ФИФА пак разследва Челси за нередни трансфери

17:56
ФИФА пак разследва Челси за нередни трансфери

Международната футболна федерация (ФИФА) е започналa разследване срещу Челси заради нередности при привличането на непълнолетни футболисти. Шампионите на Англия са обект на проверка за подобни нарушения за трети път в последните осем години.

"Можем да потвърдим, че разследването е в ход. Не можем да разкрием повече подробности по случая", заяви говорител на ФИФА, цитиран от вестник "Марка".

Челси получи забрана за трансфери за два прозореца през 2009 г. заради привличането на 16-годишния Гаел Какута от френския Ланс през 2007 г. Лондончани спечелиха последвалото обжалване и наказанието отпадна. Сините бяха разследвани и за транфера на Бертран Траоре през 2013 г.

Правилата на ФИФА забраняват привличането на непълнолетни играчи, освен ако родителите им са емигрирали по причини, които нямат общо с футбола, или отборът и въпросният играч се намират на 50 километра максимално отстояние от границите на държавата, от която идва състезателят.

Изключение правят трансферите на футболисти в Европейския съюз и Европейската икономическа зона, при които минималната възраст е 16 години. В тези случаи клубът трябва да осигури висок стандарт на живот на играча.

Мадридските грандове Реал и Атлетико получиха забрана за трансфери до 1 януари 2018 г. заради нередности при подписването на договори с млади играчи от чужди държави.

Наказанието на европейския клубен шампион беше намалено и белите получиха разрешение да картотекират нови играчи през това лято. Забраната на дюшекчиите остана в сила и ще изтече на 1 януари.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация