Гришо се бори мъжки, но преклони глава пред Надал (видео)

16:33
Гришо се бори мъжки, но преклони глава пред Надал (видео)

Григор Димитров изигра добър първи сет срещу водача в световната ранглиста Рафаел Надал, но в крайна сметка загуби с 4:6, 1:6 двубоя между двамата от полуфиналите на турнира от серията "Мастърс" на червена настилка в Монте Карло. Хасковлията продължава да има само една победа от вече 12 мача срещу Краля на клея. Преди 5 години двамата се срещнаха на 1/4-финалите в Монте Карло и Димитров измъчи испанеца, който все пак надделя с 6:2, 2:6, 6:4. Сега обаче на Рафа му бяха нужни само два сета, за да пречупи българина, който въпреки всичко може да бъде доволен от представянето си в турнира тази година.


Първият сет бе оспорван и продължи повече от час, но във втората част поставеният под №4 в схемата Григор не успя да се противопостави по никакъв начин на Краля на клея, който се класира за 12-ия си финал в Монте Карло, където утре ще се опита да спечели рекордна 11-а титла. Съперник на Надал на финала ще бъде германецът Александър Зверев или японецът Кей Нишикори.


Хасковлията и левичарят от Манакор изиграха дълъг първи гейм, като още първата точка в двубоя бе доста интересна и бе спечелена от Григор. Рафа поведе с 40:15, а Димитров спечели страхотна точка за 40:40, но испанецът все пак удържа първото си подаване. Още в откриващото си подаване българинът трябваше да отразява брейкпойнт - при 30:40. Хасковлията запази самообладание и с чудесен завършващ удар от форхенд по правата се спаси, но след това Надал стигна до нова точка за пробив и този път успя да я реализира - 2:0.


Димитров стигна до 15:30 във втория сервис-гейм на Рафа, но след това допусна някои грешки и с три поредни точки испанецът поведе с 3:0. Димитров спечели на 15 следващия се сервис-гейм, като точката за Надал дойде от двойна грешка на българина - 3:1.

В петия гейм Рафа показа малко неочаквани колебания и Григор се възползва по най-добрия начин, пробивайки за 3:2, като това бе първият пробив, който носителят на 16 титли от "Големия шлем" допусна от началото на турнира. Димитров спаси точка за пробив при 30:40 в шестия гейм, запази концентрация и се пребори за подаването си, изравнявайки резултата - 3:3.

 

10-кратният шампион в турнира спря серията на българския си съперник с гейм на 15 и отново излезе напред в резултата при 4:3. Последва маратонски гейм, в който Димитров отново спаси брейкпойнт и някакси се измъкна, изравнявайки за 4:4.

Краят на първия сет за съжаление не бе добър за Григор. Испанецът първо взе с лекота подаването си за 5:4, а веднага след това стигна до 2 поредни сетбола при 15:40 в сервис-гейма на Димитров. Надал бе улеснен и от двойни грешки на българина, който отрази първия сетбол, но не издържа и допусна пробив, с което първата част приключи. Това бе 33-и пореден сет, спечелен от Надал на клей, с което ветеранът подобри личния си рекорд.


Григор успя да се доборе до 40:40 в първото подаване на Надал във втората част, но испанецът все пак не допусна ранен пробив, печелейки трети пореден гейм. Сценарият от началото на първия сет се повтори и във втория - Надал набързо натрупа солиден аванс от 3:0. Димитров изглеждаше обезверен и след пробив на нула за Надал и аванс от 4:0 за испанеца интригата сякаш приключи.


Григор изглежда бе измъчван и от физически проблеми, а Надал без никакви трудности печелеше точка след точка и резултатът стана 5:0. Григор все пак се пребори за гейм във втория сет, но Надал без проблеми затвори мача в своя полза с помощта на началния си удар и вече чака да научи името на съперника си на финала.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация