Вечното дерби е като басня без поука

09:21
Вечното дерби е като басня без поука

Левски и ЦСКА София не могат да се загубят, защото... не знаят къде отиват, пише вестник "Меридиан мач".

Предстоящото дерби между Левски и ЦСКА София може и да предизвиква лек гъдел у феновете, но мачът без никакво съмнение няма да остане в историята. Новият формат на Първа лига със сигурност е направен с цел да изостри апетита на публиката за футбол и да гарантира повече непредвидими мачове. Холандските архитекти на проекта обаче едва ли са взели под внимание факта, че българинът лесно се отегчава и както не можеш да го накараш да отиде на една и съща театрална постановка 4 пъти подред, така и трудно ще го убедиш да бъде в рамките на няколко месеца все на трибуните на един стадион за едно дерби.

Примерът е още твърде пресен, тъй като само преди две-три години също имахме шампионат с две фази, който не внесе нито свежест, нито разнообразие. Хората едва ли са забравили и сезон 2013/14, когато имаше разцепване на отборите на две седмици. Това гарантира 4 вечни дербита между Левски и ЦСКА, като интересът към мач №1 на България падаше правопропор-ционално на изминалото време. Тогава първият сблъсък между двата отбора събра на стадион "Васил Левски" 14 000 зрители, а последното дерби записа антирекорд с едва 8600 души по трибуните. Не е трудно да се прогнозира, че и сега двубоят между сини и червени ще запише отстъпление на хората по трибуните. Ако първите мачове събраха по близо 20 000 зрители на Националния стадион, то при положение, че двубоят се "поизтърка", а и двата отбора нямат никакъв шанс за титлата, феновете неизбежно ще намалеят.

Въпреки бойките изказвания от двата лагера, е ясно, че от мача в утрешния късен следобед не зависи абсолютно нищо. Вярно, при победа Левски почти сигурно ще си осигури второто място, но това едва ли ще промени генерално позициите на двата отбора и развитието им в близко бъдеще. Успех на ЦСКА-София пък ще заплете възела за мястото на подгласника, но и това ще бъде твърде слаб аргумент, за да не изпускаме мач до края на сезона.

Неприятното е, че каквото и да стане на терена, ще се говори точно два дни и ще се забрави по-бързо от ланшния сняг. Победа за един от двата лагера ще бъде мимолетен триумф, повод за наздравици сред феновете и толкова. Така се получава, защото и Левски, и ЦСКА София не са показали до момента ясна стратегия за бъдещето си. Ако имаше такава, успех в дербито би бил крачка, макар и малка, в правилната посока. При положение обаче, че не знаеш точно къде отиваш, няма как да се загубиш, но и шансът ти да стигнеш на правилното място е нулев.

Дербито утре ще бъде като басня, но без поука. Тъжният извод е, че ще има някакъв интерес, но той ще угасне в момента, в който главният съдия Никола Попов надуе свирката за последния сигнал. Със сигурност и двамата треньори имат ясна идея как искат да изглеждат отборите им на терена. Сини и червени обаче все още нямат стил и няма върху какво да надграждат. Честите треньорски смени обричат амбициите за изграждане на добри тимове на неизбежен провал. А е известно, че като не знаеш как да играеш. Играеш както знаеш

Въпреки всичко дербито между Левски и ЦСКА София си струва. Заслужава да му дадем отново шанс, защото е наше, защото е автентично, а и по-голямата конкуренция е предпоставка за напредък. Столичните клубове обаче трябва да стъпят здраво на земята и да погледнат смело напред, за да се развият. А първата стъпка за това може да бъде направена с хубава победа утре вечер.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Nasko Chelsea_fan
28.04.2017 16:45

Няма как това да е вечно дерби, защото всеки с поне малко правна култура знае, че старото ПФК ЦСКА АД и ПФК ЦСКА СОФИЯ са два напълно различни правни субекта, нямащи нищо общо помежду си.

LEVSKI_IYI_1914
29.04.2017 16:43

... Фиорентина. Глазгоу Рейнджърс,...

putopalo
28.04.2017 23:10

За истинските чорбари любовта към отбора е в сърцето а не в АД-то.

j_mourinho
28.04.2017 14:40

Ние вечно дерби с Литекс нямаме, няма и как да имаме.

Chelsea86
28.04.2017 12:00

Първенство от 16 отбора и проблемът със скуката се решава. Едно време беше така. Тук обаче има един друг проблем и той е свързан с издръжката на отборите. Видно е, че от 14 отбора поне 7-8 от тях трудно се справят. Какво остава за още два. Няма качесто, няма тръпка, няма интерес. Шампионът се знае още преди да е започнало първенството. Съдийството е брутално зле в 90% от мачовете. Дори в срещите между водещите отбори липсва качествен футбол. Блъскане, ритане, кеч, картони, постоянни спорове със съдии и въобще само простотии. Ако не бях Левскар отдавна да съм се отказал да гледам това подобие на футбол.

Bitten
28.04.2017 11:22

Стига вече... беше смешно, стана банално. Какво вечно дерби като единият отбор е създаден 2016 година? От кога Чавдар срещу Левски е дерби, че и вечно да го наричате...