Кралев: Осигурихме възможно най-добрата подготовка на състезателите за Олимпиадата

17:25
Кралев: Осигурихме възможно най-добрата подготовка на състезателите за Олимпиадата

"Ние сме направили всичко възможно да осигурим най-добрата възможна подготовка на тези състезатели, въпреки че няма абсолютна никаква инфраструктура за зимни спортове. Всички тренираха в чужбина, каквото са го поискали, са го получили. Ние контролираме харченето на финанси, цялостната стратегия, но няма как да контролираме решението на треньора", заяви спортният министър Красен Кралев по време на днешното изслушване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Кралев отговаря на въпросите на Комисията за първи път след края на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг и бе запитан от представителя на БСП Иван Ченчев за слабото представяне на България на Игрите. "Тук има много фундаментални въпроси. Първо, каква е отговорността и ролята на държавата и Министерството при участието в тези Олимпийски игри. Ние сме направили всичко възможно да осигурим най-добрата възможна подготовка на тези състезатели, въпреки че няма абсолютна никаква инфраструктура за зимни спортове. Имаме три пързалки, едната я откриха преди една година в Кранево, там дори още няма спортни клубове. Софийският зимен дворец се ремонтира, ски писти нямаме, 200 километра са, нямаме ски шанци, нямаме трасе за сноуборд и т.н. Но ние направихме всичко възможно като организация, като държава всички тези спортисти да бъдат максимално обезпечени. Всички тренираха в чужбина, каквото са го поискали, са го получили", отговори Кралев.

"Ние контролираме харченето на финанси, цялостната стратегия, но няма как да контролираме решението на треньора. Няма как да се намеся в решението на треньора на Радо Янков примерно, да реши да тества нова екипировка по време на сезона. Или взима решение и казва, след като съм говорил с него, "ние смятахме да почнем сезона по-спокойно, за да бъде в пикова форма по време на Олимпиадата". Оказа се, че олимпийската титла я спечели този човек, който беше на еднакво силно ниво през цялото време. Това са решения, които взима треньорът и той трябва да носи отговорност и председателите на федерациите. Мога да кажа, че трима души са си изпълнили целите - Зографски, Алберт Попов и Сани Жекова. Това са ни възможностите в момента", допълни министърът на младежта и спорта.

"Разбира се, голямото ни разочарование дойде от представянето на биатлонистите, които въпреки че са далеч от медалите, можеха да се представят много по-добре. Тези анализи и отговори трябва да дават треньорите и шефовете на федерациите. Ние можем да осигурим финансите, но няма как да изберем ските на състезателите. Очевидно имаме проблем, за който многократно сме давали сигнал - нашите спортисти отиват на най-голямото си състезание психически неподготвени. В едни други времена след такъв провал си отиваха треньори и шефове на федерации. Сега, най-лесното е да обвиняваме министъра и Министерството, че не са си свършили работата. Всички сме разочаровани, но такива са ни възможностите", каза още Кралев.

Министърът и представителите на Комисията взеха решение след няколко месеца Министерството да представи пред Комисията цялостен анализ за представянето ни на Олимпиадата в ПьонгЧанг, както и да се започне диалог за стратегията на страната за участието на България на Летните олимпийски игри в Токио през 2020-та година. "Аз търся с вас един разговор, да си определим стратегията и целите за следващите Летни игри, защото там са ни целите и големите очаквания. В исторически план България е взимала четири медала на Зимни игри, които по-скоро са изключение от тенденцията, защото, за да имаме успехи там, трябва първо да си свършим работата с инфраструктурата. Като няма къде да тренират децата, като няма конкуренция, няма как да очакваме силни резултати", каза Кралев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация