Байерн подчини Дортмунд в Мюнхен (видео)

23:58
Байерн подчини Дортмунд в Мюнхен (видео)

Байерн (Мюнхен) надви с 2:1 считания си за най-голям съперник в Германия Борусия (Дортмунд) в осминафинална среща от турнира за купата на страната, с което си улесни задачата за постигането на дубъл.


Пред собствената си публика на "Алианц Арена" нахъсаните играчи на Юп Хайнкес отнесоха съперника през първото полувреме, но му вкараха два гола - чрез Жером Боатенг (12') и Томас Мюлер (40'), като освен това удариха две греди и направи куп пропуски.


След почивката обаче гостите се върнаха в двубоя с попадение на Андрий Ярмоленко в 77-ата минута, а в края бяха на крачка от изравняването.


Байерн така подхвана съперника още с първия сигнал, че пред вратата на Роман Бюрки се изви торнадо. Още в 3-ата минута Артуро Видал нацели напречната греда, в 6-ата малко не стигна на Хамес Родригес да открие, а в 8-ата Роберт Левандовски пропусна сам срещу стража. В 11-ата вратарят на Дортмунд отрази мощен шут на Рибери.


Секунди след това имаше поредно центриране в наказателното поле и Никлас Зюле засече и кълбото пак се спря в гредата, но при добавката Боатенг беше по-точен - 1:0.


Голът успокои страстите, но Байерн продължаваше да е пълен господар на терена. Борусия изпитваше такива трудности, че нямаше удар към вратата до 34-ата минута.


Тогава треньорът Петер Щьогер смени постройката си на игра от такава с петима защитници към такава с четирима, изваждайки Марк Бартра за сметка на Махмуд Дахуд.


И само секунди по-късно акция по крилото завърши с центриране в наказателното поле, където Андрий Ярмоленко вече виждаше как изравнява, но точно пред голлинията се намеси Дейвид Алаба, който изчисти с глава.


Това обаче се оказа изолиран случай и в 40-ата минута Мюлер нанесе втори удар по амбициите на Борусия, матирайки защитата за 2:0.


Баварците започнаха устремно и второто полувреме и секунди след началото му Хамес можеше да направи 3:0.


В 50-ата Мюлер почти беше вкарал още веднъж, но Бюрки протегна крак и отрази.


В 51-ата минута вестфалци поискаха дузпа за игра с ръка на Йошуа Кимих, но арбитърът прецени, че не е имало умисъл в действията му.


Гостите надигнаха глава и вече все по-често опитваха атаки. Така в 57-ата минута Шинджи Кагава се оказа непокрит в наказателното поле, но от удобна ситуация не уцели рамката.


В 61-ата минута Юп Хайнкес замени Рибери, като при излизането си от терена французинът беше поздравен от доста от съотборниците си, което приличаше на сбогуване. Договорът на техничаря изтича в края на сезона и засега от клуба не са казали, че ще го продължат.


Три минути по-късно Левандовски и Видал се разминаха с топката на празна врата.


В 69-ата скучаещият до момента Свен Улрайх се намеси, за да спаси коварен удар на Марцел Шмелцер, който беше напът да се превърне в едно от най-красивите попадения на турнира.


Борусия все пак стигна до гола, когато в 77-ата минута Кагава майсторски сложи кълбото на главата на Ярмоленко и Улрайх не съумя да отрази.


Гостите нямаха какво да губят и атакуваха с всички сили. В 86-ата "Алианц Арена" "замръзна" след тупалка на Андре Шюрле, като топката за малко не влетя в мрежата.


Последният критичен момент за Байерн беше в добавеното време, когато резервният централен нападател на Борусия Александер Исак като по чудо не изравни.


БАЙЕРН - БОРУСИЯ (Д) 2:1


1:0 Боатенг (12)
2:0 Мюлер (40)
2:1 Ярмоленко (77)

Съставите


БАЙЕРН: Улрайх, Кимих, Зюле, Боатенг, Алаба, Мартинес, Видал, Хамес, Мюлер, Рибери, Левандовски


БОРУСИЯ (Д): Бюрки, Сократис, Бартра, Топрак, Толиян, Вайгъл, Кагава, Шмелцер, Герейро, Пулишич, Ярмоленко

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация