Почина Наим Сюлейманоглу

14:48
Почина Наим Сюлейманоглу

Олимпийският и световен шампион във вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу почина на 50-годишна възраст, съобщи турското издание "Хюриет". Сюлейманоглу претърпя успешна чернодробна трансплантация в началото на октомври, но е издъхнал днес в болница Аташехир в Истанбул.

За здравословните проблеми на бившия щангист се разбра в края на септември, когато той по спешност бе приет в интензивното отделение на една от най-големите болници в Истанбул. Сюлейманоглу бе поставен в медикаментозна кома, защото черният му дроб е спрял да работи, а диагнозата бе напреднал стадий на цироза. Щангистът имаше нужда от спешна трансплантация на черен дроб и тя бе извършена на 6 ноември, като донор бе близък приятел на Сюлейманоглу, а лекарите съобщиха, че всичко е преминало добре. От състоянието на олимпийския шампион се интересуваше и президентът на Турция Реджеп Ердоган, по чието нареждане бе сформиран медицински щаб от най-добрите специалисти в страната.

Наим Сюлейманоглу е роден в България преди 50 години, но от средата на 80-те години на миналия век се състезава за Турция. За нашата родина той печели две световни титли, а по-големите му успехи са за Турция. За южната ни съседка е печелил три олимпийски титли, пет световни и две европейски. Има и един бронз от шампионат на Стария континент, спечелен в София през 2000 година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация