ФИФА ще спира мачове в Русия заради расизъм

13:11
ФИФА ще спира мачове в Русия заради расизъм

Световната футболна централа експериментира новия регламент на Купата на конфедерациите.

ФИФА ще спира мачове от турнира за Купата на конфедерациите в Русия при прояви на расизъм по трибуните по време на срещата. В такива случаи съдиите ще прекъсват играта и ще призовават по уредбата на стадиона да се спрат проявите на нетърпимост. Ако това не стане реферите имат право за втори път да прекъснат мача за официално предупреждение, а при нов рецидив окончателно да прекратят двубоя. Мярката ще бъде прилагана и на световното първенство догодина. 

Иначе стартиращата днес Купа на конфедерациите ще премине при засилени мерки за сигурност след вълната от атентати в Европа напоследък. При обикновени обстоятелства световният шампион Германия щеше да е фаворит №1 в надпреварата, но Йоахим Льов реши да остави основните си звезди да почиват, давайки шанс на дебютанти. Европейският шампион Португалия идва с най-доброто, записвайки серия от 6 победи в последните си 7 мача. Третият европейски отбор - домакинът Русия пък е голямата загадка. „Сборная" участва само в приятелски срещи, но от началото на годината регистрира едва една победа от 4 опита, което я поставя в ролята на аутсайдер. 

Извън Европа най-сериозният кандидат за трофея е Чили. Селекционерът Хуан Антонио Пици засега успешно използва инерцията от предшественика си Хорхе Сампаоли, но „ла роха" напоследък среща доста трудности с европейските си опоненти. Мексико пък започна подготовка си още в края на май, навъртайки най-много мачове от всички отбори в навечерието на надпреварата - 4, в които записа 2 победи, 1 равен и 1 загуба. Добрата форма на Хавиер Ернандес и Карлос Вела може да изстреля „ацтеките" напред, но те винаги са били зависими от крайно променливия климат в съблекалнята, а той всеки момент може да се измени. Австралия, Нова Зеландия и Камерун поне на пръв поглед са дошли в Русия на олимпийския принцип, като резултатите им показват, че те трудно могат да се надяват на нещо друго освен обиграване на състава.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация