Меркел била ужасена от бомбената атака в Дортмунд

17:20
Меркел била ужасена от бомбената атака в Дортмунд

Германският канцлер Ангела Меркел е ужасена от отвратителното нападение с експлозиви, извършено снощи срещу футболния отбор Борусия Дортмунд, заяви нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс и Франс прес.


"Също като жителите на Дортмунд и милиони други, канцлерката беше ужасена от новината за нападението срещу автобуса", заяви той пред медиите. Зайберт обеща, че следователите "ще направят всичко, за да открият и изправят пред правосъдието виновника или виновниците". "Можем само да се радваме, че последствията не бяха по-тежки", добави той и похвали феновете на Борусия Дортмунд, които дадоха подслон на фенове на Монако, след като срещата им от Шампионската лига беше отложена за тази вечер.

 

Зайберт съобщи, че нападението се различава от нападението с камион в Берлин, защото на мястото на атаката е открито писмо, с което се поема отговорността, предаде "Ройтерс". Германската прокуратура съобщи, че в използваното взривно устройство е имало парчета метал. Възможно е писмото, което споменава Ислямска държава, да цели да създаде фалшива следа, подчерта Ралф Йегер, вътрешен министър на провинция Северен Рейн - Вестфалия, цитиран от Франс прес. "Водим разследване във всички направления", заяви той.

 

"Може да е десен екстремизъм или ляв екстремизъм, склонни към насилие фенове, или ислямски екстремизъм", подчерта вътрешният министър на провинцията, отказвайки да даде предимство на джихадистката следа. Йегер добави, че полицията на провинцията е взела допълнителни мерки за сигурност в Дортмунд, където тази вечер ще се състои отложенияj мач, съобщава Асошиейтед прес. Вътрешният министър на федералното правителство Томас де Мезиер планира да присъства на отложения четвъртфинален мач тази вечер. Говорителят на вътрешното министерство Тобиас Плате заяви, че той ще посети Дортмунд в знак на солидарност. Вътрешното министерство не разполага с данни за заплаха във връзка с днешния мач между Монако и Борусия Дортмунд днес, добави Плате.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация