Сираков: Нашите футболисти са най-големите мишоци в Европа

11:53
Сираков: Нашите футболисти са най-големите мишоци в Европа

От есента на 2013 година Наско Сираков не работи в клуб. Бившият спортен директор на Левски говори пред "Тема Спорт" за все­кидневието си, за това какъв хранителен и спортен режим е държал да има на "Герена", както и как е постъпвал с тези, които са пробвали да ги заобиколят.

 

- Г-н Сираков как преминава един ваш ден - спорт, почивка?
- Откакто получих кризата преди месец, съм си дал почивка до Нова година. Така че след това ще се завърна към походите, които правя на Витоша. Възобновявам и ходенето на фитнес в "Царско село". Също така и сауна, парна баня, ба­сейн.

 

- Какво ви се промени в начина на живот след катастрофата през февруари?
- След тази случка по никакъв начин нищо не ми се промени. Не ми е първият инцидент, но се надявам да ми е последният. Специално катастрофата с нищо не ми промени битието. Промени го раждането на внучката ми, защото вниманието и на мен, и на Илиана е постоянно ангажирано с нея. Особено първия месец бях по тричетири часа при дъщеря ми да им помагам с малката, да отменям малко бабата. Аз обичам децата, детешар съм си.

 

- Лесно ли се налага на група футболисти хранителен ре­жим? Обяснява ли им се достатъчно?
- В България сме изключителни "индианци" в отношение на хранителния режим. Да, имаме медицински лица и спортни хо­ра, които са запознати с тази материя. Така е във всеки спорт - например Джокович в последните 6-7 години постиг­на тези резултати на базата на хранителния си режим. През 2004 година в Левски направих така, че всички юношески отбори - от най-малките до най-големите, да се хранят на обед и вечер на "Герена" и да ядат това, което аз смятам, че трябва - това, което хората са доказали, че е правилно. Има много примери с български футболисти и спортисти, които смятат, че с кола, чипс и хамбургери могат да станат големи спортисти. Когато Хичо се върна от пробите в Арсенал, разказваше на колегите си за какво става въпрос и те само цъкаха. Там се хранят от първия отбор до най-малките заедно. И се следи всеки един какво яде и как се храни - проследява се ден-два и след това му се казва какво трябва да намали и какво да увеличи от продуктите, които консумира. В съвременния футбол, в който през три дни има мачове, възстановяването и хранителният режим са жизненоважни. И на мен ми е било трудно да се преборя с група футболисти, но... Играч, който не се съобразява с това - си заминава. При тези случаи трябва да се реже от корен.

 

- През годините, особено когато бяхте ръководител в Левски, как се справяхте със случаите, които са известни с Рабех?
- Имал съм инцидентни проблеми, когато дойдоха с Бензукан и изпратих проверки няколко вечери в тях. Имах два по-сериозни разговора и проблемите им приключиха. Те станаха като швейцарски часовници. Преди време чужденци, като дойдеха в Левски, си мислеха, че могат да го обърнат на свободия. Но в момента, в който разберат, че няма как да се получи това, или влизат в правия път, или си заминават. Както Радимов си замина.

 

- Откога започнахте да се вълнувате от хранителната дисциплина като елемент на развитието на един спор­тист?
- Огромно впечатление в Испания ми направи отношението по този въпрос. Но във Франция направо ме ошашавиха. Още през 1992-а бяха богове на тази тема. И когато прочетеш малко и се поинтересуваш - ти става ясно. А в България ръководители и треньори въобще не искат да се развиват. Те затова са и такива безхаберници повечето, футболът и спортът се развиват ежемесечно във всички сфери - медицинска, възстановителна, да не говорим за тактическа. Не четат и не искат да се развиват. Говориш им нещо и те ти казват, че го знаят. Е, защо не го правят, като го знаят?! Футболистите се хранят по един начин, когато са заедно, но ти трябва да ги научиш и когато не са, отново да се хранят така. При две тренировки дневно съм задължавал играчите да обядват заедно и да се приберат вкъщи. Налагал съм зверски глоби, ако разбера, че някой е бил на кафе. След час и половина тренировка и ядене, ако още час този футболист седи в кафене, целият ефект от първата трениров­ка му се губи. А след това не може да се възстанови, за да проведе нормално втора. Не е важно да спи следобед, но е важно да е в легнало положение.

 

- Как смятате при следваща работа да убедите собственика да инвестира в място за хранене, в изготвянето на меню, за което се изискват финанси?
- Ако не си се разбрал със собственика по всички въпроси, които си поставил, няма за какво да отидеш. Според мен в Лудогорец го има това нещо. Със сигурност след два месеца ще го има и в ЦСКА, когато ще им е готова базата в Панчарево. В Турция това го въведоха преди повече от 20 години. Ти си имаш професионален договор и имаш работен ден, а не да отидеш час и половина на тренировка, да се изкъпеш и да си отидеш. Трябва да бъде така - сутринта тренираш, обядваш, почиваш, ако имаш втора тренировка, тренираш, ако не - има видеоразбори, тактически занимания. А иначе какво? Ще ми тренираш сутринта и после да не мога да те намеря по кафенетата в Студентски град, да ти давам една торба с пари и накрая да ти се моля да играеш?!

 

- Защо според вас футболистите много подценяват въпросите с личен кондиционен треньор, диетолог, фитнес треньор, психолог?
- То не е само при футболистите. Видели ли сте треньор да инвестира в себе си? Да извади пари от джоба си и да отиде 15 дни на стаж да на­блюдава един голям треньор как работи. Да, има двама-трима такива, но ние имаме над 150 раздадени "Про" лицензи. При играчите е същата работа - ако ги питаш тях, те ще ти кажат, че са перфектно подготвени физически, тактически и могат да изровят терена. А де факто във всички отношения нашите футболисти са най-големите мишоци в Европа. Ние сме с най-слаботелесните играчи.

 

- Затова ли, когато се играят мачове от евротурнирите и се изправим срещу непретенциозни отбори, дори с премрежен поглед ведна­га разбираме кой е българският тим - този, който няма отговор при повишаване на темпото?
- Точно затова. Ние физически, в буквалния смисъл на дума­та, изоставаме. Разлика в капацитета им можеш да видиш след третата подготовка, тогава той се повишава малко. Защото това съм го виждал и сме го правели в Левски. Знам как са се развивали тези футболисти. Това са изпуснати неща точно в периода между 12-ата и 18-ата година. Нещата са прости, но тук никой не иска да се развива, да чете, да се научи. На когото и да говориш от хората във футбола, те ще ти отговорят, че го знаят това. Като го знаят - защо не го правят? И ако го правят и го знаят, защо изглеждат като бавноразвиващи се?

 

- Когато сте подбирали треньори, имали ли сте съображе­ния - да имат афинитет за развиване на спортно-хранителен режим?
- Когато работиш с чужденци, при тях това е водещо. Хората знаят за какво става въпрос. Последният чужденец, с когото работих, бе Йоканович, който бе висша класа в това отношение. При нас е изготвено едно меню и си го знаят - спагети, пилешко. Мога да го кажа наизуст. Не е проблемът какво ще ядеш преди мача, проблем е какво си ял цялата седмица. Това, че ще ядеш спагети и телешки стек преди мача - много хубаво, но ти като си плюскал цял живот свинско, мазно и люто, какво ще ти помогнат тези неща тогава?

 

- Като активен играч веднъж Стилян Петров си бе дошъл на почивка тук, изпи две глътки "кока-кола" и каза: "Това ми е за тази година, повече не мога да си позволя"...
- Стилян е великолепен в това отношение. Не е само той. Тези, които излязоха в чужбина на по 18-19 години, си промениха мисленето. А и Стилян е еталон за професионализъм. Любо Пенев и Краси Балъков бяха такива преди 25 години. Легенди мога да ви разказвам за живота на Любо във Валенсия. Всяка хапка си подбираше, как се подговяше. Не е постигнал всичко благодарение на хубавите си очи, а с лишение, отдаденост, правилна работа и режим.

 

- В менюто на вашия отбор какво трябва да има на масата и какво задължително ще задраскате?
- Свинското и газираните напитки са абсолютно забранени. Риба, телешко, много зеленчуци и вода са задължителни. Излязоха много хранителни добавки, които са заместители на всичко. Само трябва да имаш желание да правиш кариера.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

vanko_liverpool
18.12.2016 01:19

Не че нещо, но и вие показахте с годините си след футбола че не сте по различни...Сираков,Лечков,Стоичков,ПЕРУКАТА.

sensea
17.12.2016 18:22

До коментар [@comment 1942542] от [@user celtic]:

Тъпо ми е да го кажа , но донякъде си прав !

celtic
17.12.2016 18:33

Абе да ти кажа не ми е фикс идея да обиждам хората но в конкретния случай говорим за страхотен боклук...и това е мнение на болшинството фенове на Левски