Разследват "ислямистка връзка" за атентата в Дортмунд

15:20
Разследват "ислямистка връзка" за атентата в Дортмунд

До автобуса на Борусия Дортмунд вчера експлодираха три взривни устройства. Малко по-късно на същото място бе намерено писмо. Според последните информации, в него се съдържат индикации за ислямистко нападение.


Кой и защо нападна вчера футболния отбор Борусия Дортмунд малко преди мача от Шампионската лига срещу френския Монако? Това е въпросът, който днес си задават всички. Засега обаче отговорът остава неясен. Полицията, която подчерта, че става дума за атака със "сериозни експлозиви", претърси автобуса за следи, както и района около хотела, в който бе отседнал отборът. Именно в близост до него се стигна до взривовете - в момента, в който футболистите от Борусия Дортмунд потегляха за стадиона.


Близо до мястото, където са били заложени взривните устройства, бе намерено писмо. Първоначално прокурорката Сандра Люке подчерта, че не могат да бъдат обявени подробности за съдържанието му, тъй като това би могло да попречи на разследването, а от полицията обявиха, че "това не е терористично нападение".

Тази сутрин обаче стана ясно, че в предполагаемото писмо, поемащо отговорността за атаката, се съдържат индикации за "ислямистко нападение". Според информации на ДПА, писмото е написано на немски език и е дълго една страница. В него се припомня за атентата от декември, извършен на един от коледните базари в Берлин, при който загинаха 12 души. В писмото се споменават и изпратените от Германия в Сирия бойни самолети "Торнадо".


Все още обаче не е потвърдено, че става дума за ислямистко нападение. Тепърва трябва да се проведат още няколко проверки. Самото писмо не съдържа символи на т.нар. "Ислямска държава". Предполага се, че нападението може да е извършено и от агресивни фенове, изнудвачи или други лица. С разследването се е захванала Федералната прокуратура в Карслруе.

 

При взривовете автобусът на отбора е бил сериозно повреден, има изпочупени стъкла, а защитникът Марк Бартра е получил наранявания на ръката и е бил откаран в болница, където е бил опериран. Днес бащата на футболиста съобщи, че операцията на сина му е минала успешно и той се чувства добре. Ранен е и един полицай, карал мотор пред автобуса. Автобусът на отбора е с бронирани стъкла. Според полицията, ако стъклата не бяха бронирани, щетите щяха да са далеч по-големи.


Футболната среща Борусия Дортмунд - Монако бе отложена за днес от 19:45 часа българско време. От Монако помолиха УЕФА двубоят да се играе в събота, но от европейската футболна централа потвърдиха, че мачът ще се проведе тази вечер. Германските фенове поканиха "съперниците" си, симпатизиращи на френския Монако в домовете си, за да могат да дочакат двубоя днес, без да се притесняват за това къде ще пренощуват. Инициативата им се разпространи мълниеносно в социалните мрежи, които бяха залети от снимки на запалянковци на двата отбора.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация