Правителството на Великобритания може да отнеме Челси от Абрамович

11:34
Правителството на Великобритания може да отнеме Челси от Абрамович

Роман Абрамович попадна в полезрението на британските власти вьв връзка с делото по отравянето на Сергей Скрипал. Според източници от Острова, този инцидент предвещава неприятности за руския олигарх и Челси. Правителството на Великобритания обяви, че започва икономическа война с Русия. За целта Острова е готов да приеме свой вариант на закона "Магнитски". Първият попаднал в списъка най-вероятно ще бъде Роман Абрамович, твърди "Таймс". 

Абрамович за първи път официално потвърди по време на изслушването на делото с Борис Березуцки, че е натрупал състояние от 8 милиарда долара, а неговият адвокат Джонатан Съмпшън, който сега е съдия във Върховния съд на Великобритания, призна, че търгът, в резултат на който Абрамович получи контрол над "Сибнефт", е бил манипулиран и предварително нагласен, така че Роман да спечели. Операцията е извършена с личната благословия на Борис Елцин, който на практика е дал на олигарха богатства от недрата, принадлежащи на руския народ, на занижени цени - около 20% от истинската стойност. В резултат на случилото се Абрамович незаконно е забогатял през 1996-а, а по-късно с част от тези пари закупи Челси.

В момента комисия разработва британския аналог на закона "Магнитски", който най-вероятно ще промени цялата ситуация. Кралството предвижда по-големи рестрикции от американския си еквивалент, като отнемане по съкратената процедура на всички активи, които са придобити по незаконен начин или не може да бъде доказан произходът на парите на територията на страната.

Според юристи, Абрамович директно попада под ударите на готвения закон, а това означава конфискация на имуществото на милиардера, включително и на Челси, който най-вероятно ще премине под външно управление, а по-късно ще бъде продаден на търг.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация