Плашат Лудогорец с катакомбите на "Маракана"

09:56
Плашат Лудогорец с катакомбите на "Маракана"
Бившият стадион "Мала Маракана" в Белград, който отскоро се казва "Райко Матич", ще вземе страха на българския шампион Лудогорец, прогнозират сърбите. Съоръжението е едно от най-негостоприемните в цяла Европа. За това помагат лудите фенове на Цървена звезда, 55 000-ният капацитет на съоръжението и... катакомбите под стадиона, пише в свой материал в."Труд".

Всичко това ще е в плюс за домакините в мача реванш с българския шампион. Защо ли? Ето и подробностите:

За да стигнат до терена, отборите вървят през дълъг 150-метров тунел, който минава точно под най-крайните фенове на звездашите. Подземието е изрисувано, а в едно от последните дербита с Партизан освен играчите на двата тима в него бяха натъпкани и 70 въоръжени до зъби полицаи. Големият брой униформени е задължителен, когато става въпрос за високорисков мач, какъвто ще бъде и този с Лудогорец. Защо? Заради феновете на орлите, които скандираха песни в подкрепа на Партизан. Краят на подземието излиза буквално в сектора на звездашите, който е затворен само с мрежа, а играчите слизат още по-надолу в... друг тунел, който минава под пистата, за да ги изкара на терена пред сектора с ултрасите на домакините.

Ако стадионът е пълен, 55 000 ултраси реват в един глас. Именно на тази обстановка ще разчитат сърбите в реванша с Лудогорец. Всеизвестен факт е, че съблекалните на "Мала Маракана" са извън съоръжението и след излизането им от тях са необходими поне 200 метра, за да се стигне до терена, като 50 м от тях са на открито преди тунелите.

"Катакомбите служат не само да се влезе на стадиона, но и да се избяга от него", шегуват се в Сърбия.

Ясно е - Лудогорец го чака ад, ако стадионът се напълни. Официално най-посетеният мач на "Мала Маракана" е между Звезда и унгарския Ференцварош, полуфинал от турнира за КНК през 1975 г. Тогава са продадени 96 070 билета. Според очевидци обаче на трибуните са присъствали около 110 000 привърженици. Феновете обичат да издигат прословут вече транспарант: "Са свих страна гръми Маракана" ("От всички страни Маракана гърми!"). Плакатът се разпъва в големите мачове върху оградата пред легендарната Северна трибуна, която най-вече ще наелектризира обстановката за мача с Лудогорец. Допълнителна искра ще дадат и сблъсъците, които имаха феновете на Звезда с полицията у нас. Вчера районната прокуратура в Несебър повдигна обвинение на двама ултраси за нанесени леки телесни повреди по хулигански подбуди с пострадали български граждани. Припомняме, че 45 звездаши бяха арестувани, след като вилняха два дни по морето, където набиха полицаи, плажуващи и изпотрошиха хотел и едно такси.

Един от тарторите на Звезда пък е прочутият по цял свят ултрас Иван Богданов. Той бе с главна заслуга за прекратяването на европейската квалификация в Генуа между Италия и Сърбия през октомври 2012-а. Като цяло феновете на тима са част и от криминалните хроники. Велибор Дунич, друг тартор на привържениците, бе убит. В Сърбия го оприличават като "знакова фигура във фенските среди". През 2014-а той бе застрелян в колата си. Покушението бе свързано с... привърженици на Партизан. Друг ултрас на Звезда пък бе осъден на 10 години затвор. Причината - предумишлено убийство на цивилен полицай със сигнална ракета по време на мач от местното първенство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

El_Fenomeno_9
29.07.2016 01:02

Звезда ще са много пренавити и това може да им окаже много лошо влияние , докато Лудогорец вече ще са с по - малко очаквания и по - малко натиск върху тях , но едно е сигурно мача ще си заслужава !

wengerout
28.07.2016 21:51

Иван Богданов между другото е с български корени.


Тука преди време спорихме кой е ултрас и кой не - феновете на Звезда отговарят на 100 процента на определението ултраси, крайнодесни агресивни националисти, с голяма история в югославските войни.

От Делие по-големи ултраси в Европа здраве му кажи.

Дано все пак Лудогорец ги бият и защитят честта на България,, нищо, че идват от турски регион.

simon_66
28.07.2016 20:28

Е кво очакваш.. тези сърбите са пълни мазохисти. Добре, че са феновете им, иначе на клубно ниво никой не ги знае последните 10-15 години. Жалко е да те знаят само с вандалщината на феновете на клуба. Особено на онзи Иван Богданов шкембето тартора им.. толкова поразии направи този идиот, дето явно си няма личен живот, освен да руши, пие бира и прави простащини. Изобщо да не го мислят Лудогорец, обстановката ще е еднаква и за двата отбора. И Звезда ще са еднакво притеснени преди мача, защото всяка грешка може да означава отпадане. А и Лудогорец играха с Партизан, а техните фенове не са по-малко ексцентрични.

holigan4e
28.07.2016 15:40

леле тия лудите , ще видят какво са балкански душмани хахаха. Само да не ги целят с пиратки , че ония не са нормални.