Стоев: Левски е единственият конкурент на Лудогорец

09:33
Стоев: Левски е единственият конкурент на Лудогорец

Бившият треньор на Левски Стойчо Стоев говори пред вестник "Тема Спорт" за състоянието на сините и българския футбол като цяло. Специалистът в момента е без отбор, като желанието му е следващата му работа да бъде извън България. Срещаме се в квартално кафене в "Надежда". Стоев пристига с типичната усмивка, същата, която не слизаше от лицето му дори след несполучливи мачове на Левски и която предизвикваше дискусии сред феновете на Левски, които имаха претенции той да е по-твърд в изказа си.

 

Г-н Стоев, вече половин година не сте пряко във футбола. Не ви ли сърбят вече ръцете за работа?

 

- През тези месеци се отдадох на пълноценна почивка. Бях далеч от футбола и имах нужда от малко време, за да се настроя отново на вълна футбол. Отделих повече време на семейството си, което бях пренебрегнал през годините заради ангажиментите ми с различните отбори. В момента гледам към ново предизвикателство. Всичко ми е насочено към развитие в чужбина. Разбира се, че ако това не се осъществи, ще опитам в България. Лошото е, че българските треньори не притежаваме изградено име в чужбина. Нямаме нужните успехи и затова е много трудно. Целият ни футбол трябва да има успехи, за да погледнат от по-силните първенства и към българските треньори.

 

Следите ли мачовете от Първа лига?

 

- Да, наблюдавам срещите от първенството. Не ги игнорирам. Това ми е работата. Независимо в какво състояние ни е футболът, на мен ми е интересно да наблюдавам мачовете, за да видя състоянието на всички български отбори в момента.

 

В момента Левски е без загуба в първенството и доскоро бе лидер. Харесвате ли играта на тима досега през сезона?

 

- Този отбор на Левски реално бе изграден през пролетта, когато аз бях начело. Това са футболистите, които бяха и тогава, и сега продължават в същото темпо. Ново попълнение е единствено Димитър Пиргов, ако не се лъжа. Той много добре се интегрира в тима и съвсем заслужено е титуляр. За мен това е отборът, който в момента е единственият конкурент на Лудогорец. Въпреки че знаем разликите между двата клуба в много отношения - най-вече финансово.

 

Как бихте коментирали напускането на Люпко Петрович?

 

- Това да четеш постоянно по медиите, че те отстраняват от отбора, оказва влияние. Също така може и още няколко компонента да не са му харесали в клуба и да е предприел тази стъпка.

 

 Ръководството на Левски остави Елин Топузаков начело на тима. Правилен ход ли бе това?

 

- Най-важното в момента е да се осигури на Елин спокойствие. Но знаем, че треньорската професия зависи почти винаги от резултатите. Евентуални неуспехи могат да наклонят везните в друга посока. Но щом има подкрепата на ръководството, това е добре за него.

 

Левски има нов собственик в лицето на Спас Русев. Вие ръководехте отбора по времето на Иво Тонев, Ангелов и Николай Иванов. Положителна ли е промяната?

 

- Далеч съм от обстановката в клуба и не мога да коментирам. Когато бях треньор на Левски, изпитвахме затруднения, но ръководството бе осигурило спокойствие за работа. Просто липсваше възможност да привличаме набелязаните футболисти. Нямахме финансов ресурс.

 

Левски има ли нужда от привличането на нови попълнения през зимата?

 

- Разбира се. Левски винаги се бори за челните места. Когато искаш да спечелиш титлата, трябва да си конкурентоспособен на Лудогорец. За да успееш в маратона В Първа лига, трябва да разполагаш с дълга скамейка. Клубът го знае много добре и ако има възможността да привлече футболисти, ще го направи.

 

В нападение ли трябва да се търсят опции?

 

- Не само. Левски трябва да се подсили и на други постове. Със сигурност трябва да се вдигне нивото.

 

Вашето наблюдение за юношите на клуба? Под ръководство ви играха голяма част от тях. Каква бе ситуацията с братята Цоневи?

 

- Имаше разговори между тях и ръководството. Те имаха желание да се развиват на по-горно ниво и желанието им бе да заиграят в чужбина. Времето ще покаже дали това тяхно решение бе правилно. Аз им казах като съвет, че по-голям шанс, който имаха да играят в този момент за Левски, не са имали преди други младоци, които не са били с по-лоши качества от тях. Спомням си, че с нас тренираха 12 юноши. В бъдеще много трудно ще се случи това.

 

Под ваше ръководство игра Сърджан Лукин. При него се наблюдава сериозен спад този сезон. Загуби титулярното си място.

 

- При Лукин ситуацията е друга. Той получи контузия, която го извади от игра за три месеца. При мен играеше титуляр, но една контузия може да те извади от ритъм и има футболисти, които чакат своя шанс за изява и както виждаме, се представят добре.

 

Предстои мач с Монтана. Какви са очакванията ви за срещата, били сте треньор и на двата отбора?

 

- В България е така, че ако подцениш даден отбор, независимо на кое място е в класирането, ще ти бъде много трудно. Стратегията за дадена среща винаги изхожда от стила на противника. Монтана може да заложи на по-затворена игра, изчаквателна. Получавало се е доста често един отбор, който няма спортно-техническите качества на противника, да го излъже. Левски е фаворит в срещата, но винаги трябва да се подхожда сериозно към противника.

 

С какви впечатления сте от кмета на Монтана Златко Живков?

 

- За кратко бях в отбора и нямах възможността да го опозная по-добре. Но човек, който издържа три спорта в един град, трябва да заслужи похвали. Адмицации за негово то отношение към спорта.

 

Имахте подкрепата на феновете на Левски. В момента се наблюдава сериозен отлив на привърженици по трибуните. На какво го отдавате това?

 

- Феновете са богатството на Левски. Те са един добър импулс на всички работещи в клуба. Когато имаш многобройна маса от фенове, които те подкрепят навсякъде в страната, това ти дава нужната амбиция да се реализираш. Не знам на какво се дължи липсата на привърженици по трибуните. Може би са много факторите. Левски играе добре и е в челото на класирането. Забелязвам, че има отлив и на другите стадиони в традиционни градове като Стара Загора и Пловдив. Може би и хората предпочитат да гледат мачовете по телевизията. Също така програмата е наситена и с много срещи от други първенства. Разбира се, че и продукцията, която наблюдават, е фактор. Но човек, когато си обича отбора, няма значение в коя част на таблицата се намира, си го подкрепя.

 

Следите ли ситуацията в Локомотив София, живеете недалеч от стадиона?

 

- Наблюденията ми са много странични. На Иван Василев му е много трудно. Селекцията на отбора я правиха в движение. Опитват се да възродят Локомотив. Рано или късно железничарите ще се завърнат в Първа лига. Ще е нужно бреме и финансова стабилност, за да бъде Локомотив това име, което беше. Похвална е работата по базата. При предишното ръководство за 20 години нищо не се направи. Самият стадион изглеждаше много неугледно. Доста юноши избягаха, защото нямаше нужните условия. Това, което се прави в момента, заслужава огромни адмирации.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация