"Златната топка" – блясък или кабаретна постановка

08:45
"Златната топка" – блясък или кабаретна постановка

Кристиано Роналдо взе "Златната топка". Направи го още миналия четвъртък в Париж заедно със сина си Кристиано-младши и майка си Мария. Списание "Франс Футбол" не успя да запази докрай тайната за пътуването на КР7 до Айфеловата кула, но и никой не е очаквал друго развитие на престижната класация. Без да е изиграл най-силната си година, Роналдо триумфира като европейски шампион на клубно и национално ниво. И логично събра много повече гласове от Лионел Меси.

 

"Никога не съм си представял, че ще спечеля този трофей четири пъти – каза Роналдо пред "Франс Футбол". – Чувствам се щастлив и изпълнен с енергия. През 2008 г. спечелих за първи път и беше много специално. Сега се чувствам по същия начин. Благодаря на всички съотборници в Реал Мадрид и в националния отбор на Португалия, които допринесоха за тази индивидуална награда."

 

Роналдо вкара 51 гола в 55 мача за Белия балет и Португалия през 2016-а. Ключов за стъпването на върха се оказа финалът на Шампионската лига, когато той отбеляза последната дузпа срещу Атлетико Мадрид на стадион "Сан Сиро".

 

За първи път от 2010-а "Франс Футбол" и ФИФА отново разделиха наградите за играч №1 на Европа и света. А класацията на френското списание породи огромни полемики. Нападателят на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски, получил 3 точки, написа, че това е "кабаретна постановка". А нито един глас не отиде за звезди от екстра класа като Кевин де Бройне, Серхио Агуеро, Мануел Нойер, Серхио Рамос, Гонсало Игуаин, Томас Мюлер и Андрес Иниеста. В анкетата на "Франс Футбол" отново гласуват само журналисти на списанието и негови кореспонденти. ФИФА ще награди най-добрия футболист в света през януари, а там ще гласуват националните селекционери и капитани, отбрани журналисти и за първи път фенове по интернет. Роналдо отново е фаворитът, но не се очаква подобно голяма разлика.

 

Най-шокиращият глас във "Франс Футбол" идва от тихоокеанския остров Вануату. Поканен да даде вот бе журналист, който работи за местния вестник "Дейли пост". Той постави на първо място Джейми Варди от английския шампион Лестър Сити. В списъка с 30 номинирани за "Златната топка" 11 от играчите не получиха нито един вот.

 

Шокиращо е 12-ото място на португалския вратар Руи Патрисио от Спортинг КП, който има повече гласове от куп по-именити звезди.

 

Реал Мадрид също награди Кристиано Роналдо със "Златна топка". Но всъщност това бе кейк в подобна форма. След тренировка в Япония капитанът Серхио Рамос, който странно не получи нито един вот, връчи сладкия приз на своя съотборник. Да поздрави Роналдо в хотела дойде и президентът на Реал Флорентино Перес.

 

А американският концерн за спортни артикули "Найк" направи специална лимитирана серия със златни бутони под името „КР7 Виториас“. Произведени са само 777 броя и ще бъдат продавани от старта на 2017-а.

 

В четвъртък Роналдо тръгва към трети трофей от световното клубно първенство. Реал играе с мексиканския Америка на полуфинал. И ако победи, ще се изправи срещу триумфиралия в мача Атлетико Насионал Кашима Антлърсс. Роналдо ликува като световен клубен шампион през 2008-а с Манчестър Юнайтед и през 2014-а с Реал.

 

Автор: Боян Бойчев, в."Труд"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация