Днес Прохазка влиза в историята на Левски

09:05
Днес Прохазка влиза в историята на Левски

Днес Роман Прохазка може да стане чужденецът с най-много мачове за Левски в Първа лига.

 

Ако се появи на терена срещу Черно море, словакът ще запише своя двубой №118 в елита.

 

С толкова е и бразилецът Лусио Вагнер.

 

Роман обаче ще има предимство - има и един бараж за Лига Европа през миналата кампания - мач, който не се брои от статистиците за изигран в редовния сезон.

 

Дебютът на Прохазка със синята фланелка бе на 11 август 2012 година при домакинско 1:0 над друг морски тим - Черноморец Бургас.

 

Онзи сезон обаче бе много труден за него - започна го като титуляр, а го завърши на резервната скамейка. Първо бе ползван като десен халф, след това като десен бек, но не убеди.

 

Той изигра 21 шампионатни двубоя, след което бе върнат на Спартак Търнава - отборът, от който бе закупен. Роман бе принуден да стои една година под наем в родния си тим.

 

Той обаче си бе поставил за цел да се докаже на „Герена" и през лятото на 2013-а отново се върна в отбора. А след това се превърна в универсален играч - бе ползван на фланга, като дефанзивен халф, като десен бек.

 

Играеше със сърце, справяше се навсякъде и треньорите неизменно започваха състава с него. Просто защото русокосото момче с №15 на гърба не ги подвеждаше. Затова и си заслужи да е сред капитаните на Левски.

 

Интересно е да се отбележи, че срещу Черно море словакът изигра стотния си мач в елита, а днес отново срещу моряците ще може да постави и рекорд, пише "Тема спорт".

 

Освен, че ще стане лидер по изиграни мачове сред чужденците за Левски в Първа лига (има общо 142 за „сините” във  всички турнири, но е още далеч от Лусио Вагнер, който е със 173), Роман се намира и в челната десетка на стрелците.

 

Словакът реализира първия си гол за Левски близо 2 години след официалния си дебют за клуба - на 2 август 2014-а. Оттогава насам има 18 шампионатни попадения, което го нарежда на шеста позиция.

 

Но още през тази кампания ще има шанс да се изкачи в тройката. С точен изстрел повече от него са испанецът Антонио Аниете и сенегалецът с френски паспорт Базил де Карвальо. С 21 гола топ 3 затваря македонският халф Дарко Тасевски. Лидер е Гара Дембеле с 26, а втори е Седрик Бардон с 24.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация