Мъри: Левски ме изненада приятно с победата над "армейците" за Купата

14:12
Мъри: Левски ме изненада приятно с победата над "армейците" за Купата

Най-успешният треньор в съвременната история на Левски, а и генерално един от най-успешните в годините на съществуване на клуба - Станимир Стоилов, коментира пред "Меридиан Мач" последните резултати на отбора.

 

Ще бъдете ли на трибуните за финала Купата на България Левски - Славия?

 

- За съжаление - не. По това време ще бъда в Казахстан, но ще се опитам да го гледам по телевизията. Искаше ми се да бъда на стадиона, но тогава има кръг в първенството на Казахстан. Най-вече затова, че смятам, че Левски ще спечели Купата и това ще е първи трофей след доста години пауза.

 

Ще спечели ли Левски най-после трофей?

 

- Нямам никакви съмнения, че Левски ще спечелят трофея, честно. Второ - сигурен съм, че "сините" фенове ще напълнят стадиона, нямам грам съмнение. Това ще бъде допълнителен стимул за отбора. Иска ми се да забравим за първенството. Да забравим основното ястие и да се насладим на десерта. Ще бъде сладък за всички нас.

 

При положение, че "сините" спечелят Купата, ще може ли да се приеме, че сезонът е успешен?

 

- Да, трябва да се приеме като успешен, защото най-малко за първи път от много години малките левскари, които сега са на около 16 години, ще разберат, че величието на Левски не е мираж, за който само са чували от приятели, родители. Ще разберат, че Левски е отбор, който печели трофей. Тази победа ще бъде точно за младите "сини" фенове, които ще вярват в отбора и ще продължат да съхраняват духа на клуба. Нямам съмнение, че хората, изживели шампионските титли, победите в Европа, знаят що е Левски. Виждате колко малко трябва на привържениците да напълнят стадиона. Изглежда ми смешно да си поставяме задачи да има 5000 на "Герена"... 5000 ще има на първата тренировка, ако отборът спечели Купата. Нищо друго не трябва на фена освен резултати и добра игра. Спечелването на тази Купа ще бъде и за всички тези, които изстрадаха неволите, страданията през тези години. Надявам се всичко да се забрави бързо и да се пълни витрината все повече и повече.

 

Как ще коментирате играта на Левски напоследък? Очевидно има надигане.

 

- Гледах реванша за Купата с ЦСКА. Приятно съм изненадан от показаното от отбора. Дори, когато "сините" останаха с 10 човека, не се виждаше как "червените" ще обърнат мача. Левски стоеше уверено на терена.

 

Мачът с Берое -4:0 под "Аязмото", за мен беше най-силен на "сините" от началото на сезона...

 

- Гледах само малка част от този мач. За мен обаче Берое не е мерило. Този отбор въобще не притежава класата и нивото, за да се сравнява с Левски. С оглед на това, че на "Герена" инвестициите са много по-големи.

 

Да, но това беше първата победа на "сините" над Берое. Преди това имаше два "хикса" 0:0, а веднъж "зелените" биха с 2:1 на "Герена". Смятате ли, че треньорът Делио Роси вече започна да напипва правилния състав и тактика?

 

- След всичките мъки, които феновете на Левски изживяха през годините, трябва да се опитаме да забравим миналото и да започнем да мислим позитивно за бъдещето. Каквото било-било. От това, което видях в реванша с ЦСКА, Левски и треньорът уцелиха ваксата с тримата халфа в средата на терена, които спечелиха центъра. Досега в мачовете, които гледах на отбора, се губеше средата на терена, защото играеше със система горе-долу 4-4-2. Сега трима по-дефанзивни халфа спечелиха битката, а оттам и мача.

 

Има ли реална класа във футболистите, които към днешна дата са в Левски?

 

- Има класа, но зависи за каква точно класа говорим. Има ниво за българското първенство. Има отбор, който играе организирано и дисциплинирано. Има отбор, на който организацията в защита ми дава надежда, че ще направи добра кампания в Европа. В борбата с Лудогорец и ЦСКА за титлата трябва да се надгражда. То щеше да е и супер провал, ако след 21 трансфера за една спортно-състезателна година, нямаш класа в отбора.

 

Какво трябва да направят на "Герена" през лятото, за да е по-силен Левски през новия сезон?

 

- При всички положения трябва да потърсят решаване на проблемите си, които със сигурност ги виждат по-добре от нас. Гледал съм един мач и ми е трудно да бъде по-детайлен.

 

Предстоят тържества в чест на 75-ата годишнина от рождението на легендарния Георги Аспарухов. Дали някъде в школата на "Герена" се развива Новия Гунди?

 

- Иска ми се, но надали. От това, което виждам и чета - няма юноши в първия отбор. Това е огромен проблем в историческото развитие на клуба. Или талантите в школата не са толкова добри, или не им се дава шанс. Истината е някъде по средата. Принципно Левски се е славел, че част от основните му футболисти са от школата. Част от "синята" мая.

 

Какво става с делото, което водите срещу Левски?

 

- Да си кажа честно не знам. Те си водят делото срещу някакъв документ, който са го подписали и подпечатали. Темата ми е доста болезнена и не искам много-много точно нея да я коментирам в тези светли празници - на Гунди годишнината, евентуалното спечелване на Купата, на което се надявам. Нека в тези моменти не създаваме излишно напрежение. Но истината е, че те всъщност си водят дело срещу своя собствен печат и подпис. Болни хора, болни документи, нали знаете...

 

Нормално ли е клубът точно на вас да не е изплатил дължими пари?

 

- Този въпрос не трябва да се задава към мен, а към хората, от които това зависи. За мен е болно. Аз съм спечелил и съм получил от Левски, но и достатъчно съм донесъл на клуба успехи и финанси. Така че трябва да се питат хората, които водят делата, защото аз мога да кажа много силни думи, а не ми се иска да го правя навръх празника на Гунди. Щом аз съм проблема, значи всичко е рай.

 

Вашият приятел Стамен Белчев наскоро беше уволнен от ЦСКА-София, макар че беше обявено, че си е подал оставката. Според вас, той свърши ли си работата на "Армията"?

 

- Стамен Белчев няма от какво да се срамува. Той направи така, че ЦСКА да играе атакуващ футбол, доминиращ футбол. Сигурно накрая не им харесаха резултатите, по-скоро крайния резултат. По-важното е, че при Стамен Белчев ЦСКА играеше доминиращ футбол. Оттам нататък всеки клуб си избира пътя за развитие, по който да върви. Радвам се, че Стамен Белчев научи ЦСКА да играе атакуващ футбол, а показа и поведение, което е за уважение от всички треньори, футболни хора и фенове.

 

Може ли и Стамен Белчев да го видим скоро начело на някой казахстански отбор.

 

- Няма невъзможни неща. Ако има клубове, които искат да привлекат български треньори, мисля, че Стамен Белчев по никакъв начин няма да засрами нашата школа.

 

Друг ваш приятел -Димитър Димитров - Херо, наскоро стана шампион с трети различен български отбор. Според вас какви са шансовете на Лудогорец да пробие в Шампионската лига през следващия сезон, в който регламентът е променен и за българските отбори е още по-трудно?

 

- След като си спечелил титлата с три различни отбора, изобщо не трябва да има коментар по темата "Херо". Мисля, че трябва да го поздравим. Аз лично смятам, че Лудогорец имат своите шансове, защото те създадоха трайно име в Европа. Имат и висок коефициент. Видно е, че все по-труден става пътя към групите на Шампионската лига и Лига Европа, но Херо знае какво да прави и ще каже на ръководството методите за успех. Надявам се отново да имаме български представители и то не само Лудогорец, в групите на някой от двата турнира. Това ще е само от полза на българския футбол. Колко повече отбори играят в евротурнирите и в групите, толкова по-силен и по-приятен ще става футболът ни. И по красив. Вижда се, че нашият футбол въобще не е толкова лош, като качество. Затова трябва по-позитивно да гледаме. По-позитивни да бъдем футболисти, треньори и ръководители, да спазваме правилата на джентълменството. В крайна сметка футболът е джентълменска игра. А и тогава ще има повече хора на стадионите. Виждате, че и при най-малкия успех, стадионите веднага се пълнят.

 

Като стана дума за стадионите, феновете на Левски вече мечтаят от доста години за завръщането на Мъри на "Герена". Ще се случи някога това нещо?

 

- Сигурно. Това е нещо, което и двете страни го искат. Рано или късно ще се случи. Сега е по-важно отборът да върви и да се развива. Защото е много трудно, който и да се върне, да почва от нулата да гради. Много по-лесно е да получиш донякъде изграден отбор, който отнякъде да го доразвиеш.

 

Изграден отбор, но и изграден клуб нали?

 

- Да, и клуб, разбира се. В момента в Левски има някакъв отбор, който тръгва да се гради, но по темата "клуб" аз още декември месец казах моето мнение, но по-добре да не коментирам отново, защото Левски няма изграден клуб в момента.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация