Костадинов: Моят ЦСКА вече го няма

09:18
Костадинов: Моят ЦСКА вече го няма

Членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов даде обширно интервю пред вестник "7 дни спорт". В него той говори за ситуацията в българския футбол в момента, за националния отбор и смяната на Ивайло Петев с Петър Хубчев, както и за любимия му ЦСКА.

 

- Очаквахте ли Ивайло Петев да напусне?


- Вижте, това е личен избор на Петев. Доколкото знам, се е обадил на президента Михайлов и го е информирал.

 

- Каква е личната ви оценка за свършеното от Петев?


- И в двата цикъла, в които той бе начело, ние се класирахме четвърти. Тоест, няма подобрение на резултатите.

 

- Удобен или по-скоро не беше моментът да си тръгне?


- Решението е негово. Не можем да го спрем насила, щом така е решил, това е негово право.

 

- Познавате Петър Хубчев, одобрявате ли неговото назначение?


- Познавам го добре. Според мен Петър Хубчев е човек, който ще предизвика респект у играчите. Такъв липсваше при Петев.

 

- Предстоят тежки мачове с Франция и с Швеция. От една страна - трудна програма, от друга обаче, никой не очаква победи срещу тези съперници. Вие какво очаквате?


- Моментът предлага своите предизвикателства. Франция е отбор от топ класа. Там треньорът има огромен избор на играчи за всеки пост. Французите са фаворит, това е ясно. От друга страна, именно това може да помогне на нашите футболисти. Естествено, ще бъде много труден мач за нас. Но България неведнъж е била аутсайдер и след това е поднасяла изненади. Мисля, че ще играем освободено психически, важно е на терена да излязат най-добре подготвените футоблисти. Да не се допускат фатални грешки и умно да се чака, без паника нашият шанс. Сигурен съм, че момчетата ще подходят сериозно. Да ви кажа честно, в такива мачове не е нужно да те мотивира треньорът. Съперникът е достатъчно силен, за да стряска, но и да те мотивира да се представиш на максимално ниво.

 

- А за шведите какво мислите?


- Швеция е традиционно силен отбор. Винаги са ни били "черна котка". Според мен обаче те не са това, което бяха в предишни години.

 

Ние трябва да мислим поотделно за всеки мач. Ако направим добро представяне на "Стад дьо Франс" в Париж, тогава с двойно по-голяма мотивация трябва да тръгнем за мача с Швеция. Така че - да, предизвикателството пред Хубчев и момчетата е голямо, но мисля, че не сме обречени. Освен това от такива мачове можеш да спечелиш. В крайна сметка това е един огромен шанс и за всички повикани играчи да покажат, че неслучайно са в националния отбор.

 

- Може би на националите им липсва самочувствие срещу такива съперници?


- Знаете ли, нашите играчи имат самочувствие. Дори в много случаи е по-голямо от необходимото и ги подвежда. Имаме добри футболисти, това е безспорно. За да побеждаваш обаче отбори от такъв ранг, ти трябват не просто няколко добри играчи. Трябва повече от половината да са поне равностойни на съперника.

 

- Бихме Люксембург, но сякаш остана горчивина от този успех?


- Който си мисли, че Люксембург е онова футболно джудже от преди години, жестоко се лъже и не е запознат със съвременните тенденции. Аз гледах една тяхна контролна среща с Албания и видях на какво са способни. Затова не се изненадах от доброто им представяне срещу нас. Силите в Европа вече са изравнени, отборите се променят и всеки може да поднесе изненада.

 

- Боби Михайлов и Йордан Лечков посъветваха да свикваме с тази реалност…


- А на какво основание да искаме повече? Виждате нашите национали къде играят, по колко време играят. Ние не разполагаме с широк избор на добри футболисти, за да гледаме на Люксембург като на футболно джудже.

 

-  Да се върнем на новия старши треньор Петър Хубчев. Каква е разликата между него и Ивайло Петев?


- Разлики има. Не искам да обидя никого, но Хубчев е човек, който държи на дисциплината. А за нашия национален отбор това е задължително. Хубчев добре го знае това. Освен това той непрекъснато се развива като треньор. За мен е добър избор.

 

- Сега е модерно да се поставят цели. Какви цели може да се поставят на Хубчев в този момент?


- Както и при предишния треньор, целта е да изгради отбор, който да се представя добре през следващия цикъл. Ясно е, че групата, в която сме сега, е ужасно трудна. Аз дори не се сещам някога да сме имали по-тежък жребий. Според мен голямата цел пред Хубчев е да приобщи добрите играчи у нас и в чужбина в едно силно ядро в националния отбор.

 

- Да обърнем поглед към вътрешното първенство. С какви впечатления сте от новата Професионална лига?


- Мисля се, че този шампионат е с малко по-интересни мачове. Освен изявения фаворит Лудогорец, има още една група 4-5 отбора с еднакви възможности и именно те правят шампионата интересен. Има и по-качествени срещи, има и изненади. Неприятно съм изненадан, че липсва публика по стадионите. Преди оправданията бяха, че нямало интересни мачове, че отборите са слаби, че условията по стадионите са лоши. Сега лека-полека нещата тръгват в по-добра посока, но хората ги няма. Явно вече не обичат толкова футбола.

 

- Кои отбори правят първенството интересно според вас?


- Лудогорец е над всички. Левски върви добре. Дунав е изненада, има и други.

 

- ЦСКА-София сред тях ли е?


- Те имат колебания, губят мачове навън. Като домакин също не са много убедителни.

 

- Гледате ли мачовете на ЦСКА 1948 в "А" окръжна?


- Не! Вижте, ЦСКА умря, моят ЦСКА вече го няма. Не ме интересуват други клубове с името ЦСКА. Не ме питайте повече, защото е болна тема за мен.

 

- Напоследък в България все по-често се говори за уредени мачове и черно тото…


- Ако има, да го докажат. Всичко друго е спекулация. Ако има черно тото, защо толкова много отбори имат финансови проблеми?

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация