Емил Костадинов към французите, 23 години по-късно: Excusez-moi!

14:53
Емил Костадинов към французите, 23 години по-късно: Excusez-moi!

Емил Костадинов се извини на Франция за удара, който нанесе на "петлите" на 17 ноември 1993 година, когато лиши отбора на Жерар Улие от участие на САЩ'94 за сметка на нашия тим. В специално интервю за вестник L'Equipe Коща каза "Excusez-moi!" (Извинете ме) за двата си гола срещу французите. Специално за интервюто "Свети Емил" облече фланелката на "петлите" отпреди 23 години.


- Колко често се събирате с другите футболисти от вашето поколение?


- Опитваме се да се събираме поне веднъж годишно. Имаме човек, който ни организира честване през годините. Продължава и до днес, въпреки че вече е пенсионер.


- Какво си говорите, като се съберете?


- Спомняме си стари истории със селекционера Димитър Пенев, който водеше отбора на Световното през 1994 и Европейското през 1996. Той е и чичо на нападателя Любо Пенев. Пенев има много специфичен начин на изразяване, който е много пъстър. Спомням си една случка преди мача с Нигерия от САЩ 94. Тогава в съблекалнята той през цялото време ни говореше за Норвегия.


- Помните ли думите на Пенев преди легендарния мач на "Парк де Пренс"?


- Той ни говори много преди мача, защото знаеше, че имаме тежка задача - да спечелим. Не забравяйте, че ние победихме Франция и в първия мач в София. Напрежението бе върху вашия отбор, а не върху нас.


- Имате ли някакъв специфичен спомен от моментите след втория ви гол на "Парк де Пренс"?


- Да, аз тичах, а всички от отбора се опитаха да ме свалят на земята, Александров, Пенев…


- Говорите ли се още за този незабравим мач?


- В България вече по-малко, но когато съм в чужбина - постоянно.


- Споменавали ли сте този мач при среща с някой от френските играчи?


- Да, с Жан-Пиер Папен. Ние бяхме заедно в Байерн (Мюнхен) и деляхме една стая. Аз се шегувах с него, но май не му беше много смешно. Редовно го питах: Жан-Пиер, ти къде беше на 17 ноември 1993 между 20:45 и 22:30 часа.


- Какво беше отношението Ви към Франция преди мача?


- Учил съм френски в училище и все още разбирам малко. Дъщерите ми носят френски имена - Катрин и Ирен.


- Какво можете да ни кажете на френски за мача от 1993?


- Excusez-moi! (Извинете! б.а.)


- Да се върнем в днешно време. Как оценявате състоянието на българския футбол?


- Натъжава ме. Резултатите на националния ни отбор не са такива, каквито трябва да бъдат. На клубните ни също. Единственото изключение е Лудогорец. Може би това е и причината отборът ни в момента да не е много силен. През този сезон Федерацията ни направи промени. От десет отбора в първата ни дивизия станаха 14. Президентите на клубовете разбраха, че трябва да се събудят. Това дава шанс на младите български футболисти да се развиват. Надявам се така и нивото на националния отбор да се покачи.


- Някои казват, че методите на работа при вас са отживелица и не са се променили от ерата на комунизма. Как ще отговорите на подобно твърдение?


- Нашето поколение, което игра в САЩ 94 беше последното, което бе изградено по време на комунизма. Така че мисля, че методите тогава са били добри. Но е вярно, че понякога хората трудно успяват да се развият. Това е въпрос на манталитет. Резултатите на нашето поколение, което стигна до полуфиналите на световното първенство бяха трудно достижими за тези, които дойдоха след нас. Вдигнахме летвата твърде високо. Но работим за бъдещето, а не са спомените. Проблемът е, че след това и до днес имаме горе долу по трима добри футболисти в състава на националните ни отбор, а футболът се играе с 11.


- Лудогорец с неговият интернационален състав ли е моделът, който трябва да се следва от останалите български клубове?


- Не съвсем. Малко отбори могат да си позволят такива инвестиции. В последните 20 години ръководителите на Левски и ЦСКА не направиха нищо за подобряване на базите на техните отбори. Само даваха пари, за да купуват футболисти.


- Какво мислите за натурализирането на бразилеца Марселиньо и взимането му в националния отбор?


- Малко ме смущава. Нормално е нашите отбори да са съставени от българи. Но ако Марселиньо може да помогне на младите играчи - защо не?


- Как бихте предпочели - да сте футболист в днешно време или в годините, когато бяхте играч?


- По наше време мислехме за професията си по-спокойно. Днес натискът върху футболистите е много голям. Има Интернет, социални мрежи. Всичко може да се взриви във всеки един момент. Мисля, че преди си беше по-добре.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

sviliev
05.10.2016 21:01

Шо се касае до това на какво ниво сме били - ами, може би е най-правилно да се каже на средноевропейско, но с потенциал да бием у дома най-добрите отбори и да мачкаме без проблеми по-слабите от нас. Не забравяйте, че до САЩ'94, България има 5 участия на световни първенства, а това не е малко за страна с неособено големи възможности, като нашата.

Иначе през годините България на няколко пъти е разполагала с великолепен национален отбор. От края на 60-те до средата на 70-те в отбора са Аспарухов, Якимов, Жеков, Димитър Пенев, Денев, Бонев, Чавдар Цветков. През 80-те личат имената на Михайлов, Сираков, Стойчо Младенов, Здравков, Йончев, Пламен Гетов, Георги Димитров, Садъков. Просто момчетата от Пеневата чета имаха късмета да хванат промените и да излязат на 23-24 години в чужбина, точно когато започна да се сформира онзи национален отбор, единствено Лечков изгря малко по-късно и излезе малко по-стар в чужбина. Изиграха 2-3 сезона на много високо ниво зад граница, придобиха опит и самочувствие, те класата си я имаха, обединиха се в името на колектива и нещата се получиха. Разбира се, имахме и доста късмет, но без късмет си за никъде.

sviliev
05.10.2016 20:53

Колкото и пъти да го гледам това, никога няма да ми омръзне, даже тези дни ще си го пусна пак. Жалко, че тогава съм бил на 11 месеца и не съм гледал мача. При победния гол е настанала всенародна истерия, а аз съм се разплакал заради виковете на хората около мен *smile* Велик български отбор, който от 1992 до 1997 г. газеше наред. Две победи над Германия, две над Франция, победи над Аржентина, Румъния, Русия, равенства с Швеция и Испания. Отбор, пълен със звезди, с водещи играчи във водещи клубове, във водещи първенства. Стоичков, Балъков, Костадинов, Пенев, Лечков. Освен тях Трифон Иванов, Михайлов, Сираков, плюс черноработниците Янков, Хубчев, Йорданов - просто удивително поколение. Имаше и много други забележителни мачове на Пеневата чета, но този от 17.11.1993 г. си остава може би най-паметен, защото зи гол в 90-ата минута впоследствие пренаписа историята на българския футбол. Взехме бронз в Америка, Стоичков стана голмайстор, спечели Златна Топка, а в следващите 4 г. бяхме един от най-силните отбори в света, а ''Васил Левски'' бе непревземаема крепост.

Amateur2017
05.10.2016 20:42

Ще ми кажеш ли с какво сме показвали, че сме били НАД средното!? Освен 94-та, разбира се. Не че сме и на нивото на Малта и Люксембург. Въпреки всичко не мисля, че сме и на това ниво сега.

Reyes_de_Europa
05.10.2016 23:44

Еми бяхме си над средното европейско и световно равнище. Като почнеш от 62г, та минеш през 66, 70, 74, 86, 94, 98г. сме все финалист на световно първенство и то при 16 финалиста. Печелили сме групи и сме оставяли зад нас отбори като Франция, Холандия, Португалия, Полша, Русия, Белгия, Югославия, Гърция, Австрия, Дания и др. Клубовете ни стигаха четвъртфинали и полуфинали в евротурнирите, младежите имат евротитла. С нас се съобразяваха и с голямо неудоволствие идваха да играят в ада на Васил Левски. Толкова жалки като сега не сме били никога.

rimlianin
05.10.2016 16:22

Само това можем , да си спомняме далечната 93та и 94та , защото настоящето и бъдещето са меко казано трагикомични

CFC_H_A_Z_A_R_D
06.10.2016 00:52

И ти имаш право.Само,че погледни какви поколения имат Белгия и Хърватска и за какви отбори се състезават техните играчи.Абсурд да се сравняват с нашите чалгаджии!!!В момента сме на светлинни години от такива отбори.Колкото можем толкова.Ама поне да се раздаваха за тая фланелка.И ако паднат поне да си личи,че са дали всичко от себе си.Мен за това ме е яд най-много,че не дават сърце и душа за България.Гледат само как да си вземат заплатите и в коя дискотека да ги изхарчат и естествено да се напият кат казаци.

rimlianin
06.10.2016 00:40

Тука не става въпрос за някаква футболна сила тип Германия или Италия , а за въобще някакво развитие във футболът ни , просто такова липсва , успехът си е успех и той си остава , но докато ние лежим на много много стари лаври отборите на Белгия и Хърватия виж какво правят , все още не могат да стигнат до триумф но не пропускат форум , а ние от 2004 ни няма никъде и няма и да ни има още поне 15 20 години

biserms
05.10.2016 19:51

Може да не сме били СИЛА , но винаги в миналото сме били отбор НАД СРЕДНОТО равнище , а сега си го мерим с Люксембург и Малта. Това е проблема *wink*

Amateur2017
05.10.2016 19:11

Много правилно! Не сме футболна сила. Но много българи смятат, че СМЕ футболна сила.

bacardy_breezer
05.10.2016 18:51

Някои и това нямат, така че трябва да сме благодарни. Не сме футболна сила, така че е нормално, когато сме постигнали нещо толкова велико да говорим за него години след това *wink*

ArsenalFK
05.10.2016 18:43

дано грешиш..

admirall
05.10.2016 17:10

Сигурно и след 100 години само това ще правим...