Антъни Джошуа е кралят на тежката категория

01:50
Антъни Джошуа е кралят на тежката категория

Антъни Джошуа (вече 21-0, 20 КО) победи с единодушно съдийско решение Джоузеф Паркър (вече 24-1, 18 КО) пред 78 000 зрители на стадион "Мунисипалити" в Кардиф в дългоочаквания дуел за обединяване на три от четирите световни титли в тежка категория. Двама от съдиите отсъдиха 118-110 в полза на британеца, а третият - 119:109 в полза на AJ, който вече е шампион на Международната боксова федерация, Световната боксова асоциация и Световната боксова организация. Именно последният колан бе отнет от актива на Паркър, докато Дионтей Уайлдър е шампион на Световния боксов съвет и вероятно в края на годината ще проведе дуел с Джошуа за статута на безспорен крал на дивизията. Устатият американец обаче не присъства в Кардиф, защото искаше да има гарантирано място на ринга след края на двубоя, което не му бе обещано от промоутъра на AJ Еди Хърн.

 

МАЧЪТ


 

Въпреки че претенденти практически не съществуват в този двубой (или по-скоро и двамата са еднакво шампиони и претенденти), Джоузеф Паркър излезе първи на ринга под звуците първо на традиционна новозеландска музика, а после и на хита "Can't be touched" на бившия знаменит шампион в няколко категории Рой Джоунс-младши.

 
 

Джошуа пък бе избрал класиката на Queen "Another one bite's the dust и (преди това пък звучеше "Sweet Caroline" на Neli Diamond), a отново инициалите му AJ горяха около ринга, като той отново стъпи на площадка и бе съпроводен с огнени залпове, както беше срещу Владимир Кличко и Карлос Такам.


 

1 РУНД

 

Двамата започнаха с размяна на прави удари, които по-скоро отброяваха дистанцията, като личеше стремежът на Паркър от началото да използва и комбинации с десен прав, докато Джошуа пласира леко два пъти попадения с водещата си лява ръка. Дебненето продължи, като британецът първи започна да загражда съперника си и го натика до въжетата, нанасяйки единствените си точни удари в тялото. Натискът към края обаче, както и контролирането на позициите на двамата на ринга, вероятно са дали леко предимство на Джошуа в бойните карти на съдиите.

 

2 РУНД

 

Паркър отново трябваше да се движи далеч повече около въжетата, докато Джошуа пак демонстрираше отлично "господство на ринга", макар и да не блестеше с някакви вълнуващи попадения. Паркър не можеше да нацели дистанцията правилно и "удряше въздуха", докато Джошуа продължаваше да обработва тялото му. Дясно кроше в главата на Джошуа бе най-доброто, с което можеше да се похвали Паркър, но пък британецът му отвърна с ляв прав.

 
 

3 РУНД

 

Паркър бе малко по-агресивен в сравнение с предишните два сегмента, но и двамата не пласираха чисти попадения с пълния потенциал на размаха си. Новозеландецът два пъти се спасяваше с клинчове в близост до мрежата, а опитите за завършващ удар на Джошуа с дясна ръка не сполучваха, както и тези за ъперкът. Паркър пък неволно удари по челото съперника с главата си, но за щастие на местните фенове, не се стигна до аркада или счупен нос (защото маорът го намери с ляво кроше непоследствено след това), както бе срещу Карлос Такам.

 

4 РУНД

 

Джошуа започна рунда с точни попадения с десен и ляв прав, след което добави и ляво кроше и отново заграждаше опонента си около въжетата, където пък пласираше удари в тялото му. 55 секунди преди края Джошуа отново намери главата на Паркър с ляв прав, но пропусна десния, докато новозеландецът пак се стремеше да се спасява с клинчове.

 

5 РУНД

 

Джошуа отново бе доминиращ на ринга по познатия ненатрапчив и тактически начин, но Паркър го посъбуди с две крошета в главата, които дори провокираха британеца да отговори словесно. Левите прави на Джошуа не вършеха кой знае каква работа, освен евентуално да впечатляваха съдиите в отсъждане на точките.

 
 

6 РУНД

 

В шестия рунд и двамата бяха много по-активни и се впуснаха в откровени размени на разнообразни удари, откривайки се съзнателно за съперника, но предприемайки малко по-агресивна тактика. Отново доброто движение на горната част на тялото на Паркър го предпазваха да усети пълната мощ на ударите на Джошуа, а ъперкът в брадичката на британеца му припомниха за потенциала на шампиона на WBO. В началото на сегмента пък двамата откровено се боричката и пробваха да се млатят дори в клинчовете, което провокира разпалено разтърваване от страна на съдията на ринга.

 

7 РУНД

 

Нечистата игра продължи и в седмия рунд, като дори след знак "стоп" от рефера двамата продължаваха да си разменят удари. Съдията на ринга все по-често трябваше да ги разтървава, като чистите попадения отново не бяха кой знае колко, но Джошуа бе малко по-агресивен и контролираше позицията на двамата на ринга.

 
 

8 РУНД

 

Паркър бе доста по-неравностоен в осмия сегмент от двубоя, като изразходваше повече енергия (както през целия мач) в защита, но бе доста податлив на атаките на Джошуа. Британецът този път пласираше както си поиска леви и десни прави, макар не всички да попадаха с пълната си мощ, но не само трупаха точки пред съдиите, а и поразклащаха Паркър. Шампионът на WBO прекара рунда постоянно между въжетата, макар да нямаше видими поражения по лицето му.

 

9 РУНД

 

Джошуа за пети път получи удар в носа от челото на Паркър и това се оказа единственото значимо попадения в актива на новозеландеца, докато носителят на два пояса пласира два десни ъперкъта и няколко леви прави. AJ направи толкова, колкото да спечели рунда убедително, като нямаше опасност от нокдаун, но лявото око на Паркър бе разкървавено.

 

10 РУНД

 

Новозеландецът издържа на темпото и в този рунд, като отново демонстрира коравост и не трепна от левите прави на Джошуа, но отново бе прекалено пасивен и правеше опити да нарани съперника си само в клинчовете. Паркър вероятно осъзнаваше, че с тази пасивна тактика може да се надява евентуално само на нокаут.

 

11 РУНД

 

Темпото бе сравнително ниско, но Джошуа продължи убедително да води битката, явно имайки увереност в комфортна преднина по точки. Новозеландецът се посъбуди накрая и вкара добър ъперкът, който развали равновесието на британеца.

 

12 РУНД

 

Тенденцията не се измени и в последния рунд - първи такъв в кариерата на Джошуа - на когото не му се рискуваше да търси късен нокаут, но все пак се отчете с повече леви прави в главата и тялото, като не спираше да държи противника си до въжетата.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

emporiovasko
01.04.2018 17:13

Ако искате я публикувайте още два пъти статията!!

iNToxicaTioN
01.04.2018 10:52

С една дума - излязаха, поприказваха малко, попрегръщаха се, взеха си милионите и до там... "Големи" шампиони, "голям" мач. По-добре да бяха сложили статия за Поветкин, как му откъсна главата на Прайс.