Официално: Аоияма се връща в елита

12:29
Официално: Аоияма се връща в елита

Българинът Даниел Иванов-Аоияма ще се завърне в елита на японското професионално сумо. Новината бе потвърдена официално от Асоциацията по сумо, която публикува списъка с участници в предстоящия турнир "Хару башьо" в Осака, втори за сезон 2018.

"Синята планина" през януари в Токио се бори във втора дивизия "джурю" и финишира на трето място с баланс девет победи и шест загуби.

Това се оказа достатъчно за връщането на 188-килограмовия борец от Елхово в елитната "макуучи". От нея изпаднаха 39-годишният ветеран Аминишики, бившият "одзеки" Терунофуджи и 38-годишният Такекадзе. Техните места ще заемат победителят в "джурю" Мьогирю, Аоияма и Хиденоуми.

В края на миналия сезон "Синята планина" контузи десния си глезен по време на ноемврийския турнир "Кюшю башьо" във Фукуока и спечели само три от 11 схватки, а в четири въобще не успя да излезе на дохьото. По този причина Аоияма бе принуден да се подвизава във втора дивизия "джурю", но бързо извървя своя път към връщането в елита.

Миналата година на турнира в Нагоя през юли "Синята планина" имаше отличен шанс да завоюва Купата на Императора, но тя в крайна сметка стана притежание на най-титулувания сумист Хакухо. Даниел Иванов дебютира в "макуучи" във Фукуока през 2011 г.

На турнира в Токио Купата на Императора стана притежание на Точиношин, който стана първият грузинец, печелил най-престижната награда в древния японски спорт. 30-годишният Точиношин приключи с 14 победи и само едно поражение. Сега той ще бъде с ранг "секиваке", а през май ще има възможност да претендира за второто в йерархията звание "одзеки". Турнирът в Осака ще се проведе в периода 11 - 25 март.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация