Джанлуиджи Буфон се сбогува емоционално с футбола

08:06
Джанлуиджи Буфон се сбогува емоционално с футбола

Вратарят Джанлуиджи Буфон обяви края на кариерата си в националния тим на Италия след рекордния мач №175 с екипа на Скуадра адзура, точно 20 години и 15 дни след дебюта си. Италианците завършиха 0:0 с Швеция на реванша в баража и след загубата с 0:1 в първата среща пропускат световно първенство за втори път в историята след 1958 година, когато финалите се проведоха в Швеция.

Буфон утеши плачещите си съотборници, а след това показа феърплей и побърза да поздрави шведските национали за продължаването им напред към Мондиал 2018 в Русия. Накрая вратарят не сдържа сълзите си на раздяла с националния тим.

"Разочароващо е", промълви 39-годишният вратар пред камерите на "Rai Sport". - Жалко е, че последният ми мач за Италия завърши по такъв начин. Жалко е не за мен, а защото не направихме това, което очакваха от нас сънародниците ни."

"Не можем да говорим за никакво подценяване. Всички, които са играли в подобни мачове, знаят колко е трудно да се преодолее пасив от един чист гол. Сигурно е, че не показахме най-добрия футбол, на който сме способни. Липсваше ни енергия и острота, за да вкараме гол, но шведите играха по подобен начин в Стокхлом, а постигнаха резултат, който ги устройваше. В тези два мача всичко се реши от отделни ситуации, в които, за съжаление, късметът не беше на наша страна", обясни Буфон.

"Бъдещето на италианския футбол е добро, убеден съм. Ние имаме гордост и решителност. Винаги сме се изправяли след тежки поражения, ще го направим и сега. Аз напускам отбора, но той може да разчита на изключително талантливите Джанлуиджи Донарума и Матия Перин. Благодаря на всички футболисти, с които съм играл заедно. Искам да прегърна специално Джорджо Киелини, Андреа Bардзали и Леонардо Бонучи. С тях бяхме рамо до рамо повече от 10 години. надявам се заедно да сме били добър пример за младите", продължи развълнуваният страж.

На въпрос, свързан с отговорността на селекционера Джампиеро Вентура за провала, Буфон отговори: "Във футбола побеждаваш като отбор и губиш като отбор. Вината за лошите резултати е обща. Треньорът е част от отбора."

Световното в Русия щеше да е шесто в кариерата на Буфон и така той можеше да стане едноличен рекордьор, задминавайки германеца Лотар Матеус и Антонио Карбахал, които също имат по пет участия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация