Делото за лиценза на bet365 се наблюдава от Европа, има съмнение за злоупотреба с монопол

11:24
Делото за лиценза на bet365 се наблюдава от Европа, има съмнение за злоупотреба с монопол
Делото за отнетия лиценз на bet365 ще се наблюдава от европейски медии и органи, има съмнение за злоупотреба с монопол и дискриминация.
 
Двете дела за обжалване на неправомерното отнемане на лиценз, които са назначени за 28 април и 5 май 2016 г. в Административен съд – гр. София, ще бъдат наблюдавани от медии, представители на европейски органи и дипломати, които са били официално уведомени за незаконосъобразния отказ за достъп на българския пазар на европейска компания. 
 
Обстоятелствата около отнемането на лиценза са основание и за съмнения за дискриминация на една компания в полза на останалите на пазара. За решението на Държавната Комисия по хазарт да бъде отнет лицензът на bet356 са уведомени европейски структури на най-високо равнище. Двете дела бяха заведени от bet365 след като лицензът, който компанията получи през август 2015 г, беше отнет окончателно преди да бъде издаден сертификат за опериране на пазара, както се очакваше през месец февруари 2016 г. За взимането на това решение Комисията по хазарта се основава на доклад на ГДБОП, че сайтът на компанията е бил достъпен от български IP-та. Като доказателство са предоставени скрийншотове, чийто произход не е доказан и уточнен, а на компанията bet365 не е дадена възможност за проверка на доказателствата и ответна реакция. 
 
При налагането на санкцията е приложен дискриминационен подход, защото при еднакви обстоятелства, изходни условия и процедура за лицензиране, са издадени лицензи на компании за онлайн залагания като Efbet, Pokerstar и Betfair, а е отказан лиценз на bet365. В периода на лицензиране тези компании са попадали в "черния списък" на ДКХ, но към тях не са приложени мерките, които дискриминационно са приложени единствено към bet365. Без наличието на ясни доказателства и обоснована причина, Държавната Комисия по хазарта налага най-тежкото и в случая – неправомерно наказание – окончателно отнемане на лиценз. Въпреки това bet365 няма наложено наказание по смисъла на административните разпоредби, защото всяко нарушение се установява по предвиден в закона ред и процедура, които в случая не са започнали, за да става дума за спазването им. 
 
В официалното съобщение на ДКХ, което е обявено на страницата на Комисията незабавно след заседанието през м.февруари, т.г., в което се очакваше издаването на удостоверението за опериране в България се твърди, че ДКХ "отказва издаването на удостоверението", а не "отнема лиценз", каквото решение bet365 получава дни по-късно. 
 
Всички тези притеснителни несъответствия и решения от страна на ДКХ, както и безпрецедентно дългия период за издаване на лиценз на компанията за опериране в България – почти 2 години, дават основание да бъде сезирана Европейската комисия и предизвиква сериозни съмнения за нарушаване на водещия пазарен принцип на Европейския съюз – насърчаване на конкуренцията и пазарните механизми, недопускане на злоупотреби с монополно или господстващо положение. 
 
Повече от всякога днес задачата на Общността в сферата на икономиката е да се осигурят отворени пазари и неограничена конкуренция. Съдът на Европейските общности изрично признава свободната конкуренция за един от общите структурни принципи, а едно от условията за присъединяването на Република България към ЕО е било именно възприемане на принципите на свободната конкуренция. Законът за защита на конкуренцията счита, че има нарушение на забраната за злоупотреба с монополно или господстващо положение, когато е на лице:
 "необоснован отказ да се достави стока или да се предостави услуга на реален или потенциален клиент, за да се възпрепятства осъществяваната от него стопанска дейност."
 
Пет от разрешените десет компании за онлайн залагания у нас, са свързани с интересите на един единствен собственик в България, който е абсолютен монополист в областта на частните лотарийни игри. Според действащите правила за защита на конкуренцията, при наличие на средно 40-50 % от дял на пазара (принадлежащ на единичен субект или на съвкупност) се приема и предполага господстващо положение (презумпция за наличие) и съответния орган следва да се сезира с по-нататъшно разследване на фактите и обстоятелствата. 
 
Независимо от трудностите за получаване на лиценз на българския пазар и почти 2 годишната борба за преодоляване на административни пречки в България, bet365 са оптимистично настроени за резултатите от изхода на делата и получаването на лиценз за опериране на българския пазар. По груби сметки, след получаването на лиценз компанията ще внася над 10 милиона годишно данъци от дейността са в България. В момента събираемостта на данъци в България от спортни онлайн залагания е изключително ниска – 2,3 милиона лева. "Нашата компания има изключително богат опит в лицензирането и работата си на регулирани пазари. Имаме лицензии в много държави в Европа и в Австралия и редица процедури за лиценз, които в момента са в ход. Положихме всички усилия и спазихме всички изисквания за издаване на лиценз и в България, но за съжаление за момента без успех. Процесът все пак не е приключил. Обжалваме решението на регулатора и очакваме българският съд да се произнесе." 
 
Bet365 нееднократно са заявявали желанието си да подпомагат българския спорт и да инвестират в развитието на спортни клубове и в разкриването на нови работни места у нас. Преди 1 месец от компанията обявиха, намерението си за сериозно спонсорство на футболния отбор Левски. Сините получиха спонсорско предложение за над 1 милион лева за следващите два сезона от световния лидер в спортните залози bet365. 
 
Bet365 e световен лидер в онлайн залагането с над 22 милиона потребители в целия свят. Компанията разполагат с над 2900 работници и има офиси във Великобритания, Гибралтар, Австралия и Малта, а приходите й в глобален мащаб надхвърлят 2 млрд. евро за последната финансова година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

El_Fenomeno_9
22.04.2016 22:08

Ако става въпрос , то планетуин ще ги изяде с парцалите и бетове и метове , но просто са не толкова стара букмейкърска ъща , с малко по - различни правила и хората им нямат много доверие , но за мен без никакво съмнение са номер 1 ... Нали за тва Божков им прати убийци да ги разкара от България , което ме навежда на мисълта и че нямат особено големи стартови възможности , но който е залагал там знае за какво иде реч ... Иначе по темата за бета съм малко раздвоен , тъй като станаха много калпави и правят много глупости и според мене ако имаше на бг пазара един достоен техен съперник , направо да си ги разкарват , защото много взеха да си позволяват

El_Fenomeno_9
23.04.2016 11:17

Точно , че не е голямата опция затвори залог ... Само ако се играе на сингли с много пари , защото не си струва на мизерния коефицент да играеш на обратно за подсигуряване , макар че понякога и бета дават адски дребно на тая опция ... Помня миналата година играх Фенерите с 300 кинта срещу Коня мисля на 1.22 . До колкото помня вкараха още 2 или 3 мин и ми даваше мизерните 320 от над 360 и не ги затворих . Съперника ги изравни до края на полувремето и умря 1-1 и в канала 3 стотака . А тва беше към края на сезона при малка разлика от първото място и след тва се сринаха ... А унибета в много от мачовете примерно ако е 1.012-17 коефицента в бета в унито е 1.03 или 1.04 на 16 или 17 , т.е. единия коефицент често е еднакъв , а другия е по - висок ! Като сметнеш и че парите се превеждат до 24 часа ВИНАГИ по картата и не се облагат с НИКАКЪВ процент , а се превеждат до стотинка е вече съвсем различно ... Вече споменах , че на многото по - неизвестни първенства има в десетки пъти повече опциии за залог , много от играчите играят не само топ първенствата , залога на живо "Next goal (NO GOAL NO BET)" - Също е една страхотна опция , която не е налична в бет365 , но пък е невероятна за големи пари ... Има и още други плюсове , но да не ги изброявам да не излезе че им права реклама , тва което не ми харесва единствено там са задължителното изчакване на 15 секунди при залагане на лайф и това че нещо ми се бъгна и не мога да пускам система с твърди ! Може би в мен е проблема , но тъй като напоследък се ориентирах към системи се върнах да залагам в бета

Ginekolog
23.04.2016 07:50

Унибет играх покер и малко съм залагал там защото го забраниха , но пак нямаше затвори ама то и бета май от скоро го пуснаха аз и даже не го и ползвам като опция

El_Fenomeno_9
23.04.2016 00:55

Много повърхностно гледаш на нещата ... По - високи ли са в бета отколкото в унибет ??? НЯКОИ коефиценти са по - високи , но колко повече възможности за залог ПРЕДИ мача дава унибет ??? От близо 10 години играя онлайн и съм залагал къде ли не на всякъде си има плюсове и стига с тва затваряне не е голямата работа освен ако не играеш сингли с много пари , но не вярвам тука да има много такива Трябва да се гледа по - мащабно на нещата

Ginekolog
23.04.2016 00:25

ако пуснат затвори може иначе няма как и мисля , че на бетуния пращаха убийци

Ginekolog
23.04.2016 00:17

и кой ефбет ли пф които също е на божков , бет365 и бетфаер са най добрите букмейкърски къщи в момента

wolfwolf
22.04.2016 15:34

ДКХ най-безсрамните подлоги на Божков, смешници

_STRANGER
22.04.2016 14:58

Моето лично мнение /дано не прозвучи като реклама/ е , че букмейкърския бизнес изцяло трябва да бъде реформиран и да премине на "Exchange" платформа , както е например при "Betfair" . T. e. - борсов принцип .
Сиреч , всеки играч да предлага свои коефициенти , а букито да бъде единствено и само комисионер и посредник .
Така е и по-справедливо и по-изгодно за дребния залагащ , който няма какво да се лъжем , погледнато в дългосрочен план чисто следвайки математическите закони винаги е в ролята на губещ .
При сегашната ситуация практически се състезаваш с този , който всъщност определя правилата .
Това е неравнопоставеност в състезанието , и както казах , в дългосрочен план винаги губиш .
Отделно , че тръпката при залаганията "на живо" при борсите е уникална и несравнима .

Ginekolog
23.04.2016 00:14

Пич пишеш пълни глупости и пари да ми даваш небих играл на борсата само сингли

xienata_14_72
22.04.2016 14:13

какво мислите за ефбет?

lazera0
22.04.2016 14:22

Предимството на ефбет е, че може да си вкарваш и теглиш пари чрез ИзиПея, иначе не е нищо особено и няма кеш аут

j_mourinho
22.04.2016 13:56

Хаха всички смешни сайтчета ще изгорят, защото идва Гиганта с добрите коефи и затварянето на залога.Хайде наздраве *beer*

Ginekolog
23.04.2016 00:31

Леко да са същите имам сметки в 5 сайта за залози в бета са най високи после е планетуин,бетфаер най ниски са в спортингбет и мизерията на еврото

kapitana123
22.04.2016 15:21

Коефициентите са каквито и при другите, а "затварянето на залога" го има при ...n още от преди създаването на 365

ReDeViL666
22.04.2016 11:53

Дано да бъде получен лиценз най - накрая за да се спре влизането в сайта от алт. адреси и всичко да стане законно . Въпреки че досега единственият който нарушаваше закона е българската държава и в частност Комисията по хазарта.