Роналдо е фаворит за "Златната топка"

11:18
Роналдо е фаворит за "Златната топка"

На официална церемония в Лондон тази вечер ФИФА ще награди най-добрия футболист за 2017 г. Фаворит за приза е асът на Реал Мадрид Кристиано Роналдо, който тази година изведе отбора си до победа в Шампионската лига.

За втора поредна година ФИФА определя лауреатите отделно от седмичника France Football, който традиционна връчва "Златната топка" от 1956 година насам. Шест години ФИФА награждаваше победителите съвместно с френското издание, но от 2016 г. се провеждат две отделни анкети. Конкуренти на Роналдо са нападателят на Барселона Лионел Меси и бразилецът Неймар, който игра в Барса миналия сезон, а през лятото бе трансфериран в Пари Сен Жермен. Според Marca, ФИФА за втора поредна година ще обяви за победител Роналдо, който вкара 12 гола в Шампионската лига, 10 от тях в плейофите. Тримата бяха номинирани от специална комисия, съставена от бивши футболни звезди като Кафу, Енцо Франческоли, Диего Марадона, Карлес Пуйол, Карлос Валдерама и Едвин ван дер Сар. В гласуването пък взеха участие капитаните и треньорите на националните отбори, журналисти и запалянковци. 

Звездата на "кралския клуб" Роналдо изпрати изключително успешен сезон, като помогна на своя тим да спечели за втора поредна година титлата в Шампионската лига, както и трофея в Примера дивисион. Лионел Меси пък взе голмайсторския приз в испанското първенство, забивайки 37 гола през изминалата кампания, като с Барса спечели и Купата на Испания. Третият финалист Неймар напусна каталунците през лятото и стана най-скъпият футболист в света, след като Пари Сен Жермен плати за него умопомрачителните 222 милиона евро. 

За званието най-добър треньор претендират Зинедин Зидан, Антонио Конте и Масимилиано Алегри. Пак според Marca, този трофей ще бъде връчен на наставника на Реал. ФИФА за първи път ще награди най-добрия вратар, а победителят ще бъде определен измежду Джанлуиджи Буфон от Ювентус, Кейлор Навас от Реал и Мануел Нойер от Байерн. ФИФА днес ще обяви името и на най-добрата футболистка за сезона - Дейна Кастеянос от Венецуела, Карли Лойд от САЩ или холандката Лийке Мартенс от тима на Барселона. Най-добър треньор в женския футбол може да стане наставникът на Дания Нилс Нилсен, Жерар Прешьор от Лион или Сарина Вигман от Холандия. С гласовете на запалянковците ще бъде определен лауреатът за приза на името на Ференц Пушкаш, който се дава за най-красив гол за годината. Специална награда ще има за феновете, като за нея претендират привържениците на Борусия Дортмунд, Селтик и Копенхаген. В церемонията по награждаването в лондонския театър "Паладиум" ще вземат участие Роберто ди Матео, Джей-Джей Окоча, Андрей Шевченко, Питър Шилтън и Алекс Скот, групата “Касейбиън”, водещи ще бъдат Идрис Елба и Лейла Анна-Лий. 

От 1991 до 2009 г. ФИФА награждаваше най-добрия футболист за годината и първи победител в анкетата стана Лотар Матеус. Настоящият треньор на Реал Зинедин Зидан прибра три пъти наградата, през 2008 г. я получи Кристиано Роналдо, през 2009 г. - Лео Меси. От 2010 до 2015 г. ФИФА определяше лауреатите съвместно с редакцията на France Football. Церемонията за най-добрия футболист за 2016 г. на ФИФА се проведе през януари тази година в Цюрих. Освен Роналдо награди получиха още Клаудио Раниери, Карли Лойд и треньорът на немския национален отбор за жени Силвия Найд.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация