Костов: Желая Ботев да играе доминиращ футбол с преса по целия терен

13:01
Костов: Желая Ботев да играе доминиращ футбол с преса по целия терен
Старши треньорът на Ботев Пловдив Николай Костов даде обширно интервю, в което коментира цялостното представяне на отбора след преполовяването на мачовете от пролетния полусезон. Пред клубния сайт, наставникът на "канарчетата" сподели своите впечатления от играта на тима, плановете за селекция и визията си за бъдещето на Ботев.

- Каква е оценката Ви за представянето на отбора през пролетта?

- Трудно ми е да дам точна оценка, тъй като напрежението при нас не е стихвало. Работим последователно върху изграждането на стил. Футболистите се стараят да изпълняват задачите, които им поставяме и аз съм доволен от отношението им към тренировъчния процес. Неяснотите, които витаят около клуба, зациклянето на работата по стадиона и въобще цялата тази несигурност, която се усеща, неминуемо рефлектират върху отбора. Представителният тим е лицето на всеки един клуб и е нормално процесите, които се случват в него да оказват влияние.

- И все пак в кои компоненти отчитате подобрение в играта и върху какво има да се работи повече?

- Моето желание е Ботев да играе доминиращ футбол с преса по целия терен, но имаме много работа за вършене докато го изградим. С моя екип поехме отбора в движение, когато той се намираше в окаяно състояние – и физически, и психически, и игрово. Трябваше спешно да трупаме точки и да се отдалечим от опасната зона. Логично започнахме с работата в дефанзивен план, защото Ботев бе съставът с най-много допуснати голове в „А” група. По време на подготовката в отбора продължи да се усеща напрежение от незавидното място в класирането, а и от факта, че започвахме пролетта с двубой срещу Локомотив Пд, в който бяхме наясно, че ни трябва задължителна победа. Решихме основната ни задача в този мач да бъде да не допуснем гол и се справихме добре с нея, защото противникът успя да стигне едва 3-4 пъти в близост до вратата ни. Това обаче не е достатъчно, защото Ботев винаги е залагал на доминиращ футбол, такава е културата на този клуб.

- Кога ще преминете към него? Кога ще видим пресата, за която говорите?

- Опитахме я в мача с Левски. Решихме да изчакаме да мине срещата с Лудогорец, защото щеше да бъде твърде авантюристично да играем по този начин срещу отбора, който успя да създаде главоболия дори на тимове от ранга на Ливърпул, Реал М, Лацио, Базел... Рисковано е да играеш по този начин с лидерите в шампионата, но аз поех отговорността и хвърлих отбора да се надиграва с Левски. Положителното от този мач е, че ние изглеждахме много добре в продължение на половин час, може би до първия гол. Хората обаче не обръщат внимание на това. Мачът завърши лошо за нас и тъй като последните впечатления са най-трайни, хубавото бе бързо забравено. Въпреки това, ние сме длъжни да отчетем положителното и да се опитаме тези 30 минути в следващия мач да станат повече, след това още повече и така постепенно това да се превърне в стил на Ботев.

- Каква е рецептата за по-бързото реализиране на този стил?

- Търпение, последователност и упоритост. Въобще не е лесно да изградиш доминиращ стил, особено когато работиш с млади футболисти. На тях им липсва увереността, която идва с опита. Точно тук е и ролята на нашата публика. Хората не трябва да идват на мачовете с нагласата, че всичко ще бъде идеално. Не, тези момчета грешат и ще продължават да грешат, докато стигнат нивото, което искаме от тях. Неизбежно е да се мине по този път. Публиката може да помогне това да се случи, като прощава грешките и вдъхва увереност на футболистите.

- Защо е толкова важна ролята на феновете?

- Неслучайно много футболни хора наричат публиката „нашият 12-и, най-силен играч”. Нормално е формата на най-добрия ти играч да влияе на тази на останалите и аз призовавам феновете да дават най-доброто от себе си и да имат повече търпение към изграждането на този отбор. Отношението на хората от трибуните и подкрепата, която те оказват могат да ускорят излизането от кризата, защото според мен Ботев продължава да бъде в криза. Продължаваме да бъдем колебливи и тепърва този отбор ще се показва в по-добра светлина.

- Скоро заявихте, че вече наблюдавате футболисти за летния трансферен прозорец. Какви са плановете ви за селекцията?

- Насочили сме се изцяло към селекция от чуждестранни футболисти. Вече сме набелязали такива и сме осъществили контакт с тях. Водим разговори и се надявам, че ще намерим общ език. Доколко ще реализираме плановете си зависи до голяма степен и от финансовите възможности на клуба.

- Играчи с какви качества искате да привлечете?


- Скорост, техника и интелект. Това са качествата, които търсим и които са необходими за бързия, грамотен, доминиращ и радващ окото футбол, към който се стремим.

- Работите със солидна група от млади футболисти. Какво бихте казали за тяхното развитие? - Оправдават ли очакванията ви?

- Няма да говоря за всеки по отделно. Абсолютно съм доволен от всички. Не очаквам от тях чудеса. Имаме добри млади футболисти, но няма как на всички едновременно да даваме шанс. Ние нямаме за самоцел да подмладяваме отбора, а искаме младите момчета да получат възможност за изява, защото те заслужават това, а и традициите, които има школата на Ботев изискват да се залага на собствените кадри. Трябва не само да се говори за доверието към юноши, а и да се доказва с действия.

- Ще продължите ли да залагате на собствени кадри и през следващия сезон?

- Твърдо. Докато аз съм треньор на Ботев, отборът ще се състои основно от момчета от нашата школа, от тази на ДИТ и чужденци. Не виждам смисъл да търсим други играчи, след като нашите не са по-лоши от тях. Просто трябва да ги интегрираме в професионалния футбол.

- Реално ли е мястото на Ботев в класирането предвид потенциала, с който разполага?

- Винаги е било реално. Може би, когато пристигнах беше нереално, защото заслужавахме да сме още по-назад. Не знаехме какво правим с топката, не можехме да тичаме... Сега поне имам надежди, че можем да се противопоставим на всеки един опонент. На фона на цялостното си представяне през сезона, Ботев заслужава позицията си в таблицата. Спадовете във футбола са нещо нормално и всеки минава през тях. Важното е, когато има такъв всички да останем обединени и заедно да излезем него. Затова още веднъж ще кажа, че футболистите наистина имат нужда да почувстват подкрепата на публиката в трудните моменти. Когато побеждаваме и всички са доволни е лесно да се подкрепя. Истинският характер се познава в трудните моменти.

- Има доста футболисти с изтичащи договори. Стана ясно, че на двама от тях няма да бъдат предложени нови, може ли да кажете нещо за останалите?

- Предложения за нови договори вече получиха Данчо Христов, Лъчо Балтанов, Филип Филипов и Радо Терзиев. Скоро и останалите ще бъдат уведомени дали ще им се предложат нови договори. Преценяваме внимателно ситуацията. Условията, които предлагаме на футболистите също имат значение.

- Ще коментирате ли освобождаването на Мариян Огнянов?

- Разчитах много на Мариян заради футболните му качества. Бях му дал пълна свобода на терена. Не случайно беше и втори капитан на отбора. Очаквах от него да помага на младите и да се държи с тях като по-голям брат. Аз искам да получавам максимума от всеки един футболист, а той явно не даваше своя. Без да изпадам в подробности ще кажа само, че според мен Мариян има нужда от смяна на обстановката. Постъпихме коректно като го уведомихме рано за решението си и му дадохме време да реши къде ще продължи кариерата си.

- Грегъри Нелсън обяви, че си тръгва през лятото...

- Това беше голяма грешка от негова страна. Вижда се ясно, че мотивацията му не е на ниво. Той е много важен за дейсвията ни в атака и когато не дава максимума от себе си сме по-беззъби в предни позиции и отборът страда от това.

- Защо продължавате да разчитате на него тогава?

- Защото без него нивото ни ще бъде по-ниско.

- Може ли отсега да се говори за целите пред Ботев за следващия сезон?

- След като направим селекцията и видим с какъв отбор разполагаме, ще седнем и ще коментираме с ръководството какво реално можем да преследваме през следващия сезон. В едно мога да ви уверя – Ботев ще бъде по-солиден отбор и няма да допусне такива игрови кризи, каквито има през настоящия сезон. Със сигурност ще има колебания докато направим добра сплав с участието на новите попълнения. В началото сигурно ще има неудачни мачове и резултати, но ще се стабилизираме и ще покажем повече постоянство в изявите си.

- Наскоро стартира кампанията „Кауза Колежа”. Колко важно е да бъде завършен стадиона?

- Стадионът е ключов момент за развитието на клуба. В Коматево разполагаме с прекрасна тренировъча база, но тя в никакъв случай не може да бъде сравнявана със стадион. Тук понякога имам усещането, че играем приятелска среща. За отбор с многобройна публика, какъвто е Ботев, атмосферата между двете съоръжения е несравнима. Когато имаш 20 000 зрители потенциална публика, а идват 2-3 000 сами разбирате каква е разликата. Това влияе на мотивацията на футболистите. На противниците също би им било далеч по-некомфортно да се изправят срещу нас на стадион „Христо Ботев”.

- Имате богат опит от работата си в чужбина. Бихте ли посочили прилики и разлики между българския футбол и този в страните, в които сте работил?

- Разликите не са малко, но аз ще спомена само инфраструктурата. Липсата на добра база и стадиони е голям проблем за България. А в същото време смятам, че имаме много добър футболен ген. Тук се раждат талантливи момчета, с вроден усет към топката. Моето мнение е, че ако инфраструктурата в българския футбол се оправи, то няколко години по-късно България ще си върне реномето на футболна сила.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация