Дали Големия Фил знае рецептата за успеха?

18:45
Дали Големия Фил знае рецептата за успеха?
На 11 юни ръководството на Челси обяви решението си да назначи Луиш Фелипе Сколари за мениджър на тима. Бразилският специалист стана световен шампион начело на своята страна през 2002 г. и достигна финала на Евро 2004 с отбора на Португалия. Наистина впечатляваща визитка, но в нея липсват успехи с европейски клубен отбор. Челси предлага подходяща почва за подобно нещо, но дали Фелипао наистина ще успее да достигне до рецептата за успеха?

Сезон 2007/08 се оказа доста лош за "сините" от Лондон, защото за първи път от 2004 г. насам те останаха без нито един трофей. Вярно е, че Аврам Грант изведе тима до нещастно загубен финал за Шампионската лига (въпреки че неговите заслуги са малко спорни) и че Челси до последно имаше шанс за титлата в Премиърлийг, но в крайна сметка към витрината на клуба не беше добавен нито един значим трофей. Това логично доведе до решението за треньорска рокада.

Треньорската кариера на Сколари започва от скромния Сентро Спортиво Алагоано и преминава през общо 13 различни клубни отбора в Бразилия, Саудитска Арабия и Кувейт. 59-годишният специалист става шампион на Бразилия с Гремио (1996) и печели на два пъти Копа Либертадорес (1995-Гремио и 1999-Палмейрас). Добрата работа начело на Палмейрас и Крузейро спечели доверието на бразилската футболна федерация и Големия Фил пое националния отбор в много труден момент, но в крайна сметка успя да изведе Бразилия до световната титла. Начело на Португалия той преживя 5 много добри години, но предложението от Челси едва ли можеше да бъде отхвърлено (по неофициални данни Сколари е най-скъпоплатеният треньор в света).

Бразилският специалист има достатъчно опит, за да се справи със задачата да води един отбор, пред който са поставени много високи изисквания. Още в началото Сколари показа, че ще действа с твърда ръка и отправи предупреждение, че всеки ще трябва да се бори за мястото си на "Стамфорд Бридж". Първите му думи официално начело на тима бяха:
"Знам, че натискът на това ниво е огромен, трябва да се печели всеки двубой. Знам, че напрежението е невероятно, но аз зная и как да се справя с него. В Бразилия хората стават и лягат с мисълта за футбол. Така че със сигурност съм изпитвал подобно напрежение и съм готов за него".

Наистина обещаващо изказване. Неизбежно започнаха сравнение със завинаги останалия в сърцата на феновете Жозе Мауриньо. Приликите между двамата са много, но дали и успехите ще са същите? Или пък дори по-големи?

Сколари заяви, че гради нов отбор с нова философия, но дали ще успее да направи от Челси още по-силен тим? Засега Големия Фил се справя със ситуацията около Лампард и Дрогба и ако успее да задържи двамата основни футболисти на "сините", със сигурност ще се издигне в очите на феновете. Междувременно Сколари започна чистка в отбора - тръгнаха си Креспо и Макелеле, продадени бяха Сидуел, Буларуз и Бен Хаим, вероятно предстоят трансфери на Малуда, Белети, Писаро и Шон Райт-Филипс. Новите имена не учудват - Босингва (привлечен още по времето на Грант) и любимецът на мустакатия спец - Деко.

В пресата се твърди, че Абрамович е обещал на Сколари повече от 200 милиона паунда за трансфери, но те едва ли ще бъдат оползотворени. Усилията да бъде привлечен Кака удариха на камък, същото се случи и с Агуеро и Аршавин. Всъщност наставникът разполага с достатъчно добри футболисти и със сигурност не е нужно да бъдат привличани много нови имена. Вратарският пост и защитата изглеждат перфектни, след привличането на Деко и оставането на Лампард халфовата линия също изглежда завършена. Единствено в нападение нещата не са съвсем розови, тъй като Шевченко и Анелка не успяват да бъдат достойни партньори (или заместници) на Дрогба. При продажби на Малуда и Райт-Филипс по крилата също ще има дефицит на футболисти и неслучайно в момента най-големи усилия Челси съсредоточава по привличането на Робиньо. Дори Питър Киниън обяви, че при евентуално привличане на бразилеца, селекцията в клуба ще бъде завършена.

Основите отдавна са положени. Остава само Сколари да открие наново рецептата за успеха. Почти сигурно е, че Челси и Манчестър Юн. ще бъдат основните фаворити за спечелването на титлата в Англия, въпреки че Арсенал и Ливърпул никога не бива да бъдат отписвани. Остава и още един голям въпрос - дали е дошло времето и за триумф в Шампионската лига или феновете отново ще се задоволят с популярната фраза: "There\'s always next year"? Сколари заяви решително, че мрази да губи. Именно той е човекът, който притежава духа и волята да поведе Челси. А такива качества са нужни, за да бъдеш начело на такъв клуб, защото както каза Петр Чех при първата си среща с треньора: "Добре дошъл в най-трудната работа на света".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

teodosi_4elsito
28.07.2008 12:49

Eдинствено можем да пожелаем късмет на Сколара и нека им покажем,4е Blue is the colour!

bloucester
28.07.2008 00:25

откога чакам един изцяло позитивен коментар за отбора на челси в този определено червен манчестърски сайт. както си личи, май никога няма да го дочакам. миналият сезон бил слаб. пълни глупости, сезонът започна слабо и завърши феноменално. ако имаше още две седмици, и титлата, и шампионската лига, щяха да са в ръцете на сините.

ще е хубаво да се вземе един класен нападател (или поне да не се губи и някой офанзивен полузащитник). всичко друго наистина изглежда чудесно.