Любо Пенев представи екипа и стратегията си за управление на българския футбол

15:12
Любо Пенев представи екипа и стратегията си за управление на българския футбол

"В Изпълкома няма да има президенти, собственици и хора, които са част от управителното тяло на клубовете. Това е конфликт на интереси. Така работата става още по-сложна, но това не ни плаши", обяви кандидатът за президент на Българския футболен съюз Любослав Пенев на пресконференция днес. 

Бившият национален селекционер представи своя екип и стратегията си за управление на футболния съюз. Общото събрание на БФС, на което ще бъде избран президент, ще се състои на 16 февруари в София.

"Ще се върна малко назад във времето, когато станах национален селекционер. Тогава говорех, че сме на дъното. Вече не сме на дъното, а на дъното на дъното. Така работата става още по-сложна, но това не ни плаши. Поемайки националния отбор аз обещах, че ще се работи и това се случи. Ние се показахме на повърхността, но за съжаление управляващите в БФС изхвърлиха този труд на боклука. В целия свят футболът се развива, но не и в България. Тук отиваме надолу, стремглаво надолу", каза Пенев на пресконференция в БТА днес.

В екипа на бившия национал влизат бившият играч и ръководител на Левски Пламен Илиев, финансистът Любомир Дацов и адвокат Радостин Василев. "В този момент БФС е една пирамида, която е обърната с върха надолу. Аз и моят екип смятаме да променим изгледа на тази пирамида и да я обърнем с върха нагоре. Това ще стане с много труд и работа на целия ни екип. Аз съм колективен играч и ще разчитам на екипа. Във всеки един отдел ще има професионалисти, финансисти, юристи, спортни директори, административни директори. Хора, които са висококвалифицирани и отговарят на изискванията. Искам да уточня, че зад мен не стои абсолютно никакъв кръг. Зад мен и с мен са част от екипа и никой друг".

"Това, за което говоря, е един изключително сериозен и професионален проект. Този проект ще бъде съставен от 3 части – краткосрочна стратегия за 3 години, средносрочна за 7 години и дългосрочна стратегия за 10 години. Чувам, че в момента се подготвя проект от сегашните управляващи за 4 години. За къде ще стигнат тези 4 години? Та те изминаха 12 години, че даже плюс още 2, а се хвалим само с една база", обясни Пенев.

Той изрази изненада, че все ЦСКА все още не е изразил своята позиция по битката за БФС и благодари на феновете за подкрепата. "В продължение на години и месеци слушам някакви неща от хора, които в момента ги няма или не взимат участие. Не е лошо и апелирам да започнат да се показват. Учудвам се на един отбор като ЦСКА, който още не е изразил своята позиция. За феновете ясно - точна позиция, за което съм им благодарен. Сега е битката. Който иска да помага и да е част от промяната, да се покаже, да участва и да помага, но честно и демократично. Стратегията, за която говоря, е съставена от компоненти – детско-юношеска школа; аматьорски и професионален футбол; инфраструктура; правен и финансов контрол; евро проекти и евро програми; маркетинг, съдии, система за видео наблюдение и така нататък".

"В Изпълкома няма да има президенти, собственици и хора, които са част от управителното тяло на клубовете. Това е конфликт на интереси. Ще има корекция в таксите, които ще бъдат редуцирани или премахнати. Ще се опитам да се срещна с абсолютно всички клубове, с които да проведа един открит диалог. Ще има електронно картотекиране, за да се избегне даването на излишни пари, пътуването, както и загубата на време".

Пенев призова спортния министър Красен Кралев да не взима страна в битката за президентския пост. "Ще държа БФС да си партнира и да работи с държавата. Ние сме част от държавата. Искам да кажа на министър Кралев да не взима страна. Наблюдавах много добре церемонията за „Футболист на годината“. Кралев представлява държавата, а не трябва да агитира. Не се прави така и не по този начин. Той е излъган, подведен, но това е нормално, когато липсва контрол. Ще поискам от държавата един парцел за нов стадион. Имаме нужда от такова съоръжение. Не може националният отбор да си плаща такси и наем за тренировки и мачове. Чужденците в първенството – ограничения. Ако нашите отбори са пълни безразборно с чужденци, кога ще ги видим нашите момчета, нашите българчета? Искам нашият продукт да бъде на висота. Шампионът от последните години в България какъв принос има към националния отбор? Каква школа има? Нямам нищо лично, но тук съм, за да се изгради български футбол", коментира той.

Бившият национален треньор заяви, че представители на БФС купуват гласове на делегатите на Общото събрание. "Представители на БФС обикалят страната и заплашват дадени структури. Спонсорират се гласове, клубове, делегати за по 300-400 лева? Толкова ли струва един вот? Толкова ли струват нашите деца? Толкова ли струва един отбор? Заключението ми е, че тези хора, които управляват повече от 12 години са неподходящи. Аз искам да построим небостъргач, а не пет етажна сграда. Нашият футбол е ръждясал. Той има нужда от тежка реформа и сега е моментът. Ред, дисциплина и организация – това е моят начин. Който не си е намерил съвестта, е хубаво да си я потърси. Не казвам, че трябва да гласувате за мен, а да го направите по съвест. Гласувайте по съвест, защото този футбол трябва да тръгне нагоре", завърши Пенев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

balkanski
12.01.2018 11:36

че кой ли ще да е този ръководител от Левски Пламен Илиев