Рекорден брой участници в тазгодишното издание на Маратон София

14:23
Рекорден брой участници в тазгодишното издание на Маратон София

Над 2800 участници ще стартират в 34-то издание на Маратон София в неделя, което ще бъде абсолютен рекорд в историята на състезанието. Маратонците ще могат да изпробват своята издръжливост в четирите дистанции – масов старт 3 км, 10. 550 км, 21.098 км и 42.195 км, като трасето ще минава по едни от най-красивите и зелени улици и булеварди на столицата.

„Маратонът всяка година се развива, отчитаме все по-голям интерес и по-добри резултати“, заяви спортният министър Красен Кралев.

Тази година наградният фонд на състезанието ще бъде 60 000 лева, като победители при мъжете и жените в класическия маратон ще получат по 8 000 лева. Двама от участниците – Абделади Тиар от Мароко и Рут Матебо от Кения, ще се борят и за спечелването на джакпота от 20 000 лева. След като триумфира на стартовете във Варна и Стара Загора по-рано през годината, сега 36-годишният мароканец се нуждае от място в челната тройка в София, за да го постигне. От своя страна Матебо пък трябва задължително да спечели в неделя, за да грабне джакпота.

„За следващата година обмисляме по-либерална система – този, който събере най-много точки ще спечели и джакпота. По този начин смятаме, че стартовете ще станат още по-атрактивни. Иначе тази година в маратона ще участват над 700 чужденци от 5 континента, което е доказателство за огромния интерес, който предизвика софийския маратон“, допълни още Кралев.

Официалният старт на 34-то издание на Маратон София ще бъде даден от 9.40 пред Националния стадион Васил Левски с масовия старт. „Маратонското бягане не е обикновена атлетическа дисциплина, тя е уникална. Неслучайно Олимпийските игри завършват с маратон. Той изисква доста ресурс, за да се проведе и най-голямата победа на един маратон, освен спортните постижения, е отношението, което имат гражданите към бягането, заяви президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. Казвал съм го много пъти преди – това е процес и ние вървим в положителна посока. Най-голямата победа на Маратон София ще бъде, когато хората не се оплакват, а са покрай трасето, ръкопляскат и се радват на бягащите маратонци. Това ще бъде най-голямата победа – не само от спортно-техническа гледна точка, а и от социална каквато всъщност е ролята на спорта. Виждам развитие в това отношение в гражданите на София и това трябва да продължи. Това обаче зависи и от продукта. А той с годините се развива все повече и повече“, допълни още той.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация