Кралев: Повече крачка назад не може да има

19:07
Кралев: Повече крачка назад не може да има

"Всички сме наясно, че от години българският спорт и българските фенове са заложници на една шепа хулигани, голяма част от тях с криминални досиета, които тероризират и фенове, и зрители, и съдии, и треньори, и клубове, и всички. Ние сме наясно, че от тук нататък повече крачка назад не може да има", обяви спортният министър Красен Кралев по повод тежкия инцидент със служител на реда по време на последното дерби между ЦСКА-София и Левски.

Днес Кралев присъства на работната среща между представители на МВР, Министерството на младежта и спорта, Българския футболен съюз и парламента, на която се обсъди въвеждането на нови мерки за безопасността по време на футболни срещи. Кралев разкри, че се изготвя чисто нов Закон за футболното хулиганство, изготвен от екип от народни представители и експерти на ММС под ръководството на председателя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. Новият закон ще влезе за обсъждане в рамките на два месеца. Основните промени в новия закон ще целят лицата с нарушения да не се допускат до стадиона.

"Освен с краткосрочните мерки, всички сме обединени около идеята, че очевидно досегашната форма за борба с тези уродливи явления очевидно не е много ефективна и смятаме, че основният пропуск е този, че бяха концентрирани основно върху санкции върху клубовете. От тук нататък всички промени, които ще правим, искам много внимателно да ме чуят тези, които отиват дрогирани и пияни на футболните срещи и се опитват да тероризират децата и феновете, които стоят там, и не само на футболни срещи. Всички мерки ще изповядват общата философия за засилване на личната и индивидуална отговорност. Всичко възможно ще бъде направено тези хора да бъдат идентифицирани, заснемани, да сме наясно в кой момент, в коя спортна среща, кой къде стои. Ще извървим докрай пътя, за да може както други държави, които бяха в много по-тежко състояние на контрол на тези хора, които посещават спортни срещи и тероризират всички фенове, държавите се справиха, ще следваме и техния опит, за да може това категорично да бъде прекратено", обясни министърът.

"На първо време много спешни промени ще бъдат направени в закона за футболното хулиганство, за да могат потребностите от лимитиране на тия явления в следващите няколко месеца. Имаме готов нов закон за футболното хулиганство, който е изготвен от група народни представители и Министерството, под ръководството на Славчо Атанасов, който е председател на Комисията за младежта и спорта. Но там ще отнеме време, няколкото месеца, докато този закон бъде обсъден, влезе в сила и така нататък", допълни той.

Предвижда се изработването на нова Наредба за сигурността за спортните обекти и съоръжения. За това ще отговарят ММС, МВР, МРРБ и БФС. Целта е да има задължение да се поставят камери по стадионите с висока разделителна способност, както и да се закупят системи за идентификация при закупуване на билети за футболни срещи. Ще бъдат обсъдени и евентуални промени в Наказателния кодекс, за което ще отговаря Вътрешната парламентарна комисия. В момента се изготвят и изменения в нормативните уредби на БФС, които да бъдат в духа на обсъжданата днес стратегия за справяне с футболното хулиганство.

"Ще изискваме от всички клубове да бъдат поставени камери, такива, каквито МВР изисква. Ще бъдат зададени стандарти за сигурност на стадионите, за допускане на хора на стадионите, които ще настояваме да бъдат спазвани безпрекословно, без изключения. Като имат пари да дават по 20 хиляди лева заплати за футболисти, ще имат пари и 20 хиляди лева еднократно за оборудване на стадионите с камери с висока разделителна способност. Имаме предложения за идентификация на всеки един, който е закупил билет. Ще се знае самоличността на всеки един, закупил билет", каза още Кралев.

"Затварянето на футболните стадиони не е решение на проблема. Смятате ли, че ако бяха стадиона за предстоящия мач между Левски и ЦСКА, щеше да бъде по-спокойно за гражданите в София. Това са 30 хиляди души, които искат да дойдат на стадиона да присъстват и щяха да дойдат на стадиона отвън и да бъдат лишени от правото да гледат любимия си отбор. Дали това е правилното решение?", смята той.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация