"Гардиън": Меси е номер 1 в годината на Реал

12:21
"Гардиън": Меси е номер 1 в годината на Реал

Традиционно в края на всяка година "Гардиън" определя 100-те най-добри играчи на изминалите 12 месеца в света. 169 футболни експерти от 63 държави дават своя вот, като в допитването участват и някои от най-тачени-те журналисти. Класацията се провежда за шести път, като в първото й издание през 2012-а на върха бе Лионел Меси, а Роналдо остана втори. Аржентинецът бе определен за най-добър също през 2013-а и 2015-а, а звездата на Реал Мадрид завоюва първото място миналата година и през 2014-а. Сега двамата отново са на челните две позиции, но в анкетата на авторитетното английско издание се получи обратен резултат на този, който доведе до връчва-нето на "Златната топка" на CR7.

20. Серхио Агуеро . Ман сити. 29 Г.- Сегашното изобилие от брилянтни нападатели в Ман Сити вероятно създава усещането, че Агуеро вече не е от съществено значение, както в предишните сезони. Ето защо той пада от 11-о на 20-о място в класацията. През тази кампания във ВЛ той 4 пъти бе на резервната скамейка и дори не записа минути в тези срещи. Аржентинецът обаче си остава феноменален голмайстор, а от ноември насам е статистически най-добрият реализатор в историята на Сити.

19. Марсело . Реал М, 29 Г- Бразилецът попадна за трета поредна година в Идеалния отбор на ФИФА за сезона. Това беше нова звездна година за левия краен защитник, който помогна на Реал Мадрид да защити трофея си в Шампионската лига. Новият договор, който подписа през септември, е признание за статута му на една от най-влиятелните фигури в клуба, макар Марсело да бе избран за изкупителна жертва за бавния старт на текущия сезон.

18. Антоан Грийзман . Атлетико М, 26 Г.- Пропадането на французина от 4-о място до 18-ата позиция говори достатъчно за извисяващите стандарти, които той постави преди година след чудесни представяния за клуба и страната си. формата на Грий-зман през 2017-а е скромна в сравнение с това, на което е способен. Спекулациите за напускане на Атлетико Мадрид няма да изчезнат, а той и неговите последователи вероятно следват максимата, че формата е временна, а класата вечна.

17. Нтоло Канте Челси, 26 Г.- Халфът пада с една позиция, въпреки че динамиката му в по-лузащитата на Челси бе ключова за спечелената титла във Висшата лига. Това бе и втора поредна за него, след като през 2016-а с Лестър също бе на върха в най-интересното първенство в света. Антонио Конте, макар да призна, че в играта на Канте липсва блясък, предложи "всеки треньор да признае, че НТоло заслужава "Златната топка". Е, може би италианецът малко прекали...

16. Джиджи Буфон, Ювентус. 39 Г.- Само едно каменно сърце може да не трепне при гледката, когато стана ясно, че Буфон повече няма да носи фланелката на Италия след провала с Швеция. Въпреки че краят на кариерата му е близо, той си остава блестящ както винаги. Големият въпрос е дали ще може Джиджи да вдъхнови любимия си Ювентус за успех в Шампионската лига, като по този начин да запълни единствената си празнота в колекцията му от медали. "Али-луя" за един достоен посланик на спорта!

15. Луис Суарес, Барселона. 30 Г.- Най-тъмните прогнози за Барселона след напускането на Ней-мар не се оправдаха, а една от причините е Луис Суарес. В началото на 2017-а той отбеляза своя гол номер 100 за каталунци-те. Този сезон уругваецът започна малко по-слабо, но не трябва да пренебрегваме значението на неговата всестранна игра. Суарес направи доста жертви, но малцина могат да се сравняват с неговата интензивност и сила.

14. Пауло Дибала, Ювентус. 24 Г.- Следващият Лео Меси? Дибала помоли журналистите да не го сравняват с неговия сънародник преди 1/4-финала в ШЛ срещу Барселона. В двубоя обаче бижуто на бианконерите вкара 2 гола за 3:0 срещу каталунците и даде нов повод сравненията да продължат. В началото на тази кампания пък Дибала реализира 12 гола в първите си 8 мача за Ювентус и е лидерът на Старата госпожа.

13. Единсон Кавани, Пари СЖ. 30 Г.- Напускането на Ибрахимович преди година най-после даде възможност на Кавани да играе централна роля в ПСЖ. Уругваецът се отблагодари по най-добрия начин и завърши 2017-а с 53 гола в 62 мача на клубно и национално ниво. След като се изкачи с цели 34 места в класацията тази година, въпросът е дали Кавани ще може да пробие в Топ 10 през 2018-а. Вероятно всичко ще зависи от това докъде ПСЖ ще стигне в ШЛ.

12. Иско, Реал М. 25 Г.- Годината ще бъде запомнена със скока, който направи Иско към величието. Под ръководството на Зидан нещата за плеймейкъра се подредиха, а неговата форма във втората половина на миналия сезон направиха така, че отсъствието на Гарет Бейл в редиците на Реал да не се усеща. Най-хубавото е, че Иско на моменти показва проблясъци на играча Зидан, а приносът на 25-годишния халф за успешната година на кралете е огромен.

11. Серхио Рамос, Реал М. 31 Г.- Спасителят, капитанът, лицето на Реал Мадрид. Отбранителните способности на 31-годишния защитник на Белия балет не са нещо ново, но през 2017-а той изглеждаше по-жизненоважен за отбора от всякога. Рамос вкара редица голове, с koumo помогна на Реал да защити трофея си 8 Шампионската лига и да спечели Примера за първи път от 59 години!

10. Еден Азар, Челси. 26 Г.- Белгиецът е творческото вдъхновение на Челси за спечелените 2 титли от Висшата лига в последните 3 години. Азар става все по-безмилостен пред гола, което е добавка към другите му силни оръжия, с които разполага. Антонио Конте пък го предизвика да разбие до-минацията на Роналдо и Меси, когато става дума за "Златната топка": "Той има свещен огън в себе си, има волята да спечели всеки мач. Това означава, че е достигнал нивото на най-добрите".

9. Тони Kpooc, Реал М. 27 Г.- Германецът е огромен фен на Роби Уилямс, но това не означава, че не е готин, най-малкото на терена. Реал се превърна в по-техничен и контролиращ отбор, така че Кроос има все по-централна роля. Халфът бе с ключово значение за първия дубъл на кралете от 59 години насам. Точност е думата, която го определя най-добре. Кроос има елегантна ефективност за всичко, което прави, и логично се изкачва с 12 позиции в класацията.

8. Килиан Мбапе, Монако/ПСЖ. 19 Г.- Ако 2017-а трябва да принадлежи на някого, извън Меси и Роналдо, то това безспорно е Мбапе. французинът започна годината като сензация в Монако, а през лятото се превърна в най-скъпия тийнейджър в историята на футбола след трансфера си в ПСЖ срещу 180 млн. евро. Анализаторите го сравняват с бразилеца Роналдо и Тиери Анри заради атакуващата му сила, така че очакванията са големи. Единственият друг тийнейджър в Топ 100 е Пулишич (77), така че попадането на Мбапе в десетката свидетелства за качеството на взривното му пристигане сред елита на този велик спорт.

7. Роберт Левандовски, Байерн. 29 Г.- Талисманът на Байерн има 53 гола 6 55 мача през годината за клуба си и националния отбор на Полша. Нападателят стана първият играч, който вкара цели 16 гола в квалификационната кампания за страната си, а поредната титла от Бундеслигата е награда за човек, който от 2011-а насам вкарва по 1 или повече попадения на сезон. В която и« да е друга ера той може да бъде претендент за първото място, но както той призна в едно интервю: "Присъствието на Меси и Роналдо винаги е ограничавало шансовете ми".

6. Лука Модерич, Реал М 32 Г. - Дали Модрич се подобрява с напредване на годинките, или просто блясъкът му се приема за даденост? Това е неговото първо появяване в Топ 10, но влиянието му върху мачовете на Реал и Хърватска е огромно. Почти невъзможно е да намерите друг играч, който знае кога темпото в двубоя има нужда от ускоряване или забавяне. Лука се разписа само веднъж за Реал през 2017-а, което обяснява защо често не попада сред заглавията, но кралете биха били много по-различен отбор без него. Разбира се, в негативна посока...

5. Хари Кейн, Тотнъм. 24 Г.- Когато Гуардиола нарече Тотнъм "Тимът на Хари Кейн", от клуба от Северен Лондон реагираха гневно. Донякъде обаче Пеп беше прав, а няма съмнение, че талисманът на шпорите може да надхвърли възможностите на своя отбор. 24-годишният нападател вече изрази желанието си да съперничи на Меси и Роналдо, а това, че се превърна в най-резултатния играч на 2017-а, е първата стъпка към изкачването на тази планина. 56 гола в 52 мача на клубно и национално ниво за 2017-а - когато статистиката говори, и боговете мълчат.

4. Кевин Де Бройне, Ман Сити. 26 Г.- В Манчестър Сити белгиецът се превърна в един от най-креативните халфове в света. "Той е световна класа, защото може да направи всичко", казва Пеп Гуардиола. Едва ли може да намерите по-добър диригент в средата на терена от него през 2017 г. През 2014-а Моуринъо обясни, че е продал Де Бройне във Волфсбург, защото "е малко дете, което постоянно мрънка, плаче и иска да си ходи". Сега, 3 години по-късно, може би лондончани са тези, които трябва да плачат и да съжаляват, че са изпуснали подобно бижу.

3. Неймар, Барселона/ПСЖ, 25 Г.- Най-скъпият играч в историята на футбола и човекът, смятан от мнозина за следващия световен феномен след Меси и Роналдо. 2017-а за Неймар ще остане в историята като годината на хода, който взриви футболната общественост. Преминаването в ПСЖ срещу 222 млн. евро провокира нови дебати за връзката между големите пари и спортните добродетели. Статутът на бразилеца в проекта ПСЖ обаче е огромен. Напускането на тризъбеца Меси-Суарес-Неймар натъжи много хора, но нападателят имаше явно огромен проблем с оценяването в каталунския клуб. Без съмнение той вероятно се наслаждава на факта, че Барса миналата година в груповата фаза на ШЛ имаше 20 гола, а сега само 9. Тенденцията в ПСЖ пък е обратна - французите този сезон вкараха 25 пъти в турнира, а преди година - само 13. Забележителното е, че само на 25 години Неймар вече е близо до мач номер 100 за Бразилия. Той отново ще бъде посланикът на страната на Мондиал 2018 следващото лято.

2. Кристиано Роналдо, Реал М. 32 Г.- Онези, които се съмняваха, че на 32 г. най-добрите дни вече са зад талисмана на Португалия, получиха своя отговор. Роналдо продължава да поставя нови стандарти. Няколко дни след като стана първият играч, който се разписа във всеки мач в груповата фаза на Шампионската лига, той спечели рекордната си пета "Златна топка" (б.р. - Меси също има 5). Това бе седма поредна година за Роналдо, в която той вкара поне 50 попадения! След като вдъхнови Португалия за триумф на Евро 2016, сега целта на Кристиано е да изведе своята страна до нещо невиждано и на Мондиал 2018. Преди това обаче има интригуващ сблъсък в осминафиналите на най-комерсиалния клубен турнир - Реал Мадрид -ПСЖ. Там той ще се изправи срещу двама от играчите, които са натоварени със задачата един ден да вземат мантията му - Неймар и сензацията Мбапе.

1. Лионел Меси, Барселона. 30 Г.- Меси записа само 4 гола и нито една асистенция в седемте си мача за Аржентина през годината, но 3 от тях дойдоха в решаващата квалификация срещу Еквадор в Кито, с която гаучосите си осигуриха място на Мондиал 2018. "За щастие най-добрият играч в света е аржентинец - заяви след срещата селекционерът Сампаоли, а след това допълни: - Лионел не дължи Световната купа на Аржентина, футболът дължи Световната купа на Меси. Той е най-добрият в историята". Със сигурност годината не е най-добрата възможна за Бълхата. Барса завърши на второ място в Примера и отпадна от ШЛ на 1/4-финалите. Единственият трофей бе Купата на краля. Но все пак той блестеше, записа ^ повече голове и асистенции от Роналдо през календарната година, при това с удобна разлика. През ноември пък подписа страхотен договор с каталунците и ще остане на "Hoy Камп" поне до 2021-а. Гласовете на 169-те футболни експерти бяха много близки, но в крайна сметка Меси с малко изпревари големия си враг Роналдо и е номер 1 в света на футбола за 2017-а!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация