Цветан Соколов може да пропусне световното първенство по волейбол

19:11
Цветан Соколов може да пропусне световното първенство по волейбол

Диагоналът на националния отбор по волейбол Цветан Соколов може да пропусне Лигата на нациите и Световното първенство в България това лято, ако се наложи да се подложи на операция, разкри селекционерът на тима Пламен Константинов.

Соколов е минал преглед при италиански специалист и ще премине втори след завръщането си в България, като има вариант да пропусне Лигата на нациите и да участва на Световното първенство, но може и да се наложи операция. Константинов коментира по-подробно неговата ситуация и тази на центъра Ники Николов. "Ники в общи линии е ясно, той трябва да направи една триседмична програма без волейбол. Най-оптимистичният вариант е да се включи за втория турнир в София. При Соколов е по-деликатна ситуацията. Той мина преглед при един от най-добрите специалисти в Италия веднага след финалите. Сега вече ще трябва да се взима решение, негово и от медицинския щаб, как да се процедира. Вариантите са два - някои от турнирите да изиграе за Лигата, или въобще да не играе Лигата и ако това помогне, да се опита да изиграе Световното първенство. Или по препоръка на хирурзите да се оперира веднага и да пропусне всичко. Имаме добра комуникация с клубния му отбор. Опитват се хората, проявяват разбиране и за двата варианта. Въпросът е състоянието на Цецо. Проблемът е, че в момента той е в такова състояние, че само играе мачове на обезболяващи, без да може да товари и без да може да тренира. Това също не е оптимален вариант. Това е въпрос на усещане, как го чувства. При такива ситуации се получава много често, че при невъзможност да натоварва мускулатурата, той започва да прави атрофии и той вече е натрупал 7-8 сантиметра разлика с другия крак. Ако не може и да тренира, тогава става до някаква степен безсмислено. Разбирам, че всички искаме, предполагам, че и той иска да играе Световно първенство в България, но такива са обстоятелствата", обясни Константинов.

"Хубавата новина е, че Боян се включи, Ники Учиков също го очакваме да се включи, към момента ще разчитаме и на тях. Това е една хубава възможност да имат повече простор за действие и в Световната лига. Добре, че ще се включат там, за да могат да имат повече мачове с националния отбор и вече да преценяваме кой ще се пребори. При всички положения и двамата могат да помогнат", допълни той.

Константинов сподели, че приема решението на Тодор Алексиев да не играе за националния отбор това лято. "Аз не съм привърженик на това някой да се вика, въпреки желанията му. Тошко лично на мен ми каза, че не може да намери мотивацията, имаше тежък сезон, има си и някои здравословни проблеми. Това нещо наистина му тежи, той много години играе на максимални обороти в националния отбор. Не е бил никога икономичен състезател, дори в тренировъчния процес, така че в крайна сметка това нещо се отразява. Но аз мисля, че има достойни заместници", коментира треньорът на "лъвовете".

"Равносметка по-добре да правим след Световното първенство. В момента конфликти и такъв тип драми няма, мисля, че сме намерили някакъв баланс, и аз, и състезателите. Това е началото на четвъртата година, надявам се тя да е и най-позитивна. След това, разбира се, че ще си направим изводите, в крайна сметка на мен договорът ми свършва след Световното първенство, така че равносметка ще има и от моя страна, и от страна на Федерацията, и от ваша", завърши той.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация