Адриан Андреев ще тренира с таланти от цял свят

12:10
Адриан Андреев ще тренира с таланти от цял свят

Младите надежди на българския тенис Адриан Андреев и Гергана Топалова са одобрени да бъдат част от отбора за млади таланти на Международната тенис федерация /МТФ/ за турнирите в Австралия.

Припомняме, че вчера Адриан Андреев постигна изключителен успех, след като триумфира с титлата на сингъл на престижния турнир „Eddie Herr“ в САЩ. Елитната надпревара за юноши и девойки до 18 години е от първа категория на ITF.

Във финалната среща българският талант победи повече от убедително топ поставения в схемата Тимофей Скатов от Русия с 6-4, 6-1. Така Андреев нареди името си до това на Григор Димитров, който стана победител в "Еди Хер" през 2005 г.

Преди това Андреев вдигна и трофея на двойки, печелейки финала заедно с партньора си Киинан Майо от САЩ. Двамата се наложиха с 2-1 сета над осмите поставени Алан Рубио Фиерос (Мексико) и Достанбек Ташбулатов (Казахстан).

Инициативата, от която ще бъдат част Топалова и Андреев, е финансирана от фонда за развитие на Гранд шлем държавите. През годините помощ от него са получили десетки млади тенисисти, сред които личат имената на шампионите от турнири в Голeмия шлем – Густаво Куертен, Ли На, Виктория Азаренка и Елена Остапенко. Избирането на състезатели в престижния отбор става възможно с покриването на редица критерии от тяхна страна. Отборите са съставени от четири девойки и четири юноши.

По настояване и лична молба на президента на Българска федерация по тенис и член на Борда на Директорите на Международната тенис федерация Стефан Цветков, в отбора бе включен и Адриан Андреев, с което МТФ направиха изключение отвъд предварително приетата бройка.

Нашите надежди ще трябва да пристигнат в Австралия на 6 януари. От 7 до 12 януари Топалова и Андреев ще имат подготвителен лагер. От 13 до 18 януари всички състезатели от отбора ще участват на турнира от категория 1 в Траралгон, а в следващата седмица и в юношеската надпревара на Аустрелиън Оупън.

Основното финансиране на проекта е от Фонда за развитие на Гранд шлем нациите, който в последните години увеличава подкрепата си за най-обещаващите таланти от целия свят. През изминалата година Виктория Томова също бе част от проект за подпомагане на Фонда на обещаващи състезатели. Основната цел на подкрепата е наличието на играчи в топ 100 на мъжката и женската ранглиста от възможно най-много държави. За първи път ще има подобен отбор за турнирите в Австралия. Благодарение на добрата работа на БФТ с отдела за развитие на световната централа, в последните години се увеличи подкрепата за развитието на българските тенис таланти. Сумата, инвестирана от Фонда в развитие на състезатели и подобни проекти през 2017 г., е 3.1 милиона щатски долара.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация