Хамилтън докосва титлата след победа в Япония

11:34
Хамилтън докосва титлата след победа в Япония

Звездата на Мерцедес Люис Хамилтън спечели Гран При на Япония, а кошмарът за основния му конкурент за титлата Себастиан Фетел сякаш няма край. Германският пилот на Ферари отпадна след поредна повреда в двигателя и така от Скудерия отново направиха голям подарък на съперниците си от Мерцедес. Преднината в класирането при пилотите на Люис вече е 59 точи пред Себастиан, четири старта до финала.

 

Люис не остави никакви съмнения кой е най-бързият пилот в съботната квалификация за днешната Гран При на Япония. Британецът стартира първи, след като записа рекорд на пистата и остави далеч зад себе си основния си конкурент Себастиан Фетел от Ферари.

 

На старта Хамилтън поведе без никакви проблеми колоната, а Фетел остана втори. Най-добрият старт направи Макс Верстапен от Ред Бул, който изскочи на трета позиция.

 

Във втората обиколка Фетел загуби мощност и първо бе изпреварен от Макс, а след това на правата Естебан Окон от Форс Индия, Даниел Рикардо от Ред Бул и вторият пилот на Мерцедес Валтери Ботас го изпревариха наведнъж. Себастиан вече е шести и само колата на сигурността, която се появи заради отпадането на Карлос Сайнц, му помогна да остане шести.

 

След рестарта Себастиан пробва да се задържи в челото въпреки повредата и загубата на скорост, но загуби още две позиции отново на правата преди първи завой. В петата обиколка агонията на четирикратния световен шампион бе прекратена от състезателния инженер на Фетел. Той му съобщи по радиото да прибере болида в бокса и това сложи край на състезанието на германеца и надеждите му за световна титла тази година.

 

В деветата обиколка Маркус Ериксон отпадна, след като не успя да спре и излетя от пистата, забивайки болида на Заубер в предпазните ограждения. Това принуди съдиите да активират виртуалната кола на сигурността.

 

В 10-ата обиколка състезанието бе отново рестартирано и Хамилтън отново поведе колоната, без да бъде притесняван от съперниците си. Атака обаче имаше от страна на Даниел Рикардо, който изпревари движещия се на трета позиция и показващ прекрасна форма Естебан Окон.

 

В 12-ата обиколка зад Окон се залепи и Ботас, който също успя да го изпревари и вече е четвърти. Естебан вече е пети, но остава на позиция пред мексиканския си съотборник Серхио Перес.

 

В 16-ата обиколка Кими Райконен вече е на седма позиция. Финландският пилот на Ферари трябваше да стартира от 11-а позиция, след като получи пет места наказание на стартовата решетка заради смяна на скоростна кутия. До това се стигна след инцидента на Кими в съботната трета свободна тренировка.

 

В 20-ата обиколка Райконен успя да настигне Серхио Перес от Форс Индия и започна да преследва мексиканеца за шестата му позиция. Няколко завоя по-късно финландецът направи успешна атака и вече е шести.

 

В 21-вата обиколка лидерът Хамилтън вече успя да увеличи аванса си пред втория Верстапен на пет секунди и от тук нататък ще се стреми да пази гумите и да поддържа преднината си. В следващата обиколка вторият Верстапен влезе в бокса. Така холандецът стана първият от лидерите, сменил гумите си.

 

В 22-рата обиколка същото направи и лидерът Хамилтън, който така покри стратегията на Макс и не му позволи да скъси дистанцията. 20-годишният пилот на Ред Бул се върна на пистата точно пред Райконен на четвърта позиция, а Люис очаквано излезе пред Верстапен и в момента е трети.

 

В 24-ата обиколка колоната вече се води от пилота на Ред Бул Даниел Рикардо и Валтери Ботас от Мерцедес. И двамата предстои да минат през бокса и статуквото отново да бъде върнато.

 

В 26-ата обиколка за първа смяна на гуми през бокса мина Даниел Рикардо. Австралиецът се задържа прекалено дълго на пистата и загуби четири секунди в последните няколко обиколки.

 

В 28-ата обиколка, само за два тура, Хамилтън загуби три секунди от преднината си. Причината е много силното темпо на Верстапен, който внесе смут в отбора на Мерцедес. Люис поиска съотборникът му Ботас да го пропусне пред себе си. Финландецът веднага се подчини на отборната заповед и Хамилтън поведе колоната и вече се движи, без въздушния поток да бъде „замърсяван“ от движещ се болид пред него.

 

В 31-вата обиколка Валтери влезе в бокса, но три обиколки преди това успя да удържи Верстапен и да забави темпото му с повече от секунда. Финландецът свърши работата си по перфектен начин и съотборникът му Хамилтън вече води с три секунди пред втория Макс.


В 44-ата обиколка, по-малко от десет до финала, Хамилтън продължава да води колоната и не позволява на втория Верстапен да го догони. Холандецът се движи с изоставане от около три секунди. Трудно нещо може да се промени в топ пет, като Рикардо, Ботас и Райконен се намират на големи разлики помежду си.

 

В 48-ата обиколка Ланс Строл от отбора на Уилямс отпадна от Гран При на Япония. Канадецът, който след един месец ще навърши 19-години, излетя от пистата заради спукана предна дясна гума.

 

Две обиколки преди финала Люис се оплака от силни вибрации в болида си. Само за една обиколка британецът загуба цялата си преднина и Верстапен буквално се залепи за задното му крило. Хамилтън обаче се справи по-добре с трафика от изостанали коли и така се пребори за днешната победа, която можеше да загуби в самия край на надпреварата в Япония.

 

Верстапен остана втори и отново показа голямата си класа, като пробва да се възползва при всяка отворила се възможност, но малко не му достигна за победата във финала. Съотборникът на холандеца Даниел Рикардо успя да класира другия болид на Ред Бул трети на почетната стълбичка.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация