Ансамбълът ни няма търпение да играе в София

14:06
Ансамбълът ни няма търпение да играе в София

Гимнастички от 27 държави ще си оспорват отличията в Световната купа по художествена гимнастика "Sofia World Cup", която ще се проведе от 5 до 7 май в столичната зала "Арена Армеец". Днес бе проведена пресконференция в Пресклуб "България" преди грандиозното събитие.

В състезанието ще участват едни от най-големите млади звезди на този спорт, като конкуренция на невероятните Невяна Владинова и Катрин Тасева ще бъдат представителки на Русия, Беларус, Украйна, Израел, Италия, Испания и др.

При ансамблите участие са заявили 9 отбора. В надпреварата ще вземат участие отборите на Беларус, Канада, Финландия, Германия, Русия, Швейцария, Украйна, Узбекистан и нашите златни момичета - Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Симона Дянкова, Теодора Александрова и Лаура Тратс. Големите отсъстващи са тимовете на Италия, Испания, Япония и Азербейджан.

При съдиите България ще има две представителки - Филипа Филипова и Даниела Велчева.

фициалното откриване на състезанието ще е на 5 май (петък) от 16:45 часа. По време на церемонията ще бъде честван 70-ият юбилей на най-златната от златните Мария Гигова. Финалите при индивидуалните състезателки и ансамблите ще бъдат в неделя.

Успоредно със Световната купа на 2 и 3 май отново зала "Арена Армеец" ще е домакин и на международния турнир за жени и девойки "Sofia cup". В надпреварата ще участват 51 гимнастички - 31 девойки и 20 жени. При ансамблите-девойки конкуренция на нашите - Мария Спасова, Бояна Гелова, Галатея Герова, Биляна Писова и Биляна Везирска ще са съставите на Естония, Азербайджан, Швейцария, Чехия, Австрия, Норвегия, Турция, Сърбия, Япония, Русия, Италия, Беларус, Унгария и Украйна.

В индивидуалната надпревара при жените страната ни ще бъде представена от талантливите Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова, и от Вая Драганова, Елизабет Йовчева и Вероника Любчова при девойките.

"Щастливи сме и доволни от факта, че за седма година БФ по художествена гимнастика ще проведе Световната Купа "Sofia World Cup". Това е много сериозно мероприятие за нас и като цяло за българската художествена гимнастика“, заяви председателят на федерацията Илияна Раева.
"Момичетата са много развълнувани, но това е нормално, защото това е първата им среща с българската публика. Нямат търпение да играят на Световната купа в София, както двете ни индивидуални състезателки, така и ансамбълът. Единственото, което искам, е да си изиграят съчетанията, както го направиха до момента. Те направиха страшен фурор и голям бум на старта си, като се надяваме тази тенденция да продължи", коментира още Раева.

"Всички знаете колко е важно да има такова голямо състезание в България. То е от голямо значение за момичетата, защото ги прави по-силни и по-уверени. Благодарение на нашата голяма, страстна и емоционална публика, те наистина придобиват много по-голямо самочувствие и сила, за предстоящите състезания – Европейско и Световно първенство", допълни вицепрезидентът на БФ Художествена гимнастика Мария Петрова.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация