Стефка Костадинова представи "Да прескочиш света"

16:29
Стефка Костадинова представи "Да прескочиш света"

Музей на спорта на Националния стадион "Васил Левски". Куп спортни български величия очакват едно събитие. На изключително емоционална церемония по-рано днес беше представено илюстрованото издание "Да прескочиш света", посветено на 30-годишнината на историческото за българския и световния спорт събития: поставянето на световния рекорд в скока на височина от 209 см на легендарната Стефка Костадинова.

Идеята и концепцията на фотоалбума е на Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов. Символиката е застъпена в цялото издание - цената на книгата е 20.90 лв, а страниците са 209, всичко е обвързано със световния рекорд на Костадинова, поставен на 30 август 1987 г. на Олимпийския стадион в Рим.

Събитието уважиха куп легенди на български спорт - десетки олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, спортни легенди, треньори, дейци, учени, ръководители, проф. Даниела Дашева - министър на младежта и спорта, общественици, президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.

"Нямате идея колко съм развълнувана, че уважихте моя празник. Много ви обичам. Никога не съм си мислела, че този рекорд ще се задържи 30 години на върха и никога не съм искала да е ан върха толкова дълго. Имаме страхотна българска школа във високия скок. Искам да благодаря на семейството си, на Николай Петров, на клуба си, на спортното училище в Пловдив, на Данчето Благоева, Люси Андонова, Светлана Исаева, Емилия Драгиева и Лиляна Видева - без вас нямаше да поставя световния рекорд. Имах шанса да работя с Николай Петров - човека, с който бяхме и сме световен тандем и в момента. Ти ме направи момичето, жената. Може би днес, ако бях на пистата, щях да скоча 210 см с толкова много подкрепа и емоция", обърна се Костадинова към присъстващите шампиони в Музея на спорта.

"Започвам с една лека нотка на носталгия - хубав спомен за нещо много велико. Резултатът говори много за това колко уникално е това постижение. Започнахме в един момент, когато и двамата бяхме млади и зелени. Ти положи много усилия през годините, показа много качества. На това състезание (б.а. Световното първенство в Рим през 1987 г.) ти успя три пъти да преодолееш себе си - първо успя да скочиш 204 см от третия опит, след това да победиш с 206 см и да поставиш световен рекорд от 209 см", обърна се в изключително емоционалното си слово към Костадинова Николай Петров, който беше неин треньор и съпруг.

"Не може да не се вълнува човек. Аз не само предадох фланелката си на Стефка, когато се отказах от спорта, а имах и божия дар да присъствам на поставянето на световния рекорд от 209 см в Рим", каза първата ни световна рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева, която по-рано през годината навърши 70 години. Тя подари на Костадинова и диск с документалния филм "Отвъд скока".

Един от авторите на книгата - Владимир Памуков, сподели, че идеята е да се направят подобни енциклопедии за големите български спортисти от миналото, с които да се вдъхновява младото поколение.

"Не са малко българите, които са били на световния връх. Но да стоиш на него 30 години е нещо феноменално. Ние трябва да сме щастливи като българи - Стефка Костадинова действително е феномен, защото тя продължава да доминира въпреки че толкова години не се състезава в дисциплината", каза Тодор Шабански, който също е част от авторите на фотоалбума.

"Да имаш снимки на Стефка е гордост за всеки фотограф. Снимал съм два нейни рекорда на Националния стадион "Васил Левски". Бяхме горди, че точно на 150 м от нашето студио тя поставяше рекорди и ни правеше горди", добави авторът на голяма част от фотографиите в книгата Бончук Андонов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация