Любо Пенев: Кандидатирам се за президент на БФС

22:19
Любо Пенев: Кандидатирам се за президент на БФС

Любослав Пенев говори относно кандидатурата си за президент на БФС. "Ел Голеадор" каза пред bTV, че сега е времето да се "покаже". Той първо заяви, че бившите му колеги от златното поколение "не са управлявали неправилно и са имали плюсове", а малко след това добави, че ако не вземе властта, "оставаме с това катастофално управление".


Припомняме, че Любо напусна дубъла на Валенсия, за да се хвърли в битка за президентския пост в БФС. През лятото на 1999 година по подобен начин той напусна Селта, за да свали от власт Илия Павлов в ЦСКА, но се задържа като бос в Борисовата градина само няколко месеца преди клубът да бъде поет от Васил Божков. Малко по-късно Пенев се завърна на терена.


"Какво искам да кажа на хората? Ще им кажа доста неща. Тук съм да се кандидатирам и да бъда за президент на БФС. Време е да се покажа, сега е моментът. Отсъствах известно време, преглеждах пресата, сега съм си в България. Дано да има регистър БФС и да ми приемат документите. Положително съм настроен, не говорим за вендета и т.н. Не съм нападал никого, просто се защитих, говоря за изказванията ми преди три години. Искам да съм президент на БФС, за да са пълни стадионите, националният отбор да е в топ листата, да се класира за европейско и световно първенство, клубовете да играят в Шампионска лига, Лига Европа.


Мисля, че е време за кардинална промяна - 12 години плюс две се показа, че този модел на управление не е печеливш. Не визирам никой конкретно, визирам като цяло шапката на управлението. Много неща бих направил различно - ДЮШ, различна методика, нашите отбори се представят по начин, който не им отговаря на качеството. Един силен отбор - Лудогорец, не е достатъчен.

Няма да давам жокери с кои хора ще работя, но има хора, които са подготвени. Със сигурност ще има големи промени. Във футбола трябва да има хора с пари, това е задължително. Зад мен няма конкретни личности, конкретен отбор. Не знам от кой ще получа подкрепа и от кой - не. Всеки клуб има един глас. Много клубове ще ме подкрепят, сигурен съм. Всеки, който иска промяна.


Дали бих поканил Димитър Бербатов в екипа ми? Бербатов, Стилиян Петров, Краси Балъков, това са прекрасни футболисти, прославили България в чужбина. Защо да не ги поканя в моя екип, защо не. Въпрос на разговори е. Искам да приложа европейски модели, трябва да ги приложим тук.

Основното правило е да се спазват правилата. Има правила и се спазват от всички отбори - силни, слаби. Правила! Аз ще ги променя нещата. Късно е да се променя, раздават на хората топки отпреди 10 години, мрежи отпреди 20 години. Плашат хората, че като дойде Любо, всички ще си тръгнат. Няма такова нещо. Тези, които работят за каузата, ще останат. Според мен футболът трябва да е един от приоритетите за държавата.


Христо Стоичков? В добри отношения съм с всички. Нямам проблем с всеки един да седна и да поговоря. Не е невъзможно да седна с Ицо да поговоря, макар че не знам какви са неговите ангажименти в момента. Нямам проблем с никой. За мен е по-добре датата да е по-далечна, за да имам повече време да се подготвя. Надявам се всички клубове да започнат да гласуват по съвест. Има клубове фантоми. Присъстват в регистъра, не са заличени - клубове фантоми, клубове, които не практикуват дейността футбол. Това, разбира се, са капани. Ще бъдат взети мерки това да не бъде допуснато.


Темата за националния селекционер трябва да бъде оставена малко в бъдещето. За съдийството имаме кадърни хора, не намирам за правилно един чужденец да се намира на заплата в БФС и да коментира непрекъснато. Той ги хвали, те си казват, че са сбъркали, той е спуснат от УЕФА или не знам откъде. Имам рецептите. Мисля, че имаме добри бивши международни съдии за тази работа.

За "черното тото" чувам много неща, но не знам. Знам това, което се пише по пресата. За двата клуба с името ЦСКА не съм запознат в детайли. Чета, но не знам - и това е тема за бъдещето. Тези въпроси не са към мен. Мен ме интересува БФС. Дебат с Борислав Михайлов? Не е невъзможно, интересна идея, но да не си остана сам в студиото.


Ще има и много корекции в таксите, които плащат отборите на БФС - било членски внос, било за провеждане на мачовете и т.н. Няма да кажа всичко днес и не е случайно. Българският футбол има голям потенциал, следват и други разговори. Нахвърлих доста сериозни неща, ние сме сериозни хора, поне се имам за средно интелигентен, поне.

В никакъв случай Боби и другите не са направили само лошо. Отлични футболисти, познаваме се добре с всички от тях. Не са управлявали неправилно в никакъв случай, със сигурност имат плюсове, но този модел на управление не дава резултат. Чака ни много работа, но не се плаша - аз съм много смел! Имам много приятели, усещам подкрепа. Враговете имат за цел да спечелят този мандат, аз имам за цел да променим абсолютно всичко в БФС - ако не всичко, то почти всичко.


Средствата от ФИФА и УЕФА ще бъдат много повече. Говоря за много, имам ги записани - тежки милиони, милиарди. Чух, че се тиражира сега в пресата, че по линия на отбора, който играе сега в Европа, ще идват пари от Европа. Защо сега го казват? Получени са март, защо сега ги дават? Ако не спечеля, оставаме си с тези хора, оставаме си с това катастрофално управление и си продължаваме.

Скоро очакваме да станем колония, ще видим на коя държава, сигурно на някоя от Южна Америка - гледам по 11 чужденди. Бях селекционер, те ми викат, че не ходя на мачове - какво да видя като ходя?


Последният ми мач в България може би е като национален селекционер - дузпи, стреляме нагоре, страшно много, още търсим топката. Още не съм се виждал с Димитър Пенев. Редно е нашите привърженици да го обичат, защото направи много за националния отбор. Какво е за мен България? Това ми е родината, аз съм израснал тук", каза легенарният нападател.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Redbula
04.12.2017 10:45

Сега да започна с това че съм Левскар ,но на черното немога да кажа бяло.По времето на Пената националния отбор изглеждаше най-добре.Явно може да работи или мотивира нз.До вчера си мислих че това е правилния избор за президент на БФС ,НО-ГОЛЯМО НО-Вчера го гледах в 120 мин излязал нашия да каже че се кандидатира и избяга отговора на 99% от въпросите към него.Много мишкарско.Питат го какво ще направиш-въшеда правила.Какви правила?-Мисли 1 мин и вика това правилата да се спазват. Питат го селекционер на националния чужденец или българин? -Няма да кажа... ЕЕЕЕ баси кандидатурата.Нормално е да ти задават въпроси и ти да отговаряш ,а не само да си правиш ПР на гърба на Бербо,Стенли и Стоичков