Роналдо: Знам, че съм по-добър от другите

11:48
Роналдо: Знам, че съм по-добър от другите

Звездата на Реал Мадрид и настоящ европейски шампион с Португалия Кристиано Роналдо очаквано спечели най-авторитетния индивидуален приз във футбола, а именно „Златната топка" за играч номер 1 в света за 2016 г. Звездата на „белия балет" завоюва за четвърти път в кариерата си ценното отличие, което вече имаше във витрината си от 2008 г., 2013 г. и 2014 г. и така изпревари легендите Иохан Кройф, Марко ван Бастен и Мишел Платини, които са с по три. В анкетата на сп. „Франс футбол" участваха общо 173 журналисти от различни националности, които отредиха на Роналдо 745 точки и безапелационното първо място, далеч пред втория Лео Меси, който обаче остана единственият футболист с повече „Златни топки" (5) от португалския ас. Ето и част от традиционното обширно интервю на призьора пред специалното издание на „Франс футбол", посветено на новия носител на отличието Кристиано Роналдо.

 

- Първият път, когато се появихте в класацията за „Златната топка" беше през 2004 г. Какво си спомняте?

 

- Това съвпадна с дебюта ми в Манчестър Юнайтед. Оттогава винаги присъствам в класацията. Но не помня точно на кое място бях тогава. Първият път се почувствах специално, защото съм сред номинираните. Това ме мотивира страшно много.

 

- Представяли ли сте си, че един ден ще спечелите наградата?

 

- Дълбоко в себе си винаги съм знаел, че съм различен от останалите. Така, че вярвах, че мога да стана най-добрият играч в света. Но един толкова важен трофей зависи от много фактори. В този смисъл, не можеш да бъдеш сигурен в нищо, защото не зависи само от теб. Вярвах, че мога да спечеля веднъж, но не и четири пъти...

 

- В какъв смисъл казвате, че сте по-различен от останалите?

 

- Постигах неща, които другите не можеха. Бях по-бърз, удрях по-добре топката, вкарвах повече голове...Още от много малък разбрах, че съм по-добър от останалите. И съвсем скоро имах възможност да го докажа.

 

- Каква е разликата между първата Ви „Златна топка" през 2008 г. и тази?

 

- Когато нещо е за първи път, емоцията винаги е специална. През 2008 г. радостта ми беше огромна. Това беше желано постижение, за мен и за семейството ми. Уникален момент, бях само на 23 г...Това, което чувствам днес е доста различно. Професията ми е такава, че винаги работя, за да бъда най-добрия и това става за сметка на големи жертви. Но пък затова подобни трофеи са още по-важни. Разбира се, отборът винаги е на първо място. Без Реал Мадрид и националния тим на Португалия, щеше да е невъзможно да спечеля тази „Златна топка".

 

- През 2013 г. спечелихте за втори път „Златната топка" след 5-го-дишно чакане. Усетихте ли някакво колебание, че може да е последният път, в който държите този приз?

 

- Хората винаги използват думата „разколебан", когато се опитват да обяснят момента, в който не съм по-добър от останалите. Не вярвам. Не съм бил разколебан, това е желание да работиш повече от другите. Винаги искам да правя нещата както трябва и затова се ядосвам, когато изпусна положение или когато не вкарвам три или четири гола...Хората не правят разлика между колебание и желание всеки ден да си номер едно.

 

- Помните ли сълзите си в момента, в който получихте „Златната топка" през 2013 г.? (Дълга пауза)

 

- Разбира се, че ги помня. Бяха провокирани от, как да кажа...Не беше точно ярост, тази дума е твърде силна. Всъщност, не исках да съм на едно ниво с всички останали играчи, които са спечелили само веднъж трофея. Аз исках повече . Не желаех да бъда сравняван с тези, които мат само една „Златна топка". Знаех, че имам потенциал за нещо много повече. Онези сълзи бяха в резултат на многобройните години упорит труд, Просто освободих емоциите си.

 

- Третата Ви „Златна топка" дойде година по-късно. С нея се присъединихте към клуба на най-добрите с по три отличия или с други думи при Кройф, Платини и Ван Бастен...

 

- Когато споменаваме най-великите на всички времена, винаги казваме тези имена. Сигурен съм, че мога да съм на тяхното ниво. Няма нито един играч в историята на футбола, на който да завиждам. Никога не съм го правил. Защото винаги съм знаел, че ще бъда част от футболната история. И тук не говори егото ми, а статистиката. Моята мотивация, година след година, е да покажа, че не съм футболист за един или два сезона, а за цял живот.

 

- Тази „Златна топка" заради триумфа на Португалия на Евро 2016 ли е?

 

- Също и за това. 2016 със сигурност е най-добрата година в кариерата ми, както на колективно ниво, така и в индивидуално отношение. Да спечеля първия в историята трофей на Португалия, това липсваше в биографията ми. Това ще остане като един от най-важните моменти в моя живот. Не забравям Шампионската лига, която спечелих с Реал Мадрид. Европейска титла и Шампионска лига в една година, това е просто невероятно.

 

- В близкото   минало Майкъл Джордан промени играта си, за да продължи да бъде на най-високо ниво. Мислите ли да направите нещо такова?

 

- Това е нещо съвсем естествено. Не само аз. С годините, всички човешки същества губят качества, но печелят други. Длъжен съм да приема реалността, а тя е, че съм на 31 г. Не е лесно, макар че все още се чувствам много добре. Но виждам, че възстановяването след мачовете вече не е същото. Отнема ми малко повече време Невъзможно е винаги да си на върха, дори когато си млад. Но ако се грижа за себе си, мисля, че.мога да се радвам на дълга кариера.

 

- А например, да смените позицията си на терена?

 

- Защо не! Идеята не е за изпускане. Готов съм и приемам, че нещата се променят. Не е проблем.

 

- В деня, в който усетите, че вече не можете да спечелите „Златната топка", ще прекратите ли кариерата си?

 

- Моята амбиция не е да печеля само „Златни топки". Основното е да играя футбол, да тренирам, когато вали из ведро, или когато е кучи студ. Ако вече не усещам същото желание да играя и да тренирам, тогава ще се откажа. В живота всичко има начало и край. И във футбола е така. Знам, че ще настъпи момент, в който няма да мога да вкарвам по 50 гола на сезон, да печеля „Златната топка" или дори да съм сред номинираните. Това е нормален процес. След две или три години не знам дали изобщо ще съм в класацията. Но се надявам. (усмихва се)

 

- Спечелихте тази „Златна топка" с повече от 400 точки аванс пред втория, Лионел Меси. Мислихте ли, че ще я грабнете толкова лесно?

 

- Честно, да. Мисля, че имаше голяма разлика. Лео беше много добър, също както и Гризман или другите играчи на Реал като Гарет Бейл или тези в националния отбор на Португалия. Ако ме питате дали бях убеден, ще ви кажа да.

 

- Научихте новината за „Златната топка" в деня, в който Football Leaks ви забърка в скандал с укриване на данъци. Това развали ли Ви радостта?

 

- Разбира се! Ще излъжа, ако отрека. Не съм лицемер. Всичко, което се изписа се отразява зле, не само на мен, но и на всички около мен. Синът ми ходи на училище. Започва да разбира. Това ме тревожи, защото се опитвам да правя нещата както трябва, всичко да е прозрачно. Нямам причина да се опитвам да мамя. Притеснявам се, защото това не е вярно. Има много невинни хора в затвора. И аз се чувствам така. Знаеш, че не си направил нищо нередно, но те клеветят. Не е приятно, но истината винаги излиза наяве, рано или късно!

 

- Да се върнем на терена, ако с Меси играехте в един отбор, щяхте ли да имате повече „Златни топки" от него?

 

- Труден въпрос. Не знам...Би било интересно да ни видите да играем в един отбор. Вярвам, че големите футболисти трябва да играят заедно. Но, ако бяхме в един отбор, мисля, че щях да имам повече от него. Той обаче нямаше да е много след мен. (усмихва се) Всички знаем, че Меси е великан. Спечелил е пет „Златни топки".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация