Председателят на тръст "Синя България": Русев е бил помолен да влезе в Левски

10:25
Председателят на тръст "Синя България": Русев е бил помолен да влезе в Левски

Илия Козарев е сред учредителите, а сега е и председател на тръст "Синя България". Доскоро организацията и самият Козарев участваха и 6 Управителния съвет на ПФК Левски. Бизнесменът разказа повече подробности от срещата със собственика Спас Русев.
 

Представители на тръст "Синя България" успяха най-после да се срещнат със собственика на Левски Спас Русев преди близо 2 седмици. Основното, което се чу в пространството след това, беше едва ли не призивът "Дайте да съборим новата трибуна и да строим наново". Всъщност как се стигна до тази среща, тъй като сякаш не ви беше лесно да осъществите контакт с Русев?


- Когато се видяхме, му казахме: "Ние ви поканихме преди три месеца, мина доста време". Той ни отговори: "Вие чакахте само три месеца". Имаше предвид, че нещата, които са се случвали в Левски в последните 10 години, са много сбъркани и затова не е бързал да се срещне с нас. Същевременно ни беше ясно, че сме обрисувани от единия от предишните собственици като организация, която повече пречи. Отправихме две покани към Спас Русев. При втората може би е преценил, че е по-добре да се видим, за да му се махнем от главата. Но според мен остана приятно изненадан. Оплака ни се какво лошо наследство е заварил на всички нива в клуба. Дума по дума стигнахме до стадиона. От изражението му си личеше, че това е болна тема. Каза с въздишка, че всичко това за него е огромен проблем. Според неговите виждания стадионът не е място, което се ползва само 2 пъти месечно за мачове, а да работи всекидневно. Русев има идеята да превърне "Георги Аспарухов" в модерен спортно-развлекателен комплекс. На мен лично това мислене ми харесва, това е мислене на бизнесмен. Не на спонсор, а на инвеститор - давам 100, искам да изкарам 110. Който и да дойде и каже "ще давам пари", без да търси нищо, става съмнително. Тази трибуна сега не носи приходи на Левски, а на тези, които са я строили. Той е направил консултация с турска фирма, която е вдигнала стадионите на Бешикташ и Галатасарай - изключително модерни и хубави стадиони. Питал ги е какво да направи, изразил е готовност да извади доста пари. Те видели плана и казали, че ако зависи от тях, биха бутнали и строили наново. Това е едно към едно. Тези думи се преекспонираха, че едва ли не тръстът иска да събаря сектор А. Едно шаси от "Лада", каквото и да го правиш, няма да стане за "Мерцедес". Същевременно, за да се направи козирката, трябва да се дадат още около 4 милиона към тези 15-16 милиона, никой не знае колко са точно, за които е изградена основната трибуна. Дължат се пари не само на строителите, а и на фирми за обзавеждане, на Иван и Андрей, които помогнаха да се отвори магазинът. Вътре в сектора много неща не са довършени - трябваше да има съблекални, музей, поне 3 ресторанта по думите на Иво Тонев. Всичко стои на бетон. А най-лошото е, че целият сектор няма хидроизолация, тъй като е предвидено да се прави козирка. А сега, като няма козирка, като паднат валежи или се натрупа сняг, водата ще се просмуче и ще потече надолу към помещенията. Трябва да се намери генерално решение на въпроса. Ние мислим, че Русев има възможност да инвестира в стадиона, но трябва да бъде убеден, че инвестицията си заслужава. Иво Тонев нямаше пари, той стана, замина си и остави дълговете.
 

Спас Русев сам каза, че е в Левски покрай "Виваком", защо тогава той стана мажоритарен собственик?


- На срещата ни по-скоро не искаше да влиза в тази тема. Думите му бяха от рода на: "По една или друга причина трябваше да се захвана с Левски". Според мен е бил помолен.
 

Въпросът е има ли той желание и начин да вкара в ред клуба?


- Мисля, че Спас Русев има идея, но за да се оправи това нещо, трябва много време, защото това е една загнила структура. А освен това трябват и правилните хора, които в момента той ги няма.
 

Защо в Левски пак няма пари?


- Парите от спонсорския договор с "Виваком" за първите 2 години вече са изхарчени. Бюджетът за 2016 година се прие през юни, след като ние от тръста още от януари питаме откъде идват парите и за какво ще се харчат. Иво Тонев ни каза: "Спокойно, ще има пари". Александър Ангелов ни показа писмо, в което пише, че "Виваком" ще си изпълни задължението и ще даде 13,5 милиона лева съгласно решението на Общото събрание от ноември 2015 г., когато беше увеличен капиталът на клуба именно за да бъдат дадени акции на компанията. Когато Спас Русев дойде, каза: "Няма такова решение на акционерите на "Виваком"! А на базата на това писмо Левски увеличи бюджета за заплати и взе скъпо платени футболисти като Деса, Лукин и Сандберг. Сега те се оказват ненужни.
 

Това, което се случва с първия отбор, е следствие от всичко останало, което се случва в клуба.


- Според мен Русев може да сложи ред, но на клуба ще му трябват поне 2 години, докато заработи по европейски модел.
 

А не е ли провал това, че самите левскари вече не вярват в шансовете на Левски -дори когато отборът бе на първо място без загуба, както беше доскоро?

 

- Така е. А същевременно публиката на Левски се е разцепила на фракции. Когато има проблеми, всеки си има своето решение - "Аз съм прав, ти не си прав". Поради тази причина и стадионът е празен, как ще го изплащаме... Ако има повече мачове като тези с Лудогорец и Марибор, ще стане.
 


Но само ако има 10 такива мача с над 10 хиляди души по трибуните?


- Ние затова искахме пролетния мач с новия отбор, наречен ЦСКА, този на Гриша Ганчев, да го играем на „Герена", за да могат приходите от многото продадени билети да отидат за покриване на дълговете. А и винаги е по-добре за отбора да играе на собствения си стадион.
 


Тръст "Синя България" скоро ще отбележи 3 години от основаването си. Ти си сред учредителите, а от няколко месеца си и председател. Промениха ли се целите на организацията от създаването досега?


- Идеята си остава същата - Левски един ден да стане собственост на привържениците си по испански или по германски модел. Клубът да бъде притежание на феновете, те да си избират президент - по образеца на Барселона, Реал, Билбао, Байерн Мюнхен и др. В Германия например привържениците са собственици на поне 51 процента от клубовете. Спас Русев всъщност при встъпителните думи към нас каза точно това - че иска един ден Левски да бъде управляван под тази форма. Когато един ден той си тръгне, какво остава? Никой не може да бъде собственик на Левски, никой не може да бъде собственик на любовта на 2 милиона души. Той го каза: "За мен това е моделът. Моята цел също е това". И добави: Но ако ви го връча сега, това би било безотговорно С 20 милиона дългове ще изхвърчим също като ЦСКА, това е истината.
 

Доста сини привърженици загърбиха това, което се случва с отбора, стоят встрани. Може ли да се върне публиката?


- Много бързо ще се върне, ако станем шампиони. Хората не идват, защото им е писнало от всички неразбории. Това беше и формалният повод на срещата със Спас Русев - какво да се направи, за да се пълни отново стадионът. Два са факторите - какво предлагаш и къде го предлагаш. Не е само да отидеш на мач, но и да ти е удобно, да можеш да си заведеш детето, да не те вали дъжд, да можеш да хапнеш и пийнеш. И другото е - какво показва отборът. Играта е по-важният фактор.
 

Имаше намек към вас от предишните собственици, тъй като сте притежатели на 10 процента от акциите, че имате задължение да участвате в издръжката на клуба?


- Всеки левскар, който дава минимум 7 лева за билет всеки един мач, е дал повече лични пари от Спас Русев или от Иво Тонев. Те дават от своите фирми, но не си вадят пари от джоба. Пари даваме ние, лев-скарите. А ако ни няма нас като фенска маса, ще дойде ли някой да рекламира в този клуб? Привържениците са капиталът на Левски. И от нас зависи съдбата на любимия ни клуб.   

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация