Караиванов: Няма смисъл да вкарваме във Висшата лига клуб с 30 милиона дългове

09:28
Караиванов: Няма смисъл да вкарваме във Висшата лига клуб с 30 милиона дългове
Генералният секретар на ПФЛ Атанас Караива­нов, който е и член на работната група по проек­та за Висша лига, даде голя­мо интервю за Тема Спорт". Той говори в подроб­ности за идеята за ново пър­венство и начерта пример­ни срокове, в които може да има конкретна яснота около проекта. Бившият шеф на „Армията" също така споде­ли и каква е ситуацията око­ло влизането на ЦСКА във Висшата лига.

Г-н Караиванов, кога ще има повече яснота около Висшата лига? Какво пред­стои да се направи, за да ста­не факт тя?


- Започвам по хронология - през следващата седмица ще има среща между президента на БФС и спортния министър. Също така ще обсъдим още веднъж критериите за прием във Висшата лига, преди да ги обявим публично, футбол­ният съюз ще създаде и спе­циална комисия по тази ли­ния. После трябва окончател­но да се оформят критерии­те и накрая ще се водят раз­говори с градовете, чиито отбори смятаме, че отгова­рят на изискванията. Най-на­края ще се осъществи и от­правянето на поканите, т.нар. уайлд кард, за който говори Павел Колев (другият член на работната група за Висша лига и зам. изпълните­лен директор на БФС). В рам­ките на месец март всичко това трябва да бъде завър­шено. Напоследък забелязвам, че започнаха да се променят реакциите на футболните хора. В началото идеята бе­ше приета дори с ирония. Но по този начин ще възстано­вим традиционни клубове, ще се отварят работни места за играчи и треньори, а и в го­лемите градове ще се върне професионалният футбол. Всичко това ще е само от полза. Надявам се да използва­ме този казус и за да решим въпроса с ЦСКА. Нашият фут­бол е така устроен, особено откакто го има този клуб, че 80% е базиран на противопо­ставянето ЦСКА - Левски. Огромната част от феновете са свързани с тези два от­бора. Разбира се, не искаме да подценяваме другите клубо­ве. Но в годините на демокра­ция бяха направени само два големи частни проекта - Лудогорец и Литекс с по 4 тит­ли. Те вече са изключителни фактори в първенството и имат европейски успехи. Ис­кам да уточня още, че това не е идея, чрез която да се за­обикалят хиляди вратички, за да нарушим някакви юридиче­ски или морални правила. Про­сто, ако искаме оттук насет­не да има нещо сериозно, трябва да опитаме да го из­градим наново. По-добре е да действаме, отколкото само да си стоим и агонията да продължава.

Реалистично ли е този проект да стане факт до ля­тото?


- Колкото и да е трудно, е възможно и работим в тази насока. След като се създаде специалната комисия, от БФС ще трябва да се обявят кри­териите и да се направят срещи с общините в големи­те градове. Те даже сами ни се обаждат, за да се включат в проекта Тук вече идва ролята на държавата. Без абсолютната ѝ подкрепа този проект трудно ще се осъществи. Об­щините вече са достатъчно силни и богати, за да могат да се включат в новия проект. В крайна сметка хората искат и трябва да имат развлече­ние в събота и неделя. Те няма да отидат на художествена гимнастика или джудо, те си искат футбола. Сега има мно­го мачове по телевизията, но пак се вижда, че хората си ис­кат своя отбор. Искат през уикенда да са на стадиона. И ние трябва да им задоволим това желание.

Казахте, че е нужна под­крепа от общините, предпо­лагам имате предвид, че трябва да помогнат със ста­дионите?


- Ако го правим, трябва да го правим като хората - с по-­добри стадиони и терени и задължително осветление. Повече не бива да има ком­промиси с тези неща. Колко­то по-хубави са стадионите, толкова повече хора ще ид­ват на мачовете.

Бихте ли очертали какви ще са критериите за прием във Висшата лига?

- Стадионите трябва да отговарят на критериите за лицензиране, които са ясни - отличен терен и осветление, това е задължително. Друго­то - дружествата участници трябва да имат финансова стабилност. Ще Видим дали темата с банковите гаран­ции ще стои на дневен ред, или ще се потърси друг вари­ант. Но бюджетът трябва да е минимум два милиона лева и при това - абсолютно гаран­тиран. Това е минималното. Ще видим как държавата и об­щините могат да помогнат. Тяхната роля ще е много голя­ма, защото на това ще тряб­ва да се крепят дружествата в градовете. Тези градове, ко­ито визирам и са спешни за нас, са Бургас, където си имат стадион с осветление, Велико Търново, Враца, Русе... И вече трябва да видим кой също би желал да се активизира около този проект. Предпочитам да се спираме на големите градове, защото там има фенове. В последните години значително изостанаха Доб­рич и Шумен, а преди време там ходеха по над 10 000 зри­тели на мач.

Всеки клуб ли ще може да кандидатства? Каква ще е процедурата?

- Както го каза и Павел Ко­лев - ще има покани с уайлд кард. Такива ще даваме след разговори с общините и местния бизнес. Те ще тряб­ва да докажат финансовата стабилност на клубовете, както и намерения да подоб­рят стадиона и базата. Не е толкова сложно и скъпо. Ни­кой не казва, че трябва да градим стадиони за милиони. Но предпочитаме приемът във Висшата лига да не бъде от типа: „Чаршията е отво­рена, който иска да идва". А трябва нещата да стават след конкретни разговори, с покани. Комисията на БФС ще събира повече вътрешна информация и на тази база ще преценява. Друг критерий за покана във Висшата лига ще бъдат историята, тради­циите и постиженията. Ня­ма да има такива феномени като Олимпик Тетевен. Вихрен Сандански или Любимец. Няма смисъл от неща, които са от ден до пладне.

Казахте, че общините ще помагат в по-големите гра­дове, но как стои ситуация­та в това отношение с ЦСКА? Защото, от една страна, имаме новото дру­жество, а от друга - старо­то. Базите пък са на мини­стерството на спорта, въобще цари някаква пълна каша. Как ще се решат казу­сите около ЦСКА?

- При всяко положение трябва да влезе това друже­ство, което отговаря на кри­териите за лицензиране. Ка­зано по друг начин - друже­ство на ЦСКА, потънало в дългове, не ни трябва. Ясно е, че с този клуб ще е най-теж­ко, но и това е най-важният казус.

Значи официално потвър­ждавате, че се търси начин новото дружество фК ЦСКА да влезе във Висшата лига?

- Още няма яснота и кон-кретика, но при всяко поло­жение предпочитаме да е дружество, изчистено от за­дължения.

А възможно ли е това дру­жество да наследи част от дълговете и по-точно тези към НАП?

- За ЦСКА това е много ва­жен въпрос - от гледна точка дълговете към НАП. Вече трябва да се види дали ново­то дружество няма по някак­ъв начин да изкупи само акти­вите от настоящото, като марката например. Но така или иначе това дружество трябва да е освободено от тежестта на другите си за­дължения. Няма смисъл да вка­раме клуб във Висшата лига с 30 милиона лева дългове. Така само ще му удължим агонията...

Ще се наложат и разгово­ри с Гриша Ганчев за ЦСКА...


- При всички положения. Със сигурност ще се наложи. Него­вите намерения са афишира­ни до този момент. И отно­во тук е работа на държава­та, заради базите. Към мо­мента държавата дава на концесия базите на старото дружество. И естествено, че трябва да потвърди своите намерения и да припознае то­зи, който ще бъде собственик и ще управлява дадения клуб. Това е най-сложният въпрос, но трябва да се вземе реше­ние.

Какви биха могли да бъ­дат пречките пред създава­нето на Висшата лига? Па­вел Колев каза, че не се оча­кват проблеми от УЕфА, но как ще бъдат избегнати евентуални санкции?

- Доверявам се на него, а и на министъра на спорта, кой­то също смята, че проектът не може да бъде спрян от чуж­бина. Изискванията ще ги спа­зим. Другото си е вътрешна работа - говоря за начина на провеждане на първенството и всичко останало. Както гру­пата беше редуцирана по ад­министративен път, нищо не пречи по същия начин да бъде увеличена. Ние на практика ще създадем нещо ново.

А как ще се осъществява администрирането на лига­та? Един от вариантите, за които се говори, е създаване­то на ново дружество, в ко­ето всички клубове да дър­жат равни дялове. Това ли е приоритетният вариант, или има и друга опция?

- Има изработен вариант на база опита в Полша и Хо­ландия. Моето мнение е, че това може да е вторият етап, не е толкова спешно съ­здаване на общо дружество между клубовете, футболният съюз трябва да учреди нова лига, както повелява За­конът за спорта.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

nasko_iliev54
27.02.2016 16:15

Ами вкарайте с ло 5 или 6 милиона те са по достойни Не знам но тази свиня /Караиванов / цял живот е бил на гърба на Държавата и сега дава акъл

night_wolf1984
27.02.2016 15:17

Брех.....тоя много се е нагрухал...преди беше голяма щека !!!!