Румен Радев е новият президент на България

21:04
Румен Радев е новият президент на България

България избра Румен Радев за петия президент. Той спечели вота на българите със значителна преднина пред кандидата на управляващата партия ГЕРБ – Цецка Цачева. Радев е избран с гласовете на 58,1%, а за Цачева - 35%.

 

Румен Радев е държавен глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България. Той доскоро беше командир на Военновъздушните сили. Завършил е българско Висше военновъздушно училище като първенец на випуска, но има и отличен успех от военновъздушен колеж "Максуел" в САЩ като магистър "Стратегически проучвания".

 

Генералът е признат въздушен ас, аплодиран от десетки хиляди заради уменията си като пилот на МиГ 29 на въздушно шоу на ВВС в София. Като командир Радев показа, че устоява позиция и на два пъти заяви готовност да си тръгне от армията заради разминавания и липса на чуваемост с министъра на отбраната Николай Ненчев. Първият път подаде оставка заради "изключително тревожното състояние на авиацията, липсата на ясна, стабилна програма за нейното развитие и предлаганите промени в Закона за Въоръжените сили, касаещи съвместната защита на въздушното пространство" и най-вече, че не може да въздейства на процесите. След среща с премиера Бойко Борисов, командирът на военната авиация оттегли оставката си. В началото на август той подаде рапорт за пенсиониране заради концепция за съвместен "ерполисинг" на въздушното пространство на България срещу заплащане. Самият Радев бе категоричен, че една от основните причини да си тръгне от военния пост е, защото не може да остава подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в експертизата му.

 

В предизборната битка Радев също заложи и на послания, свързани с националната сигурност, но и за промяна, както и за балансирана и независима външна политика. Според него България трябва да се освободи от своя сателитен синдром. На въпрос дали ще играе на два фронта – американски или руски, той отговаряше така: "До скоро летях на руски самолет, завършил съм в Америка, но съм български генерал. Моята кауза е България". Новият президент Румен Радев ще встъпи в длъжност през януари. „Президентът трябва да формулира целите, които обединяват. Българската национална цел е в нашата държава всеки български гражданин да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, да има спокоен живот със стандарт и качества в страна с ясно бъдещо развитие", категоричен е Румен Радев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

sviliev
14.11.2016 15:08

Наивен съм, защото смятам, че обединение, гарнирано с огромно представителство на българските граждани в управлението, може да даде резултати. В Германия по-глупави ли са от нас, че го направиха? Наясно съм, че политическата култура и на гражданите, и на политиците е оскъдна и тези неща надали ще се случат. Понеже болшинството българи не са наивни, като мен, ще си имаме предсрочни избори всяка година, ще прахосаме председателството на Съвета на ЕС и накрая и ние ще имаме някой като Ципрас или Льо Пен. Междувременно все повече хора ще напускат страната, а демографската катастрофа ще се превърне в неконтролируем процес.

celtic
14.11.2016 10:03

Цецка я биха като циганин в чуждо село*joking**joking**joking*

sviliev
14.11.2016 03:25

Борисов направи поредица от грешки и си плати за това:
1) Подцени изборите: Той бе сигурен в победата, повтаряше, че който и кандидат да сложи, той ще спечели, защото е издигнат от ГЕРБ, партията с най-голяма обществена подкрепа. Е, нещата, както видяхме, не стоят точно така нещата.
2) Забави се с обявяването на кандидат президентската двойка: Една от най-грубите му грешки. Това бе следствие от подценяването на изборите от негова страна, за което вече споменах. Никъде не съм видял 1 месец преди изборите водещата партия да обяви кой кандидат ще предложи. Абсолютно неуважение към българския избирател.
3) Избра най-лошият възможен кандидат: Цачева може действително да е най-подготвеният кандидат, но от четиримата възможни, които ГЕРБ обяви, тя бе с най-малък обществен рейтинг. Цачева не е привлекателна, няма харизма и няма преки заслуги за хората. Фандъкова, Дончев и Николов имат по-богат управленски опит, и тримата са минали през местната власт, получили са народната любов по мажоритарен път и по някакъв начин са се отблагодарили за нея. Това са и трите най-силни фигури в ГЕРБ в момента, със силна обществена подкрепа и голям административен и ръководен капацитет.
4) Обвърза резултатите от президентските избори със съдбата на кабинета: Поредната му грешка, абсолютно ненужна стъпка, която настрои много хора срещу него. Някои избиратели възприеха тази негова постъпка като рекет и гласуваха напук на Борисов. Това мотивира неговите яростни критици, че дори и някои поддръжници.

Смятам, че оттук нататък трябва да се върви към широка коалиция, доминирана от ГЕРБ и БСП. Това е пътят, по който трябва да поеме България. Нагледахме се на политически игрички и хитринки. По време на президентската кампания се наслушахме на думата ''обединение'', президентът е обединителна фигура според Конституцията. Защо парламентът, водещата институция у нас, не според протокола, а според функциите си, да не бъде превърнат в синоним на обединение? Защо бъдещият министър-председател да не бъде гарант за обединение както сред политиците, така и сред гражданите? Широка коалиция, в основата на която имаме налице обединение между двете най-големи партии, е най-честният подход спрямо избирателите на тези политически сили и спрямо останалите граждани. В противен случай сме изправени пред опасността още поне 10 г. да се въртим в спиралата на предсрочни избори и накрая да дойде Ципрас или Тръмп в български вариант, да помете всички, да вземе властта и да досъсипе държавата. Разум, мъдрост, държавническо мислене, обединение - тези неща са нужни на България в дългосрочен аспект.

Superbia
16.11.2016 14:33

Спор няма, че направи простотия. Това или беше отчайващ ход да спаси комичния си кандидат или целенасочено сдаде власта. Едва ли му е много кеф, че Рада Дълбоката и Ко му извиват ръцете ежедневно. След първата му оставка, мисля че всички помним какво стана... БСП/ДПС пак ще се осерат сами и Бойко пак ще спечели едни предсрочни избори, само че едва ли ще бъдат отново в коалиция с n броя партии... Не съм му защитник, не съм му и фен, но на този етап е най-малкото зло !

celtic
14.11.2016 15:00

Единствения който тласка държавата към криза е Борисов.Никой не му е искал оставката както казаха и на пресконференцията на Радев.Понеже не можа да си направи държава в държавата като си осигури и послушен президент като Роско та сега го играе сърдит.Вината си е единствено негова че издигна този урунгел в последния момент.Да не говорим,че наводни държавата с бежанци и изтегли едни ''малко'' парички,които сега някои трябва да връща....

Superbia
14.11.2016 14:19

Кое му е наивното ? Лайно да бяха издигнали, щеше да спечели... Но Цецка Цачева ?! В последния момент ?! А сега да ни е честит комунягата... поне 3-4 месеца цялата държава ще е блокаж... / докато се сформира ново правителство а.к.а. 99% нови избори... /

sviliev
14.11.2016 12:59

С кое?

Man_Red
14.11.2016 07:34

Много си наивен, мойто м'че.

FCRuse
13.11.2016 21:44

Всичко тръгва надолу пак. Икономиката претърпя растеж от няколко % сега очаквам да падне двойно ако се задържи БСП и ДПС на власт. Държавата стана червена честито да ние. Летище София ни зове.

FCRuse
13.11.2016 22:48

Съгласен съм, само дето трябваше да сложи някой по приемлив за нас (народа) нямаше смисъл сега да сменим няколко правителства за 1 година, защото промените на върха не са на добро. Важно е да наложат Референдума. Поне не можем да влияем на икономическите пазари в Света (в кръга на шегата) Икономиката ни е слаба износ почити нямаме легално играем само за субсидии който не се дават без пари под масата. За наркотиците който говори не знам колко е хванал и колко е пуснал. Няма управия за трябват ни нови партии може би Марешки и Трифонов да се пробват (независимо дали с успех или не)

PRI_A_TEL
13.11.2016 22:00

Това всичко си беше инсциниация на ГЕРБ, нарочно не обявиха на време кандидата си, след това обявиха кандидат, който явно няма как да спечели, Цачева си знаеше, за какво работи, тя работеше не за поста, а за следващите избори...На Борисов му писна да се занимава с партийки дето му извиват ръцете и му мътят нещата, така че сега му се даде страхотната възможност да набута правителството в ръцете на опозицията, като по такъв начин да избегне негативите от сегашното управления...Така излиза, че БСП и ДПС задължително ще влязат в играта, защото нямат избор и двете партии са умиращи, а Борисов има голямото желание тотално да ги унищожи, ще им даде възможност да се издънят и при следващите избори ще има самостоятелно правителство. Отделно с референдума се дава повод за Велико Събрание, което е още едно от нещата желани от Борисов, въобще от кофти ситуация, ще излезе супер печеливш, да хората така или иначе, щяха да загубят, икономиката така или иначе щеше да се прецака...