Маестрото грабна юбилейната 20-а титла от Големия шлем (видео)

14:03
Маестрото грабна юбилейната 20-а титла от Големия шлем (видео)

Неостаряващият ветеран Роджър Федерер за юбилейния 20-и път стана победител в турнири от Големия шлем. Маестрото победи много трудно Марин Чилич в пета сета 6:2, 6:7 (5:7), 6:3, 3:6, 6:1 и за шести път завоюва титлата на Откритото първенство на Австралия.

36-годишният Федерер стана третият шесткратен шампион в история на Аустрелиън Оупън след Рой Емерсън (1961, 1963-1967) и Новак Джокович (2008, 2011-2013, 2015-2016).

Федерер още в първия гейм от мача стигна до точка за пробив и я реализира след непредизвикана грешка на опонента си, а после спечели подаването си на нула. ФедЕкспрес съвсем смути съперника си, като го проби и в третия гейм и дръпна с 3:0, а после отново безпроблемно взе подаването си за 4:0. Чилич в петия гейм успя да спре серията на швейцареца, но сетът приключи скоро в полза на Федерер след 24 минути игра.

Чилич стартира успешно втория сет и за първи път поведе в мача, а в третия гейм положи много усилия, за да спаси подаването си и в крайна сметка след 10 минути игра се справи със своята задача. В същото време Федерер продължи да няма проблеми на своя сервис и пропусна брейкбол в петия гейм. Опитният швейцарец имаше точка за пробив и в деветия гейм при 4-4, но Чилич отново оцеля и поведе с 5-4. След това хърватинът поведе с 40-30 и имаше сетбол, но Федерер показа хладнокръвие и този път той спаси сервис гейма си – 5-5. Съдбата на този сет бе решена в тайбрек. Чилич спечели първата точка, но Роджър отговори с два аса и минипробив за 3-2, но хърватинът го върна веднага. Федерер сгреши още веднъж, а хърватинът реализира втория си сетбол в тайбрека, за да изравни резултата в сетовете и да се върне в играта. В третия сет играта отново бе много равностойна, но в шестия гейм Федерер поведе с 40-0 при сервис на Чилич и реализира втория брейкбол, за да поведе с 4-2. Този пробив се оказа достатъчен за действащия шампион, за да спечели сета и да се доближи до бленуваната 20-та титла от Големия шлем.

Четвъртият сет също започна отлично за ветерана – пробив в стартовия гейм и затвърждаването му. Поставеният под огромен натиск Чилич имаше проблеми и в следващото си подаване, но показа характер и спечели първи гейм в сета, а в шестия върна пробива, при това на нула и изравни резултата.

29-годишният хърватин прояви изключителна борбеност и стигна до нов пробив, с който поведе с 5-3, не трепна в следващия си сервис гейм и вкара мача в решителен пети сет.

В него пръв сервира Федерер и макар и много трудно го спечели, а във втория направи пробив и поведе с 2-0, после го затвърди за 3-0. Чилич сбърка още веднъж на свой сервис и мисията му стана невъзможна при 1-5. Федерер спечели седмия гейм и триумфира в мача след три часа и една минути игра. Чилич трябваше да напусне победен корта, въпреки че оказа яростна съпротива на най-великия шампион в историята.

Швейцарецът за шести път в кариерата си стигна до финала без загубен сет, но и без да срещне по пътя си нито един играч от Топ 15, което рядко се случва в „шлема“. Най-сериозен негов съперник бе Томаш Бердих, който пропусна общо два сетбола и загуби с 0-3 от швейцареца. Федерер после се изправи срещу корейската сензация Хьон Чун, който не успя дори да изпоти ветерена и се отказа във втория сет. Чилич в същото време изигра доста трудни мачове, но в полуфинала надигра убедително Кайл Едмънд и влезе в третия си финал от Големия шлем. На Ю Ес Оупън 2014 той надви Кей Нишикори, а на Уимбълдън 2017 не успя да вземе дори сет срещу Федерер.

Федерер на практика бе явен фаворит срещу Чилич, който имаше само една победа срещу него в девет мача, но пък тя бе постигната в полуфиналите на Ю Ес Оупън 2014, където хърватинът завоюва единствената си титла. Днешният резултат няма да повлияе на рейтинга и Федерер ще остане втори, а Чилич – на рекордната за него трета позиция, от която измести Григор Димитров още в хода на турнира.

Федерер, най-възрастният финалист в Мелбърн от 1972 г., пропусна възможността за трети път спечели надпревара от Големия шлем без загубен сет, което му се бе удавало в Мелбърн през 2007 г. и на Уимбълдън 2017.

Досега 20 или повече титли от Големия шлем бяха печелили само жени – Маргарет Корт (24), Серина Уилямс (23) и Щефи Граф (22).

Швейцарецът е и третият тенисист след Рой Лейвър и Кен Роузуол, спечелил минимум четири титли от Големия шлем след навършване на 30-годишна възраст.

Чилич е първият хърватски финалист на Аустрелиън Оупън на сингъл. Той остава с един успех в турнири от Големия шлем, колкото имат и сънародниците му Ива Майоли (Ролан Гарос 1997) и Горан Иванишевич (Уимбълдън 2001).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация