или не разпознаваш иронията.

bql_chovek
31.12.2015 14:29

Много филми гледаш.Като гледам и филма за ''цска в А група'' си го гледал вече *lol*

Gopcho
31.12.2015 12:50

По-правилното беше да кажа ФАНТАСТИКА

Gopcho
31.12.2015 12:50

В нашата държава, когато вземат да се спазват законите и за големите и за малките на всеки му се струва ФАНТАСТИЧНО!