Джампиеро Вентура подаде оставка

07:47
Джампиеро Вентура подаде оставка

Селекционерът на Италия Джампиеро Вентура е подал оставка веднага след нулевото равенство срещу Швеция, съобщиха редица медиии на Апенините. Този резултат остави адзурите извън финалите на Мондиал 2018 - нещо, което не се беше случвало на тима от далечната 1958 година. Самият треньор отказа коментар пред телевизията, която излъчваше двубоя, а след това се яви с голямо забавяне на пресконференцията. Той отрече да е подавал оставка, но намекна, че това може да се случи след срещата му с ръководителите на федерацията.

"Закъснях, защото исках да обърна внимание на всеки футболист. Резултатът е много разочароващ. Мачът потвърди, че бяхме напълно способни да победим и да се класираме за световното първенство. Гордея се, че работих с толкова велики шампиони. Надявам се младите да станат такива след време. Извинявам се за резултата, но не и за усилията, които положихме. От дълги години съм във футбола и знам, че резултатът е най-важното. Сега не е време да коментираме дали ще подам оставка. Ще обсъдя темата с президента на федерацията', заяви Вентура.

Вентура застана начело на Италия след Евро 2016, заменяйки Антонио Конте. На 69-години, той стана най-възрастният селекционер на Скуадра адзура за всички времена.

Под негово ръководство тимът стартира с 5 победи в първите си 6 мача от квалификациите, но загубата от Испания с 0:3 означаваше второ място в групата и отиване на бараж. Още преди него Вентура често беше критикуван за избора на схема и пренебрегването на определени играчи. След поражението с 0:1 в Швеция, италианците бяха длъжни да обърнат нещата в своя полза в реванша на "Сан Сиро", но мачът завърши без голове.

В цялата си 31-годишна кариера Вентура има единствено трофея за шампион на Серия С1 с Лече през 1996 година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация