Возняцки завоюва историческа първа титла от Шлема след спиращ дъха финал в Мелбърн

13:46
Возняцки завоюва историческа първа титла от Шлема след спиращ дъха финал в Мелбърн

Поставената под №2 Каролин Возняцки завоюва първа в кариерата си титла от Големия шлем, побеждавайки водачката в световната ранглиста Симона Халеп в три сета в изключително зрелищен и стойностен финал на Откритото първенство на Австралия.

Датчанката надделя над румънката със 7-6 (7-2) , 3-6, 6-4 в страхотна битка на „Род Лейвър Арина“, която продължи 2 часа и 50 минути и може да се определи като едно от най-качествените противопоставяния в женския тенис в последното десетилетие.

Возняцки спечели уверено стартовия си сервис гейм в срещата, след което направи пробив и го затвърди, повеждайки с 3-0. Халеп след това взе първия си гейм в срещата на нула, а после успя да върне пробива в последния момент – при 3-5 тя поведе с 40-0 и реализира третия брейкбол в гейма. Повече грешки двете тенисистки не допуснаха и съдбата на сета бе решена в тайбрек. Возняцки поведе с 6-2 с два минипробива и оползотвори първия сетбол, спечелвайки частта за 50 минути. В нея зрителите видяха страхотни разигравания и отличен тенис, достоен за финал от Големия шлем. Оспорваната битка продължи и във втория сет, но в средата му Халеп видимо изпитваше умора и все по-трудно се придвижваше на корта. Въпреки това в осмия гейм именно тя реализира пробив и поведе с 5-3, а в ответния гейм навакса изоставане от 15-40, в дюса спаси още един брейкбол и в крайна сметка взе гейма си и изравни резултата в сетовете.

умънката в тази част реализира единствената си възможност за пробив, а Возняцки пропиля цели седем. Третият сет започна след десетминутна пауза и първият гейм в него бе спечелен от подаващата датчанка, която след това направи и пробив за 2-0, но Халеп успя да го върне веднага в пореден маратонски гейм, сражението в който продължи близо 13 минути. Возняцки отговори с пробив на нула за по-малко от минута и дръпна с 3-1, но и този път не успя да го затвърди – 3-2. Халеп взе следващия си сервис гейм и изравни 3-3, а после поведе с 4-3, но този път пък тя бе пробита и загуби преднината си. Возняцки след това спечели подаването си и направи решителна стъпка към крайния успех – 5-4. Датчанката стигна до шампионска точка в десетия гейм и я оползотвори, за да стигне до най-големия триумф в кариерата си. И за двете това бе битка за първа титла от Големия шлем. Возняцки досега бе загубила два финала на Ю Ес Оупън (2009 и 2014), а Халеп също две, но на Ролан Гарос (2014 и 2017). Резултатът в противопоставянето между двете стана 5-2 в полза на скандинавката.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация